ארגוני זכויות אדם קוראים לחקירה מאורגנת של האו"ם בעקבות הפיצוץ בנמל ביירות
ארגוני זכויות אדם ומשפחות הקורבנות דורשים התערבות בינלאומית להבטחת צדק וחקירה עצמאית בעקבות האסון בנמל ביירות
אתר Jurist.org דיווח בשבוע שעבר כי בהצהרה שפורסמה ביום שני, ארגוני זכויות אדם ומשפחות הקורבנות של הפיצוץ באוגוסט 2020 בנמל ביירות קראו לחקירה בינלאומית בהובלת האו"ם בנוגע להפרות זכויות אדם הקשורות לפיצוץ.
במכתב המשותף, קראו למדינות החברות במועצת זכויות האדם של האו"ם להעלות במהלך המושב הנוכחי החלטה להקים ועדת חקירה עצמאית, שתטפל בשיבוש החקירה הרשמית על ידי גורמים לבנוניים.
הפיצוץ ב-4 באוגוסט, שבו נהרגו לפחות 200 בני אדם ונפצעו כ-7,000 נוספים, נגרם ככל הנראה כתוצאה מהצתה של 2,750 טונות של אמוניום חנקתי, שאוחסנו באופן לא בטוח בנמל. פחות משבוע לאחר האסון, ארגון Human Rights Watch קרא לחקור את הפיצוץ, וממשלת לבנון התפטרה על רקע מחאות נרחבות וטענות לשחיתות.
בשנת 2023 נמסרה הצהרה בשם 38 מדינות למועצת זכויות האדם של האו"ם, שהביעה דאגה מ"שיבוש מערכתי, התערבות, הפחדה ומבוי פוליטי סתום", שאליו נקלעה החקירה הלבנונית, וקראה לנקוט צעדים כדי להבטיח את עצמאותה של הרשות השופטת הלבנונית ואת היעדר משוא הפנים שלה.
ארגוני זכויות אדם, ניצולים ומשפחות הקורבנות פרסמו מכתב משותף דומה באוגוסט 2023, שבו הדגישו את חוסר ההתקדמות של החקירה ואת חוסר המעש של הרשויות בלבנון בנוגע להבטחת חופש המשפט. "ביום השנה השלישי לפיצוץ איננו קרובים יותר לצדק ולנשיאה באחריות לקטסטרופה, שפגעה במחצית מעיר הבירה. במקום זאת, הרשויות הלבנוניות התערבו שוב ושוב, שיבשו וערערו את החקירה הפנימית", נכתב.
המושב הנוכחי של מועצת זכויות האדם של האו"ם יימשך עד 12 ביולי 2024, ויחזור למושב הסדיר ה-57 בספטמבר.
המידע מסתמך על פרסומים שהופיעו בקבוצות ה-LinkedIn שאני מנהל: Explosives / Blasting (Energetic Materials) OSH, ו-Fireworks and Pyrotechnics OSH.