מהפכת הכרייה הירוקה: משאיות מימן וחשמל עושות היסטוריה באוסטרליה

לצד הפחתת פליטות הפחמן הדו-חמצני, הטכנולוגיות החדשות מבטיחות גם חיסכון כלכלי משמעותי. האם תעשיית הכרייה בדרך לעתיד ירוק ובטוח יותר?

אתר Abc.net.au פרסם כתבה על ניסויים במערב אוסטרליה עם משאיות חשמליות ומשאיות מונעות במימן בתעשיית הכרייה. ההערכה היא, שמנועי דיזל אחראים לעד 50% מפליטות הפחמן הדו-חמצני בתעשיית הכרייה העולמית.

משאית מונעת מימן

משאית האבטיפוס T 264 מונעת המימן של Fortescue, המכונה Europa, הגיעה ל-Pilbara לבדיקה. היא נבדקה במכרה Christmas Creek ליד Nullagine, לאחר שעשתה את המסע של 1,100 ק”מ מ-Perth. היא מכילה סוללה של 1.6 מגה-ואט שעה ו-500 קילוואט תאי דלק, ויכולה לאחסן מעל 380 ק”ג מימן נוזלי.

המשאית מתודלקת במימן נוזלי ממפעל מימן גזי ונוזלי במרכז האנרגיה הירוקה החדש של Fortescue ב-Christmas Creek. זו משאית המימן הירוקה הראשונה בעולם, “המונעת על ידי השמש והרוח של אוסטרליה, יותר אנרגיה ממה שפוטין יכול אי פעם לייצא”.

משאית חשמלית

Clayton Franklin הוא מהנדס חשמל, שעבד בתעשיית הכרייה על כלי רכב היברידי במשקל 220 טון עם סוללת מימן עבור Fortescue Metals Group של המיליארדר Andrew Forrest. ב-2021 הוא הקים חברה משלו, Electric Power Conversion Australia, והשקיע חמישה חודשים ו-2.5 מיליון דולר בהסבת רכב מסוג Caterpillar 777 במשקל 160 טון, אחת ממשאיות ההובלה הנפוצות ביותר במגזר האוסטרלי, מדיזל לחשמל.

הוא הציג את היתרונות של המשאית החשמלית שלו בפני פורום הכרייה Diggers and Dealers ב-Kalgoorlie-Boulder. בהסבה של משאית הדיזל לחשמלית, הוצאו יותר מ-5.9 טונות של רכיבים והוחלפו בשש סוללות, שכל אחת מהן שוקלת 1.2 טון. בסך הכול, המשאית כעת קלה יותר ב-2.5 טון.

Clayton אומר, שטעינת המשאית פשוטה, נמשכת פחות משעה, ונעשה שימוש בתקע CCS2 סטנדרטי, בדיוק כמו הטענה של מכונית טסלה.

בראד היגינס מ-Austin Engineering, שביצעו את הסבת המשאית, אומר שה-Tray שלה נבנה במיוחד כדי לחלק את משקל הסוללות. לדבריו, קיבולת המטען נותרה ללא שינוי, 100 טון, והצבע הירוק נועד לגרום למשאית החשמלית לבלוט באתר הכרייה.

הפחתת פליטות ותועלות כלכליות

תעשיית הכרייה תורמת כ-3% מפליטות הפחמן הדו-חמצני ברחבי העולם, ולדעת Franklin המעבר מדיזל לא רק שיפחית את הפליטות אלא גם את העלויות. לדבריו, משאית Caterpillar 777 “שותה” 64 ליטר דיזל בשעה, ועלות הפעלתה בדיזל היא 112 דולר לשעה. לעומת זאת, עלות הפעלתה בחשמל היא רק 22 דולר לשעה. משאית כזו “שורפת” דיזל בשווי 650-700 אלף דולר אוסטרלי בשנה!

שריפת דיזל זו הודגשה במאמר מוקדם יותר השנה על ידי Pranav Jaswani, אנליסט טכנולוגיה בחברת IDTechEx הבריטית, שהעריך כי 40%-50% מהפליטות הנוצרות על ידי תעשיית הכרייה העולמית מקורן במנועי דיזל. לדבריו, אוכלוסיית משאיות ההובלה העולמית מונה כ-55,000 ופולטת 174 מגה-טון של פחמן דו-חמצני בשנה - שווה ערך לכמעט 38 מיליון מכוניות על הכביש!

חשמול משאיות ההובלה עשוי להיות המפתח להשגת הפחתת פליטות משמעותית בתעשיית הכרייה, וללא ספק יסייע לחברות הכרייה לעמוד ביעדי הקיימות שלהן.

הערת מחבר

הקידמה הטכנולוגית, המאפשרת פתרונות ידידותיים יותר לסביבה (ולפעמים גם זולים יותר), היא ללא ספק דבר מבורך. אבל כשבוחנים אימוץ של שימוש בטכנולוגיות חדשות ומבטיחות אלו, חובה לקחת בחשבון גם היבטי בטיחות של שימוש בהן, כדי שחלילה שכרנו לא יצא בהפסדנו.

המידע מסתמך על פרסומים שהופיעו בקבוצות ה-LinkedIn שאני מנהל: Explosives / Blasting (Energetic Materials) OSH ו-Fireworks and Pyrotechnics OSH.