כמה צעדים לפני המרכבה? דרום קוריאה חושפת את טנק ה-K2EX עם הגנה אקטיבית, שיבוש רחפנים וקסדת ראייה היקפית

הטנק החדש של דרום קוריאה, ה-K2EX Black Panther, מציג מערכות מתקדמות הכוללות הגנה אקטיבית נגד איומים, שיבוש רחפנים וראייה היקפית למפקד. האם הוא מאתגר את מעמדו של המרכבה הישראלי?

כמה צעדים לפני המרכבה? דרום קוריאה חושפת את טנק ה-K2EX עם הגנה אקטיבית, שיבוש רחפנים וקסדת ראייה היקפית

K2EX Black Panther Main Battle Tank Prototype. (Photo by Hyundai Rotem)

במסגרת התערוכה הבינלאומית ה-32 לתעשיית הביטחון (MSPO 2024), שנערכת בפולין בין ה-3 ל-6 בספטמבר 2024, הציגה חברת Hyundai Rotem הדרום-קוריאנית את הטנק K2EX Black Panther, לאחר חשיפתו האחרונה בתערוכת ADEX 2023. דיווח של armyrecognition. 

הצגת הטנק נועדה לעורר עניין בקרב לקוחות בינלאומיים. הגרסה הפולנית של הטנק, ה-K2PL, צפויה לשתף תכונות רבות עם דגם ה-K2EX, המכונה גם דגם ה-“ייצוא” של ה-K2.

הטנק K2 Black Panther, שתוכנן ויוצר על ידי חברת Hyundai Rotem, נמצא בשירות הכוחות המזוינים של דרום קוריאה מאז 2016. פיתוח הטנק, שהחל בשנת 1995, השלים שלושה שלבי ייצור המוני, כששלב רביעי מתוכנן למלא את דרישת הצבא הדרום קוריאני ל-600 יחידות. דגם K2 משלב טכנולוגיות מגוונות, כולל התקדמויות בהגנה על השריון, ניידות, מערכת בקרת אש, ועוצמת אש בהשוואה לקודמו, דגם K1.

הטנק K2EX Black Panther מיועד לענות על דרישות מגוונות של לקוחות ברחבי העולם, והוא כולל מספר טכנולוגיות ומערכות הגנה מתקדמות. אחת מהתכונות המרכזיות של הטנק היא תותח נגד רחפנים Drone Hunter XR, המותקן על מערכת נשק מונחית מרחוק (RCWS). מערכת זו, שכבר נמצאת בשימוש בצבא הדרום קוריאני, מספקת הגנה מפני איומים אוויריים, כגון רחפנים עוינים. בנוסף, הטנק K2EX כולל מכשיר שיבוש הממוקם במרכז הצריח, שמטרתו לשבש תקשורת של האויב ושליטה על רחפנים. כמו כן, הטנק, יחד עם וריאציות כמו דגמי K2A1 והדגם הפולני K2PL, ניתן לצייד בשני משבשים נוספים כאופציה לשיפור ההגנה מפני התקפות רחפנים.

הטנק K2EX Black Panther

[תמונה: ללא צורך בקרדיט]

הטנק מצויד במערכת ההגנה האקטיבית הקוריאנית (KAPS 2), שפותחה על ידי הסוכנות לפיתוח הגנה (ADD) וחברת Hanwha Systems, שנודעה בעבר בשם Hanwha Thales. מערכת KAPS 2 נועדה לזהות ולנטרל איומים נכנסים, כמו טילים נגד טנקים מונחים (ATGMs) ורימוני רקטות, באמצעות נתוני מעקב של מכ"ם ואינפרא-אדום. המערכת משגרת רימונים קינטיים ורימוני עשן.

