פרשנות | האם חיסול צמרת חיזבאללה יוביל לשינוי בלבנון?
האם ישראל ובנות בריתה יצליחו הפעם לתרגם הישג צבאי למדיני? או שמא, חיזבאללה יצליח להתאושש כמו אחרי חיסול עבאס מוסאווי, המזכיר הכללי הקודם של חיזבאללה?
לאחר המבצע המוצלח של ישראל לחיסול צמרת חיזבאללה, אחת השאלות המרכזיות היא האם ההצלחה הצבאית תוביל לשינוי מדיני באזור. ג'ארד קושנר, מאדריכלי הסכמי אברהם בתקופת נשיאותו של דונלד טראמפ, טוען בציוץ ב-X שאף אחד לא האמין שישראל תצליח לחסל את כל צמרת חיזבאללה בתוך ימים ספורים.
"עם חיסולו של נסראללה ולפחות 16 מפקדים בכירים נוספים בתוך תשעה ימים בלבד, התחלתי לחשוב על מזרח תיכון ללא האיום הישיר של איראן על ישראל", כותב קושנר. "זהו רגע לתמוך בישראל ובעם הלבנוני, הסובלים מחזבאללה ושואפים לשוב לתקופת שגשוגה של ביירות". לטענתו, הקשר בין לבנון לישראל נשען על המתח עם איראן, ומעבר לכך קיימים יתרונות רבים לשיתוף פעולה בין העמים.
קושנר מוסיף כי "המהלך הנכון כעת הוא שארצות הברית תתמוך בישראל בהשלמת המשימה". בהיבט הצבאי, ייתכן שצה"ל יתקשה להגיע לכל מצבורי האמל"ח של חיזבאללה ללא פעולה קרקעית. ללא טיפול במצבורי הנשק, ההנהגה החדשה של הארגון עשויה להשתמש בהם.
האם איראן תבצע ניסוי גרעיני?
קושנר התייחס גם לנושא הגרעין, וטען כי בעקבות החלשת חמאס וחיזבאללה, איראן נשארת פחות מוגנת מפני תקיפה על מתקני הגרעין שלה. לדעתו, איראן נותרת פגיעה יותר לאור חולשת הפרוקסים שלה באזור.
ד"ר רז צימט, מומחה לענייני איראן, כתב ב-X: "הבוקר הודיעה איראן על מותו של בכיר משמרות המהפכה, עבאס נילפרושאן, בתקיפה בביירות שבה נהרג גם נסראללה. למרות הגינוי האיראני, לא נשמעו איומי נקמה מפורשים". צימט הוסיף כי יתכן שבאיראן מפנימים את המורכבות בהפעלת התגובה החדשה מול ישראל.
לפי דיווחים בניו-יורק טיימס, יש חילוקי דעות במועצה העליונה לביטחון לאומי בטהראן בנוגע לתגובה לתקיפה בדאחיה. האגף הרדיקלי קורא לתגובה חריפה, בעוד האגף הפרגמטי מזהיר מנפילה ל"מלכודת" הישראלית.
האם ההצלחה המבצעית נגד חיזבאללה תפתח את הדלת לתקיפה ישראלית על מתקני הגרעין של איראן? ימים יגידו. תקיפה איראנית נגד ישראל עשויה לשמש הצדקה לישראל לפעול כנגד הגרעין האיראני, במיוחד בתמיכת ארה"ב.
שאלה נוספת היא האם איראן תעדיף להשקיע בניסוי גרעיני כדי להרתיע תקיפה ישראלית, במיוחד לאור היחלשות חיזבאללה וחמאס. שיקום הנהגת חיזבאללה צפוי לקחת 2-3 שנים, ובמהלך הזמן הזה מתקני הגרעין שלה חשופים לתקיפה. ישראל גם עשויה להמשיך לחסל מנהיגים חדשים ולהקשות על בניין שרשרת פיקוד חדשה בחיזבאללה וישנה גם שאלת החדירה המודיעינית לארגון.
נדבך נוסף הוא כלכלי. נשיא איראן החדש הצהיר כי הוא מוכן לחזור לשיחות הגרעין במטרה להפחית את הסנקציות הכלכליות על טהרן. אם איראן תבצע ניסוי גרעיני או תציג באופן כלשהו נשק גרעיני לטובת הרתעה, הסנקציות נגדה צפויות להחריף.
לסיכום, ההצלחה הצבאית הישראלית מול חיזבאללה יכולה להיות מתורגמת לשינוי מדיני בלבנון. אם ארה״ב, אירופה ומדינות המפרץ יפעלו מהר לחשק את חיזבאללה בזירה הפנים לבנונית, ייתכן ונזכה לשינוי המיוחל. מצד שני, לאיראן ישנה אחיזה חזקה בלבנון דרך חיזבאללה ותלוי כמה מהר הארגון יתאושש מהמכה שחטף. קיימת גם אפשרות כי חיזבאללה יתאושש כמו אחרי חיסול עבאס מוסאווי, המזכיר הכללי הקודם של חיזבאללה.