Material World: ששת חומרי הגלם שמעצבים את הציוויליזציה המודרנית
מסע בעקבות החומרים החיוניים שמניעים את חיי היומיום שלנו ומשפיעים על הכלכלה והפוליטיקה העולמית
יובל וינרב, מייסד "להבין את סין", יועץ אסטרטגי לחברות וגופים המעוניינים לפעול בסין, כותב בביקורת כי ספרו של אד קונוויי, “Material World”, מציע הצצה מעמיקה ומרתקת אל תוך סיפורם של שישה חומרי גלם מרכזיים שהשפיעו, משפיעים ועוד ישפיעו על הציוויליזציה המודרנית: חול, מלח, ברזל, נחושת, נפט וליתיום. הספר מחולק לשישה חלקים, כל אחד מהם מתמקד באחד מהחומרים הללו, ומספק ניתוח מרתק של שרשראות האספקה, מהמכרות במדבר אטקמה בצ’ילה, אתרי כריית החול באירופה ועד שדות המלח באנגליה.
קונוויי עוסק במיומנות רבה במורכבות הגיאופוליטית של משאבים אלו, ומדגים כיצד השפיעו מאבקים היסטוריים - כמו מלחמת סלטפטר, המאבק על השליטה במינרלים של אטקמה, בין צ’ילה, פרו ובוליביה - על כלכלות של מדינות עד היום. הספר מדגיש את חשיבותן הקריטית של שרשראות האספקה, לא רק בגישה למשאבים אלא גם ביכולת העיבוד שלהם בקנה מידה עצום. על פי קונוויי, סין היא השחקן המרכזי בעיבוד חומרי גלם אלו - נקודה שמעוררת לא מעט מחשבה על שליטה גיאו-כלכלית.
בנוסף לניתוח מרתק של הסוגיות הכלכליות והמדיניות, הספר מצליח לשמור על קלילות עם סיפורים קטנים ומידע משעשע. לדוגמה, קונוויי מספר על ההשפעה הבלתי צפויה של אפל על מחיר הסוללות שבהן השתמשה טסלה, כאשר ייצרה מחשבים דקים יותר, מה שהוביל להוזלת סוללות אלו ובכך אפשר לטסלה להמשיך בפיתוח רכביה.
בקיצור, “Material World” הוא ספר מומלץ בחום לכל מי שמתעניין בתהליכים שמאחורי חיינו המודרניים ובחשיבותם של חומרי הגלם שמניעים את העולם. קריינות הסופר עצמו בגרסת Audible מוסיפה נופך אישי לספר, והספר מותיר חותם גם על מי שחושב שהוא מכיר את עולם חומרי הגלם.