סעודיה רוצה לשדרג את מערכת בקרת הגבולות - ארה״ב, צרפת וסין צפויות להתמודד

תוכנית "מיקסא", המופעלת מאז 2013 ונועדה להגן על גבולות סעודיה באמצעות חיישנים ומערכות מעקב, עשויה לעבור שדרוג משמעותי. התוכנית המקורית, שנוהלה על ידי קבוצת איירבוס, התמודדה עם לחצים פוליטיים וכלכליים בינלאומיים. כעת, ייתכן כי מתחרות חדשות, בהן חברות סיניות, ייכנסו למכרז הצפוי

סעודיה רוצה לשדרג את מערכת בקרת הגבולות - ארה״ב, צרפת וסין צפוית להתמודד

Credit: Xose Bouzas / Hans Lucas via Reuters Connect

שר הפנים של ערב הסעודית שוקל, על פי מידע שהגיע לאתר Intelligence Online, לשדרג את מערכת בקרת הגבולות במדינה, במסגרת תוכנית פיתוח משמר הגבול הסעודי (SBGDP). התוכנית, המוכרת במשך שנים רבות כ"תוכנית מיקסא" (Miksa program), פועלת מאז 2013.

מטרת התוכנית היא להגן על גבולות המדינה מפני חדירה, באמצעות חיישנים, מכ"מים ועמדות פיקוח לאורך 8,100 ק"מ של גבול — בצפון מול עיראק, ובדרום מול תימן. משמר הגבול, המוצב לאורך קווים אלה, שייך לזרוע היבשה של סעודיה, שנפגעה בצורה הקשה ביותר במלחמה שמנהלת סעודיה מול החות'ים, הנמשכת ללא הכרעה מאז 2015.

לפי הדיווח, במשך עשור ניהלה קבוצת איירבוס (לשעבר EADS) את פרויקט ההטמעה של החוזה, בשווי 7 מיליארד אירו, לאחר שזכתה בו בשנת 2009 באמצעות חברת הבת שלה, קאסידיאן. תהליך הזכייה כלל מאבק מסחרי מול קבוצת ריית'און האמריקאית (כיום RTX), שזכתה לתמיכה מוושינגטון. בנוסף, איירבוס נאלצה להתמודד עם לחצים מצד גורמים פוליטיים בצרפת, שציפו לתמיכה כלכלית בתמורה לזכייה, תוך קידום אינטרסים של תאגיד תאלס.

כדי להבטיח את זכייתה, איירבוס חיזקה את קשריה המקומיים עם משפחת אל סעוד. במסגרת הפרויקט הענק, נבחרה חברת "אל-ראשיד טריידינג אנד קונטרקטינג" (RTCC), בבעלות השייח' עבד אל-רחמן עבד אל-ראשיד, כשותפה המקומית לכל תת-פרויקט. אל-ראשיד נחשב מקורב לסלמאן בן עבד אל-עזיז, שהיה מושל מחוז ריאד (מאז 2015, מלך סעודיה).

שותפה נוספת הייתה קבוצת אלמישאל, שבראשה עמד עדיל אלמישאל, ששימש כאיש קשר חשוב עם שר הפנים לשעבר מוחמד בן נאיף, שהודח מהזירה הפוליטית על ידי משפחת המלוכה. איירבוס נעזרה גם בחברת "דלויט" האמריקאית לניהול חוזים ציבוריים, שסייעה בניהול הפרויקט.

שדרוג המערכת המתוכנן על ידי ריאד עשוי למשוך שוב את אותם המתחרים, אך ייתכן כי גם מתחרות חדשות, בהן חברות סיניות שפיתחו מומחיות בתחום בשנים האחרונות, ישתתפו במכרז.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית