התרגילים המשותפים של סין ובלארוס: כיצד זה משפיע על המתח בין נאט”ו לרוסיה?
התרגילים המשותפים בסמוך לגבול נאט”ו נחשבים כסימן נוסף לתמיכה הסינית ברוסיה, ומתקיימים בעיתוי רגיש במיוחד, כאשר נאט”ו מתכנסת לפסגה בוושינגטון
הצבא הסיני החל בתרגילים משותפים בבלארוס שיימשכו 11 ימים ויתקיימו בעיר ברסט, קרוב לגבול עם פולין - מדינת נאט"ו. כך לפי פרסום של אתר independent.
התרגילים הצבאיים המשותפים לשני בעלי הברית החשובים ביותר של רוסיה מתקיימים לאחר שבלארוס הפכה לחברה העשירית בארגון שיתוף הפעולה של שנחאי (SCO) במהלך המפגש ה-24 של ראשי המועצה באסטנה, קזחסטן.
הממשלה הבלארוסית ציינה כי התרגילים "יאפשרו להניח יסודות לפיתוח נוסף של יחסי בלארוס-סין בתחום האימון המשותף של הכוחות". סין תיארה את התרגילים כ"אימוני נגד טרור", והצהירה כי הם מתקיימים לפי "תוכנית שנתית וקונצנזוס".
זו הפעם הראשונה מזה שש שנים שסין שולחת כוחות צבא לבלארוס לתרגילים מסוג זה. באוגוסט האחרון, סין ובלארוס הסכימו לקיים יותר תרגילים צבאיים משותפים בעקבות מפגש בין שר הביטחון דאז של סין, לי שאנגפו, ונשיא בלארוס, אלכסנדר לוקשנקו, במינסק.
תמונות שפורסמו על ידי משרד ההגנה הבלארוסי הראו את כוחות צבא השחרור העממי של סין מגיעים לבלארוס על גבי מטוס תובלה אסטרטגי סיני Y-20.
ברסט ממוקמת פחות מ-5 קילומטרים מהגבול עם פולין, מדינה חברה באיחוד האירופי ונאט"ו ובעלת ברית משמעותית של אוקראינה מאז הפלישה הרוסית המלאה בפברואר 2022. ברסט גם נמצאת רק 50 קילומטרים מאוקראינה עצמה.
מרטין סבנה, מרצה באוניברסיטת הונג קונג המתמחה ביחסי סין-אירופה, אמר כי התזמון והמיקום של התרגילים מעידים כי הם עשויים להיתפס כסימן נוסף לתמיכת סין ברוסיה ובבעלי בריתה באירופה. פסגת נאט"ו מתקיימת בוושינגטון בין ה-9 ל-11 ביולי.
תקשורת ממשלתית סינית דיווחה כי כוחות סיניים השתתפו גם במצעד צבאי במינסק, בירת בלארוס, ביום רביעי שעבר, לציון 80 שנה לשחרור בלארוס.
"אני מאמין שבזכות מאמצי שני הצדדים, יחסי סין-בלארוס ימשיכו להפגין צמיחה חזקה ויעשו התקדמות משמעותית", אמר נשיא סין שי ג'ינפינג בפסגת SCO באסטנה.
לוקשנקו הוא אחד מבעלי הברית הנאמנים ביותר של פוטין, והשניים החליפו ביקורים גם כאשר מדינות רבות נמנעו ממוסקבה לאחר הפלישה לאוקראינה. הביקור האחרון היה ביקור בן יומיים של פוטין במינסק בחודש שעבר.
הפריסה של נשק גרעיני טקטי רוסי בבלארוס מחזקת עוד יותר את השותפות האסטרטגית שלהם, עם השלכות על הביטחון האזורי ויחסי נאט"ו. ב-2023, רוסיה העבירה חלק מנשק הגרעין הטקטי שלה לבלארוס.
פוטין נסע לסין במאי לביקור השני שלו תוך שישה חודשים בלבד, מה שמעיד על קרבה גוברת בין שתי המדינות על רקע הביקורת והסנקציות המערביות המתגברות.
"הקשר בין סין לרוסיה היום הוא פרי מאמצים, ושני הצדדים צריכים להוקיר ולטפח אותו", אמר שי לפוטין במפגשם בבייג'ינג.
קיימת גם דאגה גוברת כי סין עשויה לשקול לספק סיוע צבאי לרוסיה, אשר בכירים אמריקאים מזהירים כי יהיו לכך השלכות חמורות.