הטנק K2EX מצויד בצוות של שלושה אנשים ומשקל קרבי של 60 טון. הוא מונע על ידי מנוע דיזל בעל 1,500 כוחות סוס, המאפשר לו להגיע למהירות מרבית של 68 קמ"ש על כבישים סלולים ו-50 קמ"ש בשטח לא סלול. הטנק כולל תיבת הילוכים אוטומטית מלאה, יחידת מתלים (ISU) ובקרת מתח זחל דינמית, שמטרתם לשפר את הניידות. תכונות ההגנה של הטנק כוללות שריון מרוכב, שריון ריאקטיבי נפיץ (ERA), מערכת הגנה אקטיבית KAPS 2, מערכת נגד רחפנים, הגנה מפני איומי גרעין, ביולוגיים וכימיים (NBC), ומערכת כיבוי אש אוטומטית.

הטנק K2EX כולל גם תחמושת חכמה המאפשרת לצוות לשלוט בתזמון ובמאפייני פיצוצי התחמושת. יכולת זו נועדה להציע גמישות במצבי לחימה, תוך מתן אפשרות להתאמות מדויקות לאופן ועיתוי הפיצוץ. החימוש העיקרי של הטנק כולל תותח בקוטר 120 מ"מ עם מערכת טעינה אוטומטית, המפחיתה את גודל הצוות לשלושה ומאפשרת קצב ירי של עד 10 פגזים לדקה, עם אפשרות לירי מתמשך של כשלוש דקות. התחמושת כוללת חודרי שריון מפלדת טונגסטן (APFSDS) ותחמושת רב-תכליתית (HEAT) מתוצרת מקומית, המיועדים לפגיעה במטרות שונות.

מערכת בקרת האש של ה-K2EX כוללת אופטיקה יומית ולילית, מחשב בקרת אש דיגיטלי עם ייצוב בשני צירים, ופונקציות של זיהוי ומעקב אוטומטי אחר מטרות. התותח בקוטר 120 מ"מ תואם לתחמושת נאט"ו, ומערכת הטעינה האוטומטית מכילה 16 פגזים, עם יכולת אחסון של עד 40 פגזים. החימוש הנוסף של הטנק כולל מערכת נשק מונחית מרחוק בקוטר 12.7 מ"מ ומקלע בקוטר 7.62 מ"מ. הטנק K2EX משלב מספר מערכות תפעוליות, כגון מערכת ניהול קרב, יחידת כוח עזר, מערכות בדיקה מובנות, ומערכת אימונים משולבת.

היכולות של הטנק בתחומי מודעות המצב והיירוט נתמכות על ידי מערכת כוונת קסדה המספקת ראייה היקפית של 360 מעלות למפקד ולנהג, תוך שימוש בטכנולוגיית מציאות רבודה See-Through Armor. מערכת זו, הדומה למערכת Iron Vision של חברת אלביט מערכות הישראלית, מאפשרת לאנשי הצוות "לראות דרך" שריון הטנק ומעניקה מודעות משופרת לסביבתם.

הגרסה הפולנית, K2PL, צפויה לכלול תכונות רבות מהתצורה החדשה הזו. בתאריך 5 באוגוסט 2024, דווח בחדשות MBC הדרום-קוריאנית על העמסה של אצווה נוספת של טנקי K2, בגרסת Gap Filler, המיועדים לפולין. אלה יצטרפו ל-46 טנקים שכבר נמסרו מתוך האצווה הראשונה של 180 יחידות שהוזמנו ב-2022. לפי לוח הזמנים של המסירה, חברת Hyundai Rotem מתכננת למסור 56 טנקים לפולין ב-2024. עם 18 טנקים שכבר נמסרו מוקדם יותר השנה, מצופים עוד 38 יחידות. 96 היחידות הנותרות יימסרו עד סוף 2025.

המסירות הן חלק מהסכם שנחתם ב-26 באוגוסט 2022 בין הסוכנות לחימוש של משרד ההגנה הפולני לבין חברת Hyundai Rotem, בשווי של 3.37 מיליארד דולר. ההסכם קובע כי כל 180 הטנקים יימסרו בין השנים 2022 ל-2025.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית