השקעה בחינוך: 75 מיליון ש״ח להקמת מרכזי פיזיקה - העתיד של התעשיות הביטחוניות
משרד החדשנות והמדע יקצה מליונים להקמת שלושה מרכזי פיזיקה אזוריים חדשים ולהפעלת מרכזי פיזיקה קיימים, במטרה להכשיר את הדור הבא של המדענים והמהנדסים שחלקם ישתלבו בתעשיות הביטחוניות וההייטק
מדינות העולם, ובפרט מדינת ישראל, ניצבות מול אתגרים ביטחוניים הדורשים מצוינות טכנולוגית לצד עליונות צבאית. ההשקעה בחינוך טכנולוגי, בדגש על לימודי הפיזיקה, מהווה בסיס חיוני לפיתוח העתיד של התעשיות הביטחוניות.
משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, יחד עם משרד החינוך, מעוניינים לתמוך ברשויות המקומיות לצורך הפעלת מרכזי מדעים בתחום הפיזיקה. במסגרת זו, הודיע משרד החדשנות לרשויות המקומיות כי ניתן להגיש בקשות לקבלת תמיכה לשנות התקציב 2024-2029, על פי “המבחנים לחלוקת כספי תמיכות של משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה ברשויות מקומיות להפעלת מרכזי מדעים בתחום הפיזיקה,” בהתאם לתנאים המפורטים בקול הקורא ובמבחני התמיכה.
מהלך זה מגיע בהמשך להמלצות הוועדה להגדלת ההון האנושי בהיי-טק, שמסקנות הביניים שלה אומצו בהחלטת ממשלה מס’ 1852 מיום 11.09.2022. במסגרת היוזמה הזו, יוקצו כ-75 מיליון ש״ח להקמת 3 מרכזי פיזיקה אזוריים חדשים ולהפעלת מרכזי פיזיקה קיימים ברחבי הארץ, מה שיבטיח נגישות גבוהה יותר ללימודי פיזיקה ברמה מתקדמת.
הכשרת הון אנושי לתעשיות הביטחוניות
הפיזיקה אינה רק תחום תאורטי אלא מספקת הבנה עמוקה של חוקים טבעיים, הנדסה, ופיתוח טכנולוגיות מתקדמות הנחוצות בתעשיות הביטחוניות. תחום זה נמצא בבסיסן של טכנולוגיות רבות בשימוש הצבאי – החל ממערכות לחימה, מערכות מודיעין, ועד פיתוח טכנולוגיות סייבר מתקדמות.
המלצת הוועדה להגדיל את אחוז מסיימי בגרות טק (5 יח”ל מתמטיקה, אנגלית ופיזיקה או מדעי המחשב) מ-9% בשנת 2021 ל-15% עד לשנת 2027 מבהירה את החשיבות המכרעת של לימודי הפיזיקה כבסיס להכשרת הדור הבא של אנשי היי-טק וביטחון.
מרכזי מדעים – הגשר לפיתוח תשתיות ביטחוניות
תחום הפיזיקה נחשב למאתגר במיוחד בשל הצורך בציוד יקר ומתקדם ללימודים התנסותיים, שלא תמיד זמין בבתי הספר. לפיכך, משרד החדשנות מעוניין לסייע בהפעלת מרכזי פיזיקה ייעודיים ברשויות מקומיות – תשתיות אלה מאפשרות הכשרה מעשית לתלמידים ומגדילות את סיכוייהם להשתלב בהמשך במקצועות טכנולוגיים וביטחוניים.
המדינה תתמוך ברשויות לצורך הפעלת מרכזי פיזיקה קיימים, או הקמה והפעלה של מרכזים חדשים. בכך, המשרד מקווה להנגיש את תחום הפיזיקה לתלמידים רבים יותר ולספק כלים חיוניים להשתלבות בעולם התעשיות הביטחוניות, הדורשות מיומנויות גבוהות בתחומי המדע והטכנולוגיה.
חיזוק העליונות הביטחונית של ישראל
במציאות העולמית הנוכחית, העליונות הביטחונית תלויה בטכנולוגיות מתקדמות המתבססות על הבנה מדעית רחבה. תמיכת המדינה במרכזי פיזיקה מתקדמים תבטיח הכשרה מיטבית של התלמידים ותוביל להגדלת מאגר הכישרונות שיכולים להשתלב בתעשיות הביטחוניות. כך, המדינה משקיעה ביסודות הנדרשים לשמירה על עליונות טכנולוגית.
הגשת הבקשה במערכת המרכבה (קול קורא 17439) תתבצע עד לתאריך 10.11.2024, וזו הזדמנות לרשויות המקומיות לקדם יוזמות חינוכיות שיעצימו את הפוטנציאל של הדור הצעיר להשתלבות בעולמות הטכנולוגיה והביטחון.
לסיכום, יש קשר ברור בין פיתוח לימודי פיזיקה בתיכון לבין התפתחות התעשיות הביטחוניות של מדינה. ההשקעה בהכשרת הדור הבא במדעים, ובפרט בתחום הפיזיקה, היא השקעה ישירה בחוסן הביטחוני והכלכלי של ישראל. התלמידים שלומדים כיום במרכזי הפיזיקה הם המדענים, המהנדסים והמפתחים הביטחוניים של המחר.