משרד הביטחון מאיץ פיתוח טכנולוגיות יירוט מתקדמות נגד כטב"מים
בין החברות המשתתפות היו תעשיות ביטחוניות גדולות כמו אלביט מערכות, רפאל והתעשייה האווירית, לצד חברות סטארט-אפ
בהנחיית שר הביטחון יואב גלנט, מינהל המחקר, הפיתוח האמצעים והתשתית הטכנולוגית (מפא"ת) במשרד הביטחון מאיץ את פיתוח הטכנולוגיות המתקדמות ליירוט כטב"מים (כלי טיס בלתי מאוישים). אתמול (יום ב') נערך ניסוי מבצעי ראשון מסוגו בשדה ניסויים בדרום הארץ, בהשתתפות שמונה תעשיות ישראליות שהציגו מגוון פתרונות יירוט.
הניסוי נערך בהובלת שר הביטחון יואב גלנט, שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה גילה גמליאל, מנכ"ל משרד הביטחון אלוף (במיל') אייל זמיר, סגן הרמטכ"ל אלוף אמיר ברעם וראש מפא"ת, תא"ל (במיל') ד"ר דני גולד. מטרת הניסוי הייתה לאתר ולהוכיח יכולות חדשות ליירוט כטב"מים, בעקבות הנחיית שר הביטחון לפני מספר שבועות לקיים הליך תחרותי מואץ למציאת פתרונות יירוט.
בין החברות המשתתפות היו תעשיות ביטחוניות גדולות כמו אלביט מערכות, רפאל והתעשייה האווירית, לצד חברות סטארט-אפ. הפתרונות שעמדו בתנאי הסף בשלב ההדגמה יתקדמו לשלב הפיתוח המואץ והבחינה המבצעית.
שר הביטחון, יואב גלנט, הדגיש כי "איום הכטב"מים הוא איום רב-זירתי שמקורו באיראן, המספקת כטב"מים ללבנון, תימן ועיראק ואף משגרת אותם בעצמה. מול האיום הזה עלינו לרכז מאמץ לאומי של כל הגופים העוסקים בנושא, על מנת לייצר פתרונות מבצעיים בטווח זמנים קצר."
מנכ"ל משרד הביטחון, האלוף (במיל') אייל זמיר, ציין כי המשרד השקיע עד כה מאות מיליוני שקלים בפיתוח, ברכש מאסיבי ובפריסה של יכולות. הוא הוסיף כי הוגדר "מסלול ירוק" להתקשרות ולפריסה מבצעית מהירה לכל מי שיביא פתרון אפקטיבי.
ראש מפא"ת, תא"ל (מיל') ד"ר דני גולד, הסביר כי "מערכת הביטחון נחושה להשלים מענה הגנתי רחב לאיום הכטב"מים, כפי שעשינו לאיומים בשכבות הגבוהות. גיבשנו יחד עם צה"ל ארכיטקטורה מבצעית, הכוללת שכבות של גילוי, עקיבה ויירוט."
בין הפיתוחים שהוצגו בניסוי
- אלביט מערכות: IRON HAWK, רחפן מיירט
- תעשייה אווירית: "בז מדויק" ופתרון נוסף לטווחים גדולים
- רפאל: TYPHOON, מערכת נשק 30 מ"מ נשלטת מרחוק
- AEROBOTICS בשיתוף רפאל: מערכת עם מיירט רב-פעמי
- XTEND בשיתוף AXIOMA ואלביט מערכות: מערכת יירוט רחפנית מתקדמת
- GENERAL ROBOTICS: PITBULL ליירוט קליעים בטווחים בינוניים
- SMARTSHOOTER: פיתוח להכוונה מדויקת למגוון אמצעי יירוט
- FORTEM האמריקאית בשיתוף אלביט מערכות: רחפן מיירט מבוסס רשת
עם השלמת ניתוח תוצאות הניסויים, משרד הביטחון יבחר מספר טכנולוגיות שייכנסו להליך פיתוח וייצור מואצים, במטרה לפרוס יכולות מבצעיות חדשות בטווח של חודשים.