שנה לאחר 7.10: תמונת מצב מורכבת בהייטק הישראלי
מבחינת השקעות, מגזר ההייטק הישראלי ממשיך להפגין יציבות. מאז ה-7 באוקטובר ועד אמצע אוגוסט 2024 גייסו חברות טכנולוגיה בישראל כ-9 מיליארד דולר
שנה לאחר מתקפת הטרור של ה-7 באוקטובר, תמונת המצב בהייטק הישראלי מציגה מצד אחד עוצמה ויציבות, ומצד שני מספר אתגרים משמעותיים. על אף משברים עולמיים ומקומיים, כמו ההאטה הכלכלית שנגרמה מהמלחמה בין רוסיה לאוקראינה והמשבר הפוליטי בישראל, מגזר ההייטק הישראלי ממשיך לשמור על הובלה עולמית בגיוסי השקעות ויציבות בתעסוקה. כך עולה מדו״ח של רשות החדשנות.
למרות זאת, כבר למעלה משנתיים לא נרשמה צמיחה במדדים המרכזיים בענף. מאז אמצע 2022, מספר המועסקים בהייטק נותר יציב סביב 400 אלף איש, המהווים כ-11% מסך המועסקים במשק. נתון זה מעלה חשש, שכן קיפאון בתחום עשוי להשפיע על הכנסות המדינה ממס הכנסה – מקור הכנסה משמעותי, בתקופה בה היא מתמודדת עם גירעון הולך ומעמיק.
בעוד שבאירופה ובארה"ב נרשמו צמיחות של 5% ו-2.8% בהתאמה בתעסוקה בהייטק במהלך 2023, בישראל שיעור הגידול עמד על 2.6%, קרוב לקצב הגידול הטבעי של האוכלוסייה. מבט מעמיק יותר מצביע על כך שתפקידים בתחום המחקר והפיתוח המשיכו לצמוח, אך חלה ירידה במספר המועסקים בתפקידי מוצר ותפקידים עסקיים.
במבט קדימה, חברות ההייטק מציגות אופטימיות זהירה. סקר שנערך ביולי 2024, כ-9 חודשים לאחר פרוץ המלחמה, הראה כי 23% מהחברות צופות גידול בגיוס עובדים בשנה הקרובה, עלייה משמעותית ביחס לנתוני 2023, אז רק 10% צפו גידול.
מבחינת השקעות, מגזר ההייטק הישראלי ממשיך להפגין יציבות. מאז ה-7 באוקטובר ועד אמצע אוגוסט 2024 גייסו חברות טכנולוגיה בישראל כ-9 מיליארד דולר – סכום דומה לתקופות מקבילות בשנים האחרונות, למעט שנות השיא 2020-2022.
ישראל אף דורגה במקום השלישי בעולם בהיקף ההשקעות בסטארטאפים בתקופת המלחמה, כאשר ההשקעות היו גבוהות מאלה שנרשמו בהאבים מרכזיים כמו לונדון, פריז ובוסטון, אך נמוכות מאלה של עמק הסיליקון וניו-יורק.
בבחינת קרנות הון הסיכון, הנתונים מצביעים על כך שלא חל שינוי משמעותי במספר הקרנות הפעילות בישראל בתקופת המלחמה, כאשר כשני שלישים מהן הן קרנות זרות.
למרות המשברים, ההייטק הישראלי ממשיך לשמור על יציבות והשפעה גלובלית, עם ציפיות זהירות לשיפור בשנה הקרובה.