פרשנות | ישראל נגד חיזבאללה: האם הפתרון טמון במתקפה רחבה בלבנון?

איך יסתיים המאבק המתמשך בצפון ומהן האפשרויות שישראל צריכה לשקול מול חיזבאללה?

פרשנות | 	ישראל נגד חיזבאללה: האם הפתרון טמון במתקפה רחבה בלבנון?

אילוסטרציה | תמונה: דובר צה״ל

מאז אוקטובר 2023, ישראל וחיזבאללה מעורבים במלחמת התשה, שמתנהלת במקצבים שונים. חיזבאללה סופג אבידות קשות ונזקים משמעותיים, אך גם ישראל משלמת מחיר גבוה. לצד הנפגעים בנפש והנזק לתשתית ולרכוש, עשרות אלפי ישראלים נאלצו לעזוב את בתיהם. מדובר על אזור בגליל שננטש, אותו חיזבאללה שואף "לכבוש." אין ביכולתו לבצע זאת, אך הוא מצליח לדלדל אותו.

המצב בגליל והצורך בחיזוק האחיזה הישראלית

במשך שנים רבות, האוכלוסייה היהודית בגליל נמצאת במגמת התרוקנות, ללא קשר ישיר לחיזבאללה. לפני המלחמה, שיעור היהודים בגליל עמד על פחות מ-15 אחוזים. כעת, חלק מהאנשים שנאלצו לנטוש את בתיהם עשויים לעבור לאזורים אחרים בישראל, מה שידלל עוד יותר את האחוז היהודי בגליל. על ישראל לשנות מגמה זו ולחזק את אחיזתה בגליל, לא רק באמצעות לחימה, אלא גם באמצעות הגנה על התושבים, יהודים וערבים כאחד.

הלקחים ממערכות קודמות והשקט היחסי בצפון

מאז הקמתה, ישראל ניהלה מספר מערכות ומבצעים בלבנון, החל ממלחמת העצמאות, דרך הלחימה מול אש"ף בשנות ה-60 וה-70, ועד לשיא במלחמת לבנון ב-1982. לאחר מכן, חיזבאללה החליף את אש"ף ככוח הדומיננטי בלבנון. חיזבאללה מחויב למאבק בישראל, אך ממוקד יותר בחיזוק שליטתו בלבנון מאשר במטרות פלסטיניות.

מאז מלחמת לבנון ב-2006, שרר שקט יחסי בצפון במשך 17 שנים, כמעט ללא תקריות חמורות. זהו הישג חשוב לישראל, גם אם התרחש לצד התעצמות חיזבאללה. חיזבאללה סייע לפלסטינים במאבקם מול ישראל, אך נמנע מהתערבות ישירה בעימותים עם חמאס עד מלחמת "חרבות ברזל." לכן, על ישראל לשאוף לחזור למציאות ששררה לפני ה-6 באוקטובר 2023, למרות התסכול והקושי שבדבר.

האופציות הצבאיות מול חיזבאללה: מבצע רחב או פעולה מצומצמת

חיזבאללה טוען כי ימשיך במלחמת ההתשה כל עוד הלחימה בעזה נמשכת. למרות שהלחימה דועכת, כל עוד אין לה סיום רשמי, חיזבאללה עדיין משגר מתקפות לעבר ישראל. אין ודאות שהכרזה ישראלית על סיום הלחימה בעזה תגרום לחיזבאללה לסיים את מלחמת ההתשה, אך זה יבהיר כי יש צורך בפתרון אחר. מגעים דיפלומטיים עקיפים עם חיזבאללה, באמצעות ארצות הברית ואחרים, עשויים להוביל למבוי סתום, וזה יותיר את ישראל עם אופציות צבאיות בלבד.

בשנות ה-90, בעקבות המשך מלחמת ההתשה, כאשר צה"ל היה פרוס בלבנון, ישראל נקטה בשני מבצעים גדולים: "דין וחשבון" ב-1993 ו"ענבי זעם" ב-1996. המבצעים התבססו בעיקר על אש והובילו לתוצאות מוגבלות, שהביאו להמשך מלחמת ההתשה. כיום, עוצמת האש של צה"ל חזקה הרבה יותר, אך צה"ל לא חייב להסתמך עליה בלבד. צה"ל יכול לבצע תמרון נרחב, כשהניסיון שהצטבר בלחימה בעזה עשוי לסייע בלבנון. מהלך קרקעי בלבנון עשוי גם לזרז את סיום הלחימה ולהשמיד יעדים שיהיה קשה לחסל באמצעות אש בלבד.

עם זאת, צה"ל זקוק לזמן כדי לאפשר לחייליו לנוח מהלחימה הקשה בעזה, לשפר היבטים שונים ולהקים יחידות נוספות. זה הכרחי, משום שחיזבאללה מיומן וחזק יותר מחמאס. כמו כן, חדירה קרקעית נרחבת ללבנון תכביד מאוד על ישראל ותסבך אותה, והיא לא רוצה לחזור לבוץ הלבנוני. יש לזכור כי עם כל המחיר של המשך מלחמת ההתשה בצפון, המחיר של מבצע נרחב נגד חיזבאללה עשוי להיות גבוה יותר, גם אם שני הצדדים ירסנו את עצמם כדי שלא להיקלע לעימות כולל.

בכל מקרה, אסור לישראל להשלות את עצמה כי כדאי לה לנסות למגר את חיזבאללה, משימה כמעט בלתי אפשרית. ניתן להחלישו באופן ניכר, אך ככל שישראל תשאף לכרסם בכוחו, כך יעלה המחיר שהיא תשלם.

לסיכום, כמוצא אחרון, אם חיזבאללה יתעקש להמשיך במלחמת ההתשה והדיפלומטיה תכשל, על ישראל לשקול מהלך מצומצם יחסית, במטרה לגדוע את מלחמת ההתשה מבלי להידרדר למלחמה כוללת. זו פשרה בעייתית ומורכבת, אך עדיפה על האלטרנטיבות.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית