חמישה אתגרים מרכזיים בניהול משבר סייבר
המעבר מפלייבוקים מסורתיים לפלטפורמות דיגיטליות מתקדמות בניהול משברי סייבר מציין שינוי מהותי בהתמודדות עם האיומים המורכבים של העולם המודרני. חמשת האתגרים המרכזיים שעומדים בפני ארגונים מסבירים למה הטכנולוגיה היא המפתח להצלחה
כנס סייברטק בניו יורק בספטמבר הפגיש אותי על הבמה המרכזית עם טים בראון, אחד מסמנכ"לי אבטחת המידע הבודדים ששמם יצא ממדורי הטכנולוגיה והכלכלה אל עמודי החדשות וכתבות המגזין. בראון, CISO סולארווינדס, התמודד עם אחת מהמתקפות הגדולות והמתוחכמות שידע עולם הסייבר עד אז.
סולארווינדס עצמה לא עניינה את קבוצת ההאקרים APT29, המכונה גם Cozy Bear, ולא את מפעיליהם בשירות ביון החוץ של רוסיה. מתקפת SUNBURST הייתה מתקפת שרשרת אספקה, שמטרתה הייתה כ-18 אלף מ-300 אלף הלקוחות של סולארווינדס, בהם משרדי האוצר, המסחר וביטחון המולדת ומינהל התקשורת הלאומי בארה"ב, משרדי ההגנה והפנים, שירות הבריאות הלאומי בבריטניה, הפרלמנט האירופי, נאט"ו, ענקית התוכנה מיקרוסופט וחברת הסייבר FireEye.
בשנים שמאז המשבר, בראון מחלק את זמנו בין מעסיקתו לבין במות כנסי סייבר ברחבי העולם, שם הוא חולק את חוויותיו המקצועיות והאישיות ואת הלקחים שהפיק ממשבר הסייבר המתוקשר. באחרונה הוא הצטרף לוועדה המייעצת של Cytactic, החברה שייסדתי, אשר מציעה פלטפורמה מתקדמת לניהול והיערכות למשברי סייבר.
סיפורה של סולארווינדס הוא סיפורם של ארגונים רבים בשנים האחרונות, שמפאת היקף התופעה לא תמיד זוכים אפילו לאיזכור אגבי בתקשורת או באינטרנט. מתקפות הסייבר של פעם נראות כמו משחק מחשב לעומת המתקפות של ימינו – מתוחכמות יותר, מסוכנות יותר ונפוצות יותר, שחשופים להן ארגונים מכל הגדלים והתחומים, ממשרד תיווך משפחתי ועד תאגיד טכנולוגי בינלאומי. בסביבה כזו, ניהול משברי סייבר – מכלול האתגרים והסכנות שמביאה איתה מתקפת האקרים – הופך למשימה מורכבת ומאתגרת יותר מאי פעם. המעבר מניהול משברים באמצעות ספרי נהלים (פלייבוקים) לפלטפורמות דיגיטליות מתקדמות מסמן שינוי פרדיגמה משמעותי בתחום.
חמישה אתגרים מרכזיים בניהול משברי סייבר מדגישים את הצורך הדחוף במעבר זה, ומראים כיצד פלטפורמה מקוונת, דינמית ומתעדכנת יכולה לטפל באופן מקיף באתגרים הללו, בזכות המידע בזמן אמת, התיאום והעבודה המשותפת, הגמישות והגישה למאגרי מידע וכלי קבלת החלטות מתקדמים. כך ניתן להפוך את הכאוס לסדר, ולשפר משמעותית את יכולת ההתמודדות של ארגונים עם משברי סייבר.
האתגר הראשון נעוץ במגבלות הבסיסיות של ניהול משבר באמצעות פלייבוק. בעוד שמסמכים מודפסים יכולים לספק מידע בסיסי, הם חסרים את היכולות הדינמיות שדיגיטציה מקוונת מציעה. פלטפורמות דיגיטליות מאפשרות תיאום בזמן אמת בין צוותים שונים, זרימת מידע מהירה ויעילה, יכולות אנליזה מתקדמות, ואת הגמישות הנדרשת להתאמה מהירה לתנאים משתנים. יתרונות אלו חיוניים בסביבת האיומים המורכבת והמשתנה תדיר של היום.
שנית, פלייבוקים מגבילים את היכולת להיערך מראש ולבנות תוכניות דינמיות. בניגוד לכך, פלטפורמות דיגיטליות מאפשרות לארגונים לפתח, לעדכן ולהתאים את תוכניות התגובה שלהם בצורה שוטפת. זה מבטיח שהתוכניות תמיד רלוונטיות ומעודכנות, מה שחיוני נוכח האבולוציה המתמדת של איומי הסייבר.
האתגר השלישי קשור לתופעת ה-silos, כשכל צוות ומחלקה פועלים בנפרד, ללא תיאום מספק. פלייבוקים מסורתיים מקשים על יצירת תהליך עבודה אחוד ויעיל. לעומת זאת, פלטפורמות דיגיטליות מאפשרות לקודד את תהליכי ניהול המשבר באמצעות כלים כמו BPMN, שמוביל לפעולה מתואמת ויעילה יותר בין כל הגורמים המעורבים.
הנגישות לידע ולניסיון מצטבר מהווה את האתגר הרביעי. פלייבוקים מודפסים מוגבלים ביכולתם לשלב ולהנגיש את החוכמה המצטברת של מנהלי משברים מנוסים, כלי קבלת החלטות מתקדמים ואסטרטגיות מוכחות. פלטפורמות דיגיטליות, לעומת זאת, יכולות לשלב מערכות תומכות החלטה, בינה מלאכותית וגישה מיידית למאגרי ידע נרחבים, מה שמשפר משמעותית את איכות ומהירות קבלת ההחלטות בזמן משבר.
לבסוף, האתגר החמישי נוגע לניצול הלקחים מאירועי עבר. פלייבוקים מסורתיים מתקשים להנגיש באופן יעיל דאטה וניתוחים ממשברי סייבר קודמים. פלטפורמות דיגיטליות, מאידך, מסוגלות לאגור, לנתח ולהנגיש ביעילות מידע היסטורי – הן של הארגון עצמו והן של ארגונים אחרים, שהמערכת מאפשרת להם לשתף אותם באופן דיסקרטי ומבלי לחשוף מידע עסקי חסוי. זה מה שמאפשר למידה מתמשכת ושיפור מתמיד בהתמודדות עם משברים, שמתפתחת במקביל להתפתחויות בצד של התוקפים.
המעבר מניהול משברי סייבר באמצעות פלייבוקים לפלטפורמות דיגיטליות מתקדמות אינו רק טכנולוגי, אלא מסמן שינוי תפיסתי מהותי. משברי סייבר הם בעיה ניהולית רב-תחומית, שמצריכה מומחים מדיסציפלינות שונות שיעבדו במקביל ובשיתוף פעולה, ויתעדכנו דינמית עם התפתחות האיומים. פלטפורמות דיגיטליות לניהול משברי סייבר מציעות את הגמישות, היעילות והכלים הנדרשים להתמודדות עם האיומים המורכבים והמשתנים של עולם הסייבר המודרני. ארגונים המאמצים גישה זו ימצאו את עצמם מוכנים יותר, מגיבים יותר ומסוגלים להתמודד בהצלחה רבה יותר עם אתגרי הסייבר של המאה ה-21.
ד"ר נמרוד קוזלובסקי, מייסד ומנכ"ל סייטקטיק, Cytactic