רויטרס: לרוסיה יש פרויקט סודי לפיתוח כטב״מ עם סין, כך חושפים מקורות מודיעין
לפי מקורות מודיעין אירופיים ומסמכים שהגיעו לידי רויטרס, מפעלים רוסיים מפתחים ומייצרים כטב”מים בסין לצורך השימוש במלחמה באוקראינה. סין מכחישה מעורבות, אך דיווחים מצביעים על כך כי נשק רוסי מיוצר בעזרת מומחים סיניים
רוסיה הקימה תכנית לייצור ופיתוח כלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים) ארוכי טווח בסין, במטרה להשתמש בהם במלחמה נגד אוקראינה, כך לפי שני מקורות מסוכנות מודיעין אירופית ומסמכים שנבחנו על ידי רויטרס.
IEMZ Kupol, חברת בת של חברת הנשק הרוסית הממשלתית Almaz-Antey, פיתחה ובחנה את דגם הכטב"ם החדש Garpiya-3 (G3) בסין בסיוע מומחים מקומיים, כך לפי אחד מהמסמכים, שהוא דו"ח שנשלח ממפעלי Kupol למשרד ההגנה הרוסי מוקדם יותר השנה, המפרט את פעילותם.
בדו"ח המשך, דיווחה Kupol למשרד ההגנה כי היא מסוגלת לייצר כטב"מים, כולל ה-G3, בהיקף תעשייתי במפעל בסין, כך שניתן יהיה לפרוס את הכלים הללו במבצע הצבאי המיוחד באוקראינה, כפי שמוסקבה מתייחסת למלחמה.
לא Kupol, לא Almaz-Antey ולא משרד ההגנה הרוסי הגיבו לבקשות התגובה לכתבה זו. משרד החוץ של סין מסר לרויטרס כי אינו מודע לפרויקט שכזה, והוסיף כי לבייג'ין יש אמצעי פיקוח מחמירים על ייצוא כטב"מים.
פביאן הינץ, חוקר במכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים בלונדון, אמר כי אספקת כטב"מים מסין לרוסיה, אם תאושר, תהיה התפתחות משמעותית. "אם נבחן את מה שסין ידועה שסיפקה עד כה, זה היה בעיקר מוצרים לשימוש כפול – רכיבים ותתי רכיבים שניתן להשתמש בהם במערכות נשק," אמר הינץ לרויטרס. "עד כה, לא ראינו דיווחים מתועדים על העברות של מערכות נשק שלמות."
עם זאת, סמואל בנדט, עמית בכיר במרכז לביטחון אמריקני חדש בוושינגטון, אמר כי בייג'ין תזהר מלהיחשף לסנקציות בינלאומיות בגין סיוע למכונת המלחמה של מוסקבה. לדבריו, יש צורך במידע נוסף כדי לקבוע שסין מעורבת בייצור צבאי רוסי.
מועצת הביטחון הלאומית של הבית הלבן הביעה דאגה עמוקה מדיווחי רויטרס על תכנית הכטב"מים, שלדבריה מהווה לכאורה מקרה שבו חברה סינית מספקת סיוע קטלני לחברה רוסית שהוטלו עליה סנקציות אמריקניות.
הבית הלבן לא מצא שום דבר שמרמז כי הממשל הסיני היה מודע לעסקאות המדוברות, אך הוסיף כי סין אחראית להבטיח שחברותיה לא מספקות סיוע קטלני לרוסיה לשימוש צבאי. דוברת הבית הלבן הוסיפה: "הממשלה הסינית חייבת לוודא שחברותיה אינן מספקות סיוע קטלני לרוסיה."
הדובר של נאט"ו אמר: "הדיווחים הללו מטרידים מאוד ובעלות ברית מתייעצות בנושא." עוד הוסיפה הדוברת, פארה דקללה: "לממשלה הסינית יש אחריות לוודא שחברותיה אינן מספקות סיוע קטלני לרוסיה."
משרד החוץ הבריטי קרא לסין להפסיק את התמיכה הדיפלומטית והחומרית למאמץ המלחמתי של רוסיה. דובר המשרד מסר: "אנחנו מודאגים מאוד מהדיווחים על כך שרוסיה מייצרת כטב"מים צבאיים בסין. זה מנוגד להצהרותיה של סין שהיא לא תספק נשק לצדדים הנוגעים בדבר במלחמה."
לפי דיווחים שנשלחו ממפעלי Kupol למשרד ההגנה הרוסי, ה-G3 יכול לעבור מרחק של כ-2,000 קילומטרים עם מטען של 50 קילוגרם.