דיווח: טורקיה מנהלת שיחות עם סומליה להקמת אתר לשיגור טילים במזרח אפריקה
טורקיה שואפת זה זמן רב להצטרף למירוץ החלל, שמסורתית נשלט על ידי מעצמות עולמיות
על פי מקורות מקורבים לנושא, טורקיה מנהלת שיחות עם סומליה במטרה להקים אתר לשיגור ניסויי של טילים וחלליות מהמדינה שבקרן אפריקה. דיווח של bloomberg.
לטענת המקורות, תכנית הטילים הבליסטיים של אנקרה מצריכה ניסויים ארוכי טווח, והמיקום של סומליה בקצה המזרחי של יבשת אפריקה הופך אותה לאידיאלית לשיגור לעבר האוקיינוס ההודי. בנוסף, המיקום של סומליה קרוב לקו המשווה, מה שהופך אותה לאתר מתאים לשיגור חלליות, שכן שיגור מקו המשווה עשוי לשפר את טווח ויעילות השיגורים.
טורקיה שואפת זה זמן רב להצטרף למירוץ החלל, שמסורתית נשלט על ידי מעצמות עולמיות. התכניות לשיגור חלליות נמצאות בעבודה מזה כמה שנים, והאתר בסומליה עשוי לשמש כמקום שיגור. לדברי המקורות, גורמים טורקיים בטוחים שסומליה תסכים לבקשתם. משרד ההגנה הטורקי סירב להגיב.
יועץ הביטחון הלאומי של נשיא סומליה, חסן שייח' מוחמוד, חוסיין שייח' עלי, סירב להגיב כשנשאל בנושא. גם יו"ר ועדת המשנה לענייני הגנה בפרלמנט הסומלי, עבד אחמד קושין, הצהיר כי אינו מכיר שום הסכם שכזה עם טורקיה.
ניסויים ארוכי טווח
טורקיה עובדת על הגדלת הטווח של טילי ה"טייפון" תוצרת המדינה, שנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הכריז עליהם ב-2022. טווח הניסוי הנוכחי עומד על כ-560 קילומטרים. אתר שיגור בסומליה יפחית את הסיכון לנפילת שברי טילים באזורים מאוכלסים או במדינות אחרות, ציינו המקורות.
טורקיה היא אחת מהמדינות הזרות הבודדות שמחזקות את קשריהן עם סומליה, המתאוששת לאחר שנים של מלחמות בין חמולות. בעשור האחרון טורקיה העמיקה את השפעתה במדינה באמצעות שיתופי פעולה ביטחוניים ופרויקטים תשתיתיים, ואף מתכננת לבצע חיפושי נפט וגז בחופי סומליה. בנוסף, היא מעורבת בתיווך בין ממשלת מוגדישו למנהיגי סומלילנד, אזור חצי-אוטונומי.
באפריקה, לצד איחוד האמירויות ומצרים, טורקיה נחשבת לאחת מהמעצמות הבינוניות שמחזקות את השפעתן ביבשת, במיוחד בעידן שבו ההשקעות הסיניות מאטות וארה"ב מנסה להדביק את הקצב. למרות שרוסיה זוכה לפופולריות מסוימת בקרב חוגים אנטי-מערביים, שכירי החרב של קבוצת וגנר לא זוכים להעדפה דומה לזו של המל"טים הטורקיים מדגם TB2, שרכשו 11 מדינות אפריקאיות.
טורקיה מעמיקה את אחיזתה
מאז ביקורו של ארדואן בסומליה ב-2011, טורקיה מגבירה את השפעתה באזור קרן אפריקה. באותו ביקור, סוכם שטורקיה תעניק סיוע כלכלי לשיקום שירותים בסיסיים כמו חינוך, בריאות וביטחון. הסכם לשיתוף פעולה תעשייתי-ביטחוני בין המדינות נחתם ב-2015 ומאפשר ביצוע פרויקטים משותפים לפיתוח ייצור צבאי בשטחן של שתי המדינות.
ב-2017 פתחה טורקיה את הבסיס הצבאי הגדול ביותר שלה מעבר לים במוגדישו, ובו מאות חיילים טורקים מאמנים חיילים סומלים, כחלק מהתכנית של סומליה לשיפור הביטחון בעקבות המרד המזוין של אל-שבאב.
טורקיה, ששואפת לשכפל את מערכת יחסיה עם מוגדישו במדינות אפריקאיות נוספות, צפויה לשלוח ספינה לחיפוש נפט וגז מול חופי סומליה, לאחר שהממשלה הסומלית הציעה לה לבצע חיפושים באזור.
מבחינה דיפלומטית, ניסתה אנקרה לאחרונה לתווך בסכסוך בין סומליה לאתיופיה השכנה, סביב עסקה של אדיס אבבה להקים נמל בסומלילנד – אזור שחלקים בו סומליה רואה כחלק משטחה.