חוקרים אמריקאים חשפו אתר פריסה אפשרי לטיל גרעיני חדש ברוסיה

שני חוקרים מזהים באמצעות צילומי לוויין אתר בנייה סודי סמוך למתקן גרעיני ברוסיה, שבו ככל הנראה ייפרס טיל השיוט הגרעיני החדש והמסוכן בורווסטניק, המכונה ‘סקייפול’ בנאט”ו

חוקרים אמריקאים חשפו אתר פריסה אפשרי לטיל גרעיני חדש ברוסיה

Planet Labs PBC/Handout via REUTERS

שני חוקרים אמריקאים טוענים כי זיהו את אתר הפריסה האפשרי ברוסיה של ה-9M730 בורווסטניק, טיל שיוט גרעיני חדש שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין מתאר כ"בלתי ניתן לעצירה". כך לפי סוכנות הידיעות רויטרס. 

על פי פוטין, הטיל, המכונה על ידי נאט"ו SSC-X-9 Skyfall, מתאפיין בטווח כמעט בלתי מוגבל ויכולת לעקוף את מערכות ההגנה המתקדמות ביותר של ארה"ב. אך למרות הצהרותיו של פוטין, מומחים מערביים רבים מטילים ספק בערך האסטרטגי של הבורווסטניק, וטוענים כי לא יוסיף יכולות חדשות שעדיין אינן ברשותה של רוסיה. בנוסף, הטיל עלול לגרום לאסון רדיואקטיבי במידה ויתרחש כשל במהלך השיגור או הטיסה.

החוקרים, תוך שימוש בצילומי לוויין מ-26 ביולי של חברת Planet Labs, זיהו פרויקט בנייה חדש הסמוך למתקן אחסון ראשי נפץ גרעיניים הידוע בשמות וולוגדה-20 וצ'בסרה. הם מעריכים כי מדובר באתר פריסה פוטנציאלי לטיל בורווסטניק. מתקן זה ממוקם כ-475 ק"מ צפונית למוסקבה, באזור בעל חשיבות אסטרטגית. 

דקר אוולת', אנליסט בארגון המחקר CNA, מצא כי התמונות מראות תשעה משטחי שיגור שנמצאים בבנייה, מסודרים בשלוש קבוצות ונמצאים בתוך מגננים גבוהים שנועדו להגן עליהם מפני תקיפות אפשריות, או למנוע פיצוץ מסוכן שיעביר גלי הדף לטילים סמוכים.

המגננים מחוברים בכבישים אל בניינים סמוכים, שאוולת' הסיק כי הם ככל הנראה מיועדים לטיפול בתחזוקה ובתפעול של הטילים ושל רכיביהם. בנוסף, האתר מחובר למתחם קיים של חמישה בונקרים לאחסון ראשי נפץ גרעיניים. "האתר הזה מתאים למערכת טילים גדולה וקבועה, והמערכת היחידה שהם (רוסיה) מפתחים כעת היא סקייפול," הסביר אוולת'.

נראה כי זיהוי אתר השיגור מעיד שרוסיה ממשיכה בהכנות לפריסת הבורווסטניק, חרף כישלונות רבים בסדרת ניסויים קודמים. אוולת' והחוקר השני, ג'פרי לואיס מהמכון ללימודים בינלאומיים במונטריי, מסכימים כי התמונות מצביעות על פרויקט ייחודי המתקשר לפיתוח הטיל הגרעיני החדש. 

על פי דוח מ-2020 של חיל האוויר האמריקאי, אם תצליח רוסיה להכניס את הבורווסטניק לשירות מבצעי, הוא יעניק לה "נשק ייחודי עם יכולת לטווח בין-יבשתי". אך למרות זאת, מומחים רבים נשארים ספקנים לגבי השפעתו על מאזן הכוחות הגרעיני בין המעצמות.

היסטוריית הניסויים של הבורווסטניק אינה מבטיחה, כאשר לפחות 13 ניסויים ידועים נכשלו, פרט לשני ניסויים חלקיים שהצליחו מאז 2016. בנוסף, המנוע הגרעיני של הטיל מהווה סיכון לפליטת קרינה מסוכנת לאורך נתיב הטיסה שלו, ובמקרה של כשל, עלולה להתרחש תאונה שתזרים קרינה רדיואקטיבית לסביבה הקרובה.

פוטין חשף את הבורווסטניק לראשונה במרץ 2018, בטענה כי הטיל יהיה "נמוך טוס", עם טווח בלתי מוגבל ויכולת לעקוף מערכות הגנה קיימות ועתידיות. אך מומחים טוענים כי מהירותו התת-קולית הופכת אותו לפגיע לזיהוי, ושמשך הטיסה הארוך יחסית רק מגביר את פגיעותו. המניעים שמאחורי פיתוח הטיל אינם ברורים, במיוחד כאשר קיימות מערכות נשק רוסיות אחרות עם יכולות דומות.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית