שריפה במתקן אגירת אנרגיה בסאן דייגו: אתגרי כיבוי סוללות ליתיום יון

השריפה פרצה במתקן אגירת אנרגיה בהספק של 30 מגהוואט, וגרמה לפינוי עסקים באזור. צוותי הכיבוי נאלצו לתת לסוללות לבעור ולמנוע התפשטות

עם העלייה בשימוש במערכות סולאריות לייצור חשמל, גובר גם השימוש במתקני אגירת אנרגיה חשמלית. לאחרונה פרצה שריפה במתקן אגירה חשמלי בסאן דייגו, קליפורניה, בו אוחסנו סוללות ליתיום יון בהספק של 30 מגהוואט.

השריפה החלה בצהריי ה-6 בספטמבר, כאשר הכבאים הוזעקו לאחד מתוך 24 מכולות אגירת אנרגיה בחצר מפעל תעשייתי. עקב עוצמת השריפה והסכנה הנובעת מהסוללות, הוחלט על פינוי של כ-500 עסקים בסביבת המפעל.

בהתייעצות עם מומחים הוחלט לא לנסות לכבות את השריפה באופן ישיר. במקום זאת, התמקדו הכבאים בקירור המכולות הסמוכות על מנת למנוע את התפשטות האש, תוך שימוש בהסלנת מים ממנופים. 

מפקד הכבאים ציין כי שימוש במים על סוללות ליתיום יון עלול לגרום לבעיות חמורות יותר, ולכן עדיף לתת להן לבעור, כשבכל מקרה המים אינם אפקטיביים לכיבוי האש. ההערכה הראשונית הייתה שהאש תימשך בין 12 ל-48 שעות.

אירוע דומה התרחש במאי 2024 במתקן אגירה בעיר OTAY, מסצ'וסטס, בהספק של 250 מגהוואט. השריפה נמשכה שישה עשר ימים, וכבאי האזור נאלצו להשתמש בכ-30 מיליון ליטר מים במהלך הפעולה.

השאלה המרכזית שעולה היא: איך אנו אמורים להתמודד עם שריפות מסוג זה כאן בישראל, עם מגבלות המים והאתגרים הייחודיים לנו? למי הפתרונים?


משה שמש הוא יועץ לכיבוי ובטיחות אש, מנכ"ל ובעלים של חברת 'שמש משה יועצים לכיבוי אש' ומייסד מוזיאון כיבוי האש.