פרשנות | מבצע הביפרים – האבולוציה של תחום המודיעין בעידן המודרני
באמצעות שילוב של טכנולוגיה מתקדמת, חזית עסקית פיקטיבית ותכנון אסטרטגי מדויק, המבצע זכה להצלחה חסרת תקדים
עולם המבצעים המודיעיניים לרוב נסתר מעין הציבור, אך לעיתים נחשפים מבצעים שמציבים רף חדש בתחום הריגול ומדגימים יכולות הנדסיות ואסטרטגיות מרשימות. אחד המבצעים הבולטים מסוג זה הוא “מבצע הביפרים” – דוגמה לתחכום ולחדשנות שמאפיינים את הפעילות המודיעינית בעידן המודרני. במאמר זה נעמיק בפרטי המבצע, נבחן את ביצועיו, את החדשנות הטכנולוגית שעמדה בבסיסו ואת התוצאות שהפכו אותו להצלחה היסטורית.
חדשנות טכנולוגית: הביפר
בלב המבצע עמד מכשיר פשוט לכאורה – ביפר מדגם AR-924. בניגוד למכשירי תקשורת רגילים, הביפר הזה היה למעשה סוס טרויאני ובתוכו הוטמן מטען חבלה במשקל שישה גרם מסוג PETN, שהוסתר בתוך הסוללה – דגם LI-BT783. כך לפי דיווח של רויטרס. המטען הוסתר בקפידה כך שלא התגלה בבדיקות רנטגן רגילות, דבר שהדגים את החדשנות והתחכום שבשילוב אמצעים זעירים ובלתי נראים שיכולים לחמוק ממערכות אבטחה קונבנציונליות.
הקמת חזית פיקטיבית
כדי להקל על הפצת המכשירים המוסווים, נבנתה זהות כיסוי שכללה חברה פיקטיבית בשם “אפולו סיסטמס” אשר מוקמה לכאורה בהונג קונג. חזית זו הייתה חיונית ביצירת אמינות וביסוס קשרי אמון – מרכיבים מרכזיים בעולמם של מבצעים חשאיים. אפולו סיסטמס אף שיתפה פעולה עם חברה לגיטימית מטייוואן בשם אפולו גולד, שאפשרה להציג את הביפרים כפיתוח מתקדם ובעל ערך רב.
המכשירים שווקו כבעלי טכנולוגיה חדשנית ו”סוללה מהפכנית” שאמורה להחזיק מעמד 58 ימים בטעינה אחת. נתון זה גובה בהדגמות וידאו מפוברקות ואישורים מזויפים בפורומים מקצועיים, ובכך התבסס נרטיב אמין ומושך סביב המוצר.
הביצוע וההחדרה
שלב החדירה של המבצע התאפיין בתכנון מוקפד ובביצוע מדויק, שהגיע לשיאו ברכישת הביפרים בידי חיזבאללה בפברואר 2024. למרות אמצעי האבטחה הנוקשים בנמל התעופה בביירות, המטען המוסווה חמק מגילוי, עובדה שמדגישה את רמת התחכום בתכנון המבצע. ייתכן שהחשדנות הראשונית התעוררה בשל ירידה מהירה מהצפוי בטעינת הסוללה; אך גם זה לא הצליח לעורר חשד אצל חיזבאללה לגבי הסכנה הממשמשת ובאה, ומדגיש את ההצלחה הפסיכולוגית של המבצע.
מבצע הביפרים הסתיים בחיסול מספר רב של בכירים בחיזבאללה, והשפיע משמעותית על הנהגת הארגון ויעילותו. הצלחת המבצע ייתכן והשפיעה גם על המרחב הגיאופוליטי באזור ומהווה דוגמה לכוחם של מבצעים מודיעיניים חדשניים. אף גורם רשמי לא קיבל אחריות על המבצע, מה ששמר על הילה של מסתורין סביבו. חיסולים מפתיעים נוספים של חסן נסראללה ונביל קואוק בתקיפת חיל האוויר הישראלי בביירות, הוסיפו לערעור מבנה הפיקוד של חיזבאללה.
לסיכום, מבצע הביפרים מהווה מקרה בוחן יוצא דופן בתחום המבצעים המודיעיניים. באמצעות שילוב של טכנולוגיה מתקדמת, חזית עסקית פיקטיבית ותכנון אסטרטגי מדויק, המבצע זכה להצלחה חסרת תקדים. היכולת לשלב בין הנדסה טכנולוגית מתקדמת ללוחמה פסיכולוגית מדגישה את האבולוציה המתמדת של תחום המודיעין בעידן המודרני.