H2OLL משיקה את המערכת המסחרית הראשונה להפקת מים מהאוויר: פתרון חדשני לאספקת מים בתנאים קשים

הסטארט-אפ הישראלי מציג מערכת פורצת דרך המבוססת על תהליך ספיחה, המסוגלת להפיק 1,000 ליטר מים ביום באזורים עם לחות נמוכה במיוחד

H2OLL משיקה את המערכת המסחרית הראשונה להפקת מים מהאוויר: פתרון חדשני לאספקת מים בתנאים קשים

קרדיט צילום: אביב צדקיה

חברת H2OLL, ספין-אוף של הטכניון, משיקה את המערכת המסחרית הראשונה שלה, שמסוגלת להפיק 1,000 ליטר מים מהאוויר ביום. בהיבט הצבאי, מערכת כזו יכולה לספק מים לבסיס קבע או לבסיס קדמי, גם ללא תשתיות קיימות או במצבי חירום בהם תשתיות המים קורסות.

בניגוד למערכות אחרות שמפיקות מים מהלחות באוויר באמצעות קירור ישיר, המערכת של H2OLL מפיקה מים באמצעות תהליך ספיחה. תהליך זה מאפשר הפקת מים גם באזורים בהם הלחות באוויר קטנה מ-10 גרם מים לקילוגרם אוויר. בכך מקדימה חברת H2OLL הישראלית מתחרות בינלאומיות בתחום, הנמצאות בשלבי פיתוח.

"המערכת שלנו יודעת לעבוד גם בתנאי יובש בהם כמות הלחות באוויר גדולה מ-5 גרם מים לקילוגרם אוויר, בעוד שפתרונות אחרים בשוק נדרשים למינימום 10 גרם מים לק״ג אוויר ומעלה.״, מסביר עודד דיסטל, שותף-מייסד וסמנכ"ל פיתוח עסקי בחברה. גודל המערכת כגודל קונטיינר קטן וניתן לנייד אותה בין מבנים שונים. צריכת האנרגיה לכל תהליך הפקת המים היא כ-0.5 קילוואט-שעה. המערכת יודעת לייצר כ-41 ליטר מים כל שעה, בכל מקום בו כמות הלחות באוויר גדולה מ-5 גרם מים לקילוגרם אוויר.

"המערכת הניסיונית שלנו, בתצורתה הקטנה יותר, פועלת כבר 4 שנים בתצורת ניסוי בטכניון בחיפה," מוסיף דיסטל. "בימים קרים, בהם כמות הלחות באוויר קטנה, הצלחנו לייצר 200 ליטר מים ביום. גם בימים בהם נמדדה כמות לחות של 5 גרם מים לקילוגרם אוויר בחיפה. המשמעות היא שאנחנו יודעים לייצר עם המערכת המסחרית הגדולה יותר, 1,000 ליטרים מים ביום. גם במקומות בעולם בהם תנאי הלחות באוויר גרועים במיוחד."

תהליך הספיחה שפיתחה החברה מבוסס על נוזל תמלחת המפוזר על מתקן עם שטח פנים גדול. אדי המים באוויר נמשכים לתמלחת בצורה טבעית עם מינימום השקעת אנרגיה. בשלב השני, בתהליך מחזורי, מאדים את המים מהתמלחת הרוויה, מפרידים את האדים, מעבים אותם למים ואז יש מים לשתייה. התמלחת חוזרת לתחילת התהליך לספוח עוד אדי מים מהאוויר. השלב השני מנותק מתנאי האקלים בחוץ.

החברה הוקמה על ידי חברת היישום של הטכניון, שלושה יזמים ומשקיע אנונימי שמחזיק בחלק מזערי מהמניות. אילן כץ הוא ה-CTO, עודד דיסטל הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי, ויואב קירש הוא המנכ"ל. החברה החלה בקמפיין מימון המונים בפלטפורמת Pipelbiz וגייסה עד כה מעל 4.2 מיליון ש"ח.

דיסטל מוסיף: ״התמלחת מהווה חסם בלתי עביר לכל סוגי הזיהומים, ולכן איכות המים טובה במיוחד ביחס למקורות מים אחרים.״ 

בהיבט תחזוקה, המערכת אינה דורשת החלפת מרכיבים למעט תקלות. עם זאת, כל חצי שנה לערך, יש צורך במילוי מחדש של מינרלים הדרושים לתהליך הפקת המים. הליך זה צפוי לעלות אלפי דולרים לשנה ומבוצע על ידי טכנאי מוסמך.

"אנחנו מתכוונים להיכנס גם לשוק הנדל"ן בעתיד, עם מערכות לבתים פרטיים שיאפשרו עצמאות באספקת מים," מסביר דיסטל. "השוק העיקרי הוא מדינות בהן אספקת המים לאזרחים באיכות ירודה. בישראל המצב מצוין ביחס לעולם. יש אספקת מים לכל אזורי הארץ, המים זמינים ובאיכות גבוהה מאוד. בעולם יש ארצות בהן לא ניתן לשתות מים מהברז. אלו שווקי היעד העיקריים שלנו."

מערכת ראשונה תוקם בואדי עתיר (חורה) - יוזמה של הקהילה הבדואית בנגב והמעבדה הבינלאומית לקיימות, ארגון ללא מטרות רווח שבסיסו בניו-יורק. ליבת הפרויקט של ואדי עתיר כוללת חקלאות אורגנית עם ענפים שונים: גידול דיר כבשים ועזים וייצור מוצרי חלב, גידול צמחי מרפא ופיתוח קו מוצרי בריאות וקוסמטיקה. הפרויקט כולל גם מרכז מבקרים, הכשרה וחינוך ושם דגש על אקולוגיה, חדשנות בת קיימא ושילוב טכנולוגיות ירוקות.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית