הכלכלה הכחולה: המפתח לביטחון התזונתי של ישראל בעידן של משבר גלובלי
בעוד משאבי הקרקע מתדלדלים, חקלאות ימית וייצור חלבונים מהים מציעים פתרון בר-קיימא לאתגר הביטחון התזונתי של ישראל, עם פוטנציאל להפחית את התלות ביבוא ולהוביל את החדשנות הגלובלית בתחום המזון
בכנס השנתי של המרכז הלאומי לכלכלה כחולה וחדשנות, שנערך בחיפה, הצהירה הילה ארנרייך, מנכ"לית המרכז: "הכלכלה הכחולה הופכת למגזר קריטי להשקעה. למשקיעים יש הזדמנות ייחודית לצלול לאחת מזירות ההשקעה הגדולות שיצמחו כאן בעשור הקרוב".
בין הנושאים המרכזיים שנדונו בכנס היו אנרגיית רוח ימית וחקלאות ימית בת קיימא, כאשר אנרגיית רוח צפויה לגדול ב-15% בשנה עד שנת 2030, וחקלאות ימית בת קיימא צפויה להתרחב ביותר מ-7% בשנה.
ראש עיריית חיפה, יונה יהב, ציין בדבריו כי "חיפה היא בירת הכלכלה הכחולה של ישראל והעיר המובילה בתחום החדשנות והטכנולוגיה". לדבריו, הכנס מהווה הזדמנות לבניית שיתופי פעולה שיתרמו לצמיחה בתחומים אלו ולשיפור איכות החיים, הן עבור תושבי חיפה והן ברמה העולמית.
ליאור חנוכה, מנכ"ל היי סנטר, הדגיש כי יש צורך בהקמת קרנות שיתמכו בפרויקטים בתחום הכלכלה הכחולה ובמתן תמריצים פיננסיים כמו מענקים והקלות מס. חנוכה קרא גם לעודד השקעות פרטיות דרך שיתופי פעולה עם חברות בינלאומיות וקרנות הון סיכון.
הילה ארנרייך הוסיפה כי "מביוטכנולוגיה ימית ועד אנרגיה מתחדשת מבוססת ים, אנו רואים צמיחה דו-ספרתית במגזרים אלו, עם מימון של למעלה מ-3.5 מיליארד דולר לסטארט-אפים בשלוש השנים האחרונות". היא הדגישה את ההזדמנות הגדולה למשקיעים בשל הצמיחה המואצת של תחום זה.
כריס גורל ברנס, מייסד Ocean 14 Capital, התייחס לנושא החקלאות הימית ואמר: "חקלאות מים היא הדרך היעילה ביותר לייצור חלבון, אך נדרשת השקעה בטכנולוגיות חדשות, מתקנים משופרים, ודיג שמבוסס על מעקב נתונים".
דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, ציין את חוזק ההייטק הישראלי והדגיש כי על אף האתגרים, ישראל נמצאת ברמה עולמית מבחינת השקעות בתחומים אלו.
דני וינטראוב, מנכ"ל רציו טכנולוגיות, התייחס למיזמים בתחומי האנרגיה והאקלים והצביע על הפוטנציאל הגלום בטכנולוגיות הכלכלה הכחולה בישראל. לדבריו, רציו מובילה השקעות בסטארט-אפים המפתחים טכנולוגיות להפחתת פליטות ולהרחבת השימוש באנרגיות חלופיות ומתחדשות.
נתי אמסטרדם, מנהל INVIDIA ישראל, ציין כי השילוב בין חדשנות ובינה מלאכותית יועיל בשמירה על האוקיינוסים.
בסיום הכנס, ג'ושוע גולד מקרן ההשקעות TMV הוסיף: "חיל הים הישראלי יכול לשמש כפלטפורמה לפתרון בעיות בנמלים ובתעשייה הימית. ישראל מחזיקה בכוח אדם מצוין עם הבנה ייחודית של התעשייה הכחולה".
המרכז הלאומי לכלכלה כחולה, שהוקם ביוני 2022, מוביל את החדשנות והיזמות בתחום הימי, תוך סיוע לסטארט-אפים בהשגת מימון והטמעת פתרונות חדשניים.