ביידן וזלנסקי חותמים על הסכם ביטחוני היסטורי: פורום ה-G7 מתחייב לתמיכה ארוכת טווח באוקראינה

במהלך פסגת ה-G7 באיטליה, חתמו נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי על הסכם ביטחוני ל-10 שנים, במקביל להכרזת ה-G7 על הלוואה של 50 מיליארד דולר לאוקראינה וסיוע צבאי נוסף

ביידן וזלנסקי חותמים על הסכם ביטחוני היסטורי: פורום ה-G7 מתחייב לתמיכה ארוכת טווח באוקראינה

Photo By: DOD Screen Capture | Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy and U.S. President Joe Biden shake hands after signing the U.S.-Ukraine Bilateral Security Agreement during the G7 Summit in Fasano, Italy, June 13, 2024.

ב-13 ביוני 2024, חתמו נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי על הסכם ביטחוני לעשר שנים במהלך פסגת ה-G7 באיטליה.

ההסכם, שנחשב לציון דרך חשוב ביחסים בין שתי המדינות, מספק התחייבויות לתמיכה ארוכת טווח, כולל אימונים צבאיים, שיתוף מודיעין וסיוע כלכלי לאוקראינה. זלנסקי תיאר את ההסכם כ"גשר להצטרפות אוקראינה לנאט"ו" וציין כי הוא חשוב לאוקראינים ולאירופאים לדעת שלא יהיה חוסר ביטחון באירופה שיפתה תוקפים פוטנציאליים לפתוח במלחמות (RBC-Ukraine, Euromaidan Press).

ביידן הצהיר כי המטרה היא לחזק את יכולות ההגנה וההרתעה של אוקראינה. הוא הוסיף כי ארה"ב קיבלה התחייבויות מחמש מדינות לספק מערכות טילי פטריוט ומערכות הגנה אווירית נוספות לאוקראינה. זלנסקי הדגיש את הצורך הדחוף בשבע מערכות פטריוט כדי להגן על התשתיות האוקראיניות מהפגזות רוסיות מתמשכות, וביידן הבטיח שסופק חלק מהמערכות במהירות יחסית (White House, Yahoo News).

במקביל, הסכימו מנהיגי ה-G7 על הלוואה של 50 מיליארד דולר לאוקראינה, בשימוש בנכסים רוסיים מוקפאים כבטוחה. הסכם ההלוואה יסתמך על ריבית והכנסות מנכסים רוסיים מוקפאים, בעיקר באירופה. ביידן הדגיש כי הלוואות אלו וסנקציות נוספות על רוסיה נועדו להראות לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, שהברית הבינלאומית לא תתעייף בתמיכתה באוקראינה ולא תאפשר לפצל אותה (RFE/RL, White House).

בנוסף לתמיכה הצבאית והכלכלית, הכריזו מספר מדינות G7 על סיוע נוסף לאוקראינה. קנדה הודיעה על משלוח ראשון של רכבים משוריינים לאוקראינה והכשרת חיילים אוקראינים לשימוש בהם במהלך הקיץ. בריטניה התחייבה למענק הומניטרי של 242 מיליון פאונד לאוקראינה, וגרמניה התחייבה לשלוח מערכת פטריוט, תותחי נ"מ עצמיים מדגם גפארד ומערכת הגנה אווירית IRIS-T כך לפי RBC-Ukraine, Yahoo News.

מערכת IRIS-T
מערכת InfraRed Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled (בקיצור: IRIS-T) היא מערכת טילים נגד מטוסים שפותחה על ידי קונסורציום של מדינות אירופאיות בהובלת גרמניה. המערכת נועדה להחליף את טילי האוויר-אוויר הישנים מסוג AIM-9 סיידווינדר ולהציע יכולות מתקדמות יותר הן בתחום ההגנה האווירית הטקטית והן בהגנה על תשתיות קריטיות.

ה-IRIS-T מצוידת בטכנולוגיית חישה מתקדמת המאפשרת לה לספק יכולות מדויקות לפגיעה במטרות מהירות כמו מטוסים וטילים קרקע-אוויר. בנוסף, למערכת יכולת לפגוע במטרות בזוויות התקפה רחבות, דבר המאפשר לה להתמודד עם איומים מתקרבים מכל כיוון.

המערכת כוללת גם יכולות דחף ווקטוריות, המאפשרות שליטה משופרת במהלך הטיסה, וכך מגדילות את יכולות המערכת לפגיעה מדויקת במטרות נעות. ה-IRIS-T יכולה לפעול גם במערכות אינטגרטיביות שונות עם מערכות הגנה אוויריות אחרות, דבר המאפשר לה להשתלב בצורה חלקה במערכות ההגנה הקיימות.

המערכת נמצאת בשימוש במספר מדינות, כולל גרמניה, איטליה, שבדיה ונורווגיה, והיא נחשבת לאחת ממערכות ההגנה האוויריות המתקדמות בעולם. במהלך פסגת ה-G7, התחייבה גרמניה לספק מערכת IRIS-T לאוקראינה כחלק מהמאמצים לחזק את יכולות ההגנה האווירית של המדינה על רקע המלחמה עם רוסיה (Euromaidan Press, RFE/RL).

הפסגה התקיימה על רקע מתקפה רוסית על העיר קריבי ריה, עירו של זלנסקי, שגרמה למותם של לפחות תשעה אנשים. העיר הייתה מטרה להתקפות אוויריות רבות במהלך הפלישה הרוסית לאוקראינה. מנהיגי ה-G7 נועדו להראות תמיכה רחבה באוקראינה ולהגביר את הלחץ על רוסיה באמצעות סנקציות והתחייבויות לסיוע כלכלי וביטחוני (RFE/RL, Britannica).

ניתן להוסיף כי מנהיגי ה-G7 שיבחו את אומץ ליבו של אלכסיי נבלני ודרשו מממשלת רוסיה לשחרר את כל האסירים המוחזקים שלא כדין ולהפסיק את הרדיפות של האופוזיציה הפוליטית (White House).

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית