המרוץ לחלל: התעשייה האווירית גוברת על צרפת ומוכרת לווינים מתקדמים למרוקו
על פי התקשורת המרוקנית ופרסום לבורסה בישראל, תספק התעשייה האווירית שני לוויני OptSat-3000 למרוקו, זאת לאחר תחרות עזה מול חברות צרפתיות מובילות
השבוע דיווחה התעשייה האווירית לבורסה על עסקה גדולה בשווי מיליארד דולר למשך חמש שנים עם חברת צד ג׳. ובכן, על פי דיווחים בתקשורת המרוקאית, נראה כי מדובר במכירת שני לוויני OptSat-3000 דרך חברה מקומית. על פי פרסום של אתר portailsudmaroc מינואר האחרון, מדובר במכרז שנסגר לטובת התעשייה האווירית באמצע 2023, לאחר תחרות עזה עם התעשייה הצרפתית שיוצגה על ידי החברות Airbus ו-Thales Alenia Space.
על פי פרסומים בארץ, ההחלטה לבחור בתעשייה הישראלית נבעה מהקשרים של יו״ר החברה, עמיר פרץ, במרוקו. צרפת בנתה למרוקו את שני הלווינים הקודמים שלה, Mohammed-VI A ו-B, על בסיס לוויני Astrosat-1000. אין מדובר בזירה ראשונה בה התעשייה האווירית מתחרה בתעשייה הצרפתית בתחום החלל. בשנים האחרונות ישנו מאבק עסקי סביב מכירת לווין צבאי לווייטנאם. העסקה עדיין תלויה באוויר.
מדוע מרוקו צריכה עוד לווינים? ובכן, לפי הפרסום, עבור צרכים צבאיים וכלכליים. בהיבט הצבאי, בעיקר לרגל אחרי אלג׳יריה ואחרי קבוצת טרור בשם Polisario Front, שטוענת לבעלות על מערב סהרה - שטח שנמצא כיום בשליטת מרוקו. הקבוצה מגובה על ידי אלג׳יריה. ישראל הכירה בריבונות מרוקו על מערב הסהרה ביולי 2023, כנראה כחלק מתנאי סף לזכות בעסקאות ביטחוניות במרוקו. מרוקו לא הכירה בריבונות ישראל על אף שטח בתמורה. ההכרה הייתה בסמוך למועד הדיונים האינטנסיביים סביב עסקת הלווינים.
בהיבט הכלכלי, מרוקו צריכה לווינים כדי לפקח על דיג לא חוקי וכאמצעי התמודדות עם אסונות טבע.
על פי הפרסום, הלווינים שמכרה התעשייה האווירית יגיעו עם רזולוציה של 40 ס״מ לפיקסל ועם יכולת עבודה משותפת עם לווין מכ״ם איטלקי בשם COSMO-SkyMed. אם הדיווח נכון, היכולת לבחון אותה נקודה בעולם באמצעות לווין מכ״ם ואופטי מאפשרת תצפית בכל מזג אוויר, עם יכולת עקיבה עדיפה על פני אופטי בלבד.
ניתן להניח כי בהליך הפיתוח והבנייה של הלווינים החדשים יהיה מעורב ה-Royal Center for Space Remote Sensing, גוף שהקימה מרוקו לטובת פיתוח יישומי חלל.