באיחור, אך בנחישות: מערכת הביטחון מתמודדת עם איום הכטמ"מים והרחפנים העוינים

בעקבות האיומים הגוברים מצפון, משרד הביטחון כינס את צמרת התעשיות הביטחוניות ליום הצגת יכולות בדרום הארץ. שמונה חברות הציגו מערכות חדשות ליירוט כטב"מים, במטרה לספק מענה מבצעי דחוף לצה"ל

באיחור, אך בנחישות: מערכת הביטחון מתמודדת עם איום הכטמ"מים והרחפנים העוינים

קרדיט: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

כאשר רשות המו"פ של משרד ההגנה האמריקני, DARPA, מבקשת לפתח מערכת נשק חדשה, היא מזמינה הצעות מכמה חברות ומקיימת 'יום מרוכז' שבו מציגות החברות את הצעותיהן בנוכחות מקבלי החלטות. לאחר מכן מחליטים מי ימשיך לפיתוח, לייצור ולהצטיידות. באותו אופן פעל משרד הביטחון הישראלי לאחרונה, כאשר כינס בשדה ניסויים בדרום הארץ את צמרת משהב"ט והתעשיות הביטחוניות ליום מרוכז. ביום זה הציגו שמונה חברות מערכות חדישות ליירוט כטב"מים, נושא שהוא כיום הצורך הדחוף ביותר לצה"ל במערכה בצפון.

ראש מפא"ת, ד"ר דני גולד, הבהיר כי מערכת הביטחון נחושה להשלים מענה הגנתי רחב לאיום כטב"מים, כפי שגובש עם צה"ל ארכיטקטורה מבצעית בעלת שכבות גילוי, עקיבה ויירוט. משהב"ט יבחר את החברות שיפתחו את המוצרים החדשים. כך אנו למדים שמות וכינויים של מערכות נשק עתידיות, כמו "בז מדויק", "נץ ברזל" ו"טייפון". מוצרים אלו הם חלק מהליך תחרותי מואץ למציאת פתרונות יירוט, עקב היכולות שמגלה חיזבאללה בזירה הצפונית בתחום הכטב"מים.

המערכת הביטחונית של ישראל מתנהלת כמו נושאת מטוסים: גדולה, מסורבלת וכבדת תנועה, אך בסופו של דבר מגיעה לנתיב הנכון. מאז ייסוד צה"ל ב-1948, הוא נבנה להתמודד מול צבאות עם מטוסים, טנקים, ארטילריה, חי"ר, מודיעין וכלי שיט. אולם כיום, המערך נהפך לא-סימטרי, כאשר צה"ל ניצב מול ארגוני טרור שאין להם טנקים ומטוסים, אך פיתחו תחליפים יעילים וקטלניים כמו טילים, כטמ"מים, רחפנים ופצמ"רים.

בשבועות האחרונים אנו מתבשרים על יירוט והשמדה של כטמ"מים ששוגרו על ידי חיזבאללה. חיל האוויר פועל לפתח שיטות התמודדות עם האיום, ובשבוע האחרון יורטו כ-40 כטב"מים. עם זאת, עדיין ישנם מקרים שבהם כטב"מ מצליח לחדור ולהגיע ליעדו.

יום הצגת היכולות בשדה ניסויים בדרום הארץ הוא סימן מעודד לכך שהלקח נלמד, וחבל שלא נלמד מוקדם יותר. צה"ל מתמודד עם איומים כמו מנהרות, כטב"מים, טילים ורחפנים שאינם חדשים בזירה. חיל האוויר תקף במשך שנים שיירות נשק מאיראן ללבנון, אך האספקה האיראנית המשיכה לזרום.

כעת, משהב"ט, צה"ל והתעשיות הביטחוניות נרתמים לפיתוח יכולות מבצעיות חדשות בטווח של חודשים. בין הפרויקטים המובילים נמצאים רחפן מיירט IRON HAWK של אלביט, 'בז מדויק' של התעשייה האווירית, ו"טייפון" של רפאל. כמו כן, נמצאת בפיתוח מערכת נשק לייזר קרקעי של רפאל וגרסה מוטסת של אלביט מערכות.

נשק הלייזר נחשב לפתרון העתידי, אך גם הוא לא יספק הגנה הרמטית בשל רגישותו לתנאי מזג האוויר. עם זאת, הוא מהווה תוספת משמעותית להגנה הרב-שכבתית של ישראל.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית