פרשנות | ככל שהטענות על פשעי מלחמה בעזה מתגברות: האם ייצוא תעשיות הנשק של ישראל לקראת משבר?
תעשיית הנשק הביטחונית בישראל תלויה בייצוא, באווירה הגיאו-פוליטית הנוכחית, ייתכן ויהיה קשה יותר לסגור עסקאות
בזירה הבינלאומית מתרבות הטענות על כך שישראל מבצעת פשעי מלחמה בעזה. ככל שהמומנטום סביב טענות אלו מתחזק, כך עולה החשש לגבי השפעתן על תעשיות הנשק הישראליות והיכולת שלהן לייצא נשק למדינות זרות. האם תעשיית הנשק הישראלית עומדת בפני משבר חסר תקדים?
המצב הנוכחי בעזה
במהלך החודשים האחרונים, המצב בעזה החמיר בצורה משמעותית בעקבות לחימה אינטנסיבית בין ישראל לחמאס. המתקפות הישראליות בעזה גרמו להרס נרחב ולפגיעה משמעותית באוכלוסייה האזרחית. לפי דיווחי האו"ם, מאז תחילת הסכסוך הנוכחי באוקטובר 2023, נהרגו ונפצעו עשרות אלפי פלסטינים, חלקם נשים וילדים. המתקפות השפיעו גם על מתקני סיוע של אונר"א, אשר סיפקו מקלטים ליותר מ-1.7 מיליון פליטים שנפגעו מהלחימה.
המצב ההומניטרי בעזה ממשיך להחמיר, עם מחסור חמור במזון, מים, חשמל ושירותי בריאות. על פי דיווחים, רק ארבע מתוך 22 מרפאות של אונר"א פעילות כיום, עקב הלחימה המתמשכת. המחסור במזון ובמים יצר משבר הומניטרי עמוק, כאשר מחירי המזון עלו באופן דרמטי, והאוכלוסייה מתמודדת עם רעב ואי ביטחון תזונתי. נוסף לכך, התשתיות הקריטיות בעזה נפגעו קשות, מה שמקשה על תפקוד היום-יום של האוכלוסייה המקומית.
התגברות הטענות על פשעי מלחמה מצד ישראל עלולות להוביל להחמרת הלחצים הבינלאומיים על ישראל, ולהשפיע גם על תעשיות הנשק הישראליות. הביקורת הגוברת על ישראל בזירה הבינלאומית והאפשרות להטלת סנקציות עלולות לפגוע ביכולתה של ישראל לייצא נשק ולהמשיך לפעול בשווקים הבינלאומיים.
תלות תעשיות הנשק הישראליות בייצוא
תעשיות הנשק הישראליות מהוות חלק מרכזי בכלכלה הלאומית של ישראל. ישראל נחשבת לאחת המובילות בעולם בתחום הייצוא הביטחוני, כאשר מערכות הנשק והטכנולוגיות הביטחוניות הישראליות נמכרות למגוון רחב של מדינות ברחבי העולם. ייצוא זה מהווה מרכיב קריטי בהכנסות המדינה ובפיתוח הטכנולוגי המתמשך של תעשיות הביטחון.
בשנים האחרונות, תעשיות הביטחון הישראליות ייצאו מערכות נשק מתקדמות למדינות רבות, כולל ארצות הברית, הודו, גרמניה ועוד. על פי דו"חות משרד הביטחון, ייצוא הביטחוני של ישראל הגיע למספר מיליארדי דולרים בשנה, כאשר בשנת 2022 הייצוא הביטחוני הסתכם ביותר מ-12.5 מיליארדי דולרים.
עיקר הייצוא כולל מערכות נשק מתקדמות, טכנולוגיות לוחמה אלקטרונית, מערכות הגנה אווירית ופתרונות טכנולוגיים נוספים. הכנסות מייצוא הנשק מהוות מרכיב משמעותי בתוצר המקומי הגולמי (GDP) של ישראל. ייצוא זה מאפשר לתעשיות הנשק להשקיע במחקר ופיתוח ולשמר את המובילות הטכנולוגית של ישראל בתחום הביטחוני. מעבר לכך, תעשיית הנשק מעסיקה אלפי עובדים ומייצרת מקומות עבודה במשק.
התלות בשווקים זרים היא אחת מהאתגרים המרכזיים של תעשיות הנשק הישראליות. שינויים פוליטיים או כלכליים במדינות היעד יכולים להשפיע בצורה משמעותית על הייצוא. לדוגמה, יחסי ישראל עם הודו, אחת מהלקוחות הגדולות של תעשיית הנשק הישראלית, עשויים להשתנות בעקבות לחץ בינלאומי או שינויים במדיניות החוץ של הודו.
ככל שהטענות על פשעי מלחמה בעזה מתרבות, עולה החשש שהלחץ הבינלאומי והסנקציות האפשריות עלולים לפגוע בתעשיות הנשק הישראליות. כבר כיום ישנם קולות בזירה הבינלאומית הקוראים להטלת סנקציות על ישראל, אשר עלולות לפגוע במכירות הנשק ובהכנסות מתעשייה זו. בנוסף, ישנו חשש שאירועים פוליטיים וחברתיים בזירה הבינלאומית ישפיעו על היחסים עם מדינות יעד מרכזיות לייצוא הנשק, ויגרמו להפסדים כלכליים משמעותיים.
פועלים לפי החוק הבינלאומי
בממשלת ישראל ובתעשיית הנשק מבינים את חומרת המצב ופועלים להגנה על המוניטין הבינלאומי. גורמים רשמיים מציינים כי ישראל פועלת בהתאם לחוק הבינלאומי וכי הטענות על פשעי מלחמה הן חלק מקמפיין דה-לגיטימציה.
עם זאת, ההחלטה של ממשלת צרפת להדיר תעשיות ישראליות מיריד הנשק הפופולארי יורוסאטורי, יכולה להיות תחילתו של כדור שלג. בינתיים בתערוכת ILA בגרמניה מופיעות תעשיות ביטחוניות ישראליות וגורמים בכירים גרמניים ואחרים מבקרים בביתנים הישראלים ומשדרים ש״הכל רגיל״.
למרות התמיכה הגרמנית, בחדרי חדרים, אנשי שיווק ביטחוניים ישראלים מבינים שהגבינה מתחילה לזוז באירופה. על אף הצורך האירופי בטכנולוגיות ביטחוניות בשל החשש מפוטין, לקוחות אירופאים יעדיפו תוצרת מקומית או אמריקאית, על ישראלית. חלק מההחלטה טמונה בשיקולים כלכליים או גיאו-פוליטים, אך חלקה קשור לכך שאף איש רכש לא רוצה להתעסק עם מדינה שמואשמת בפשעי מלחמה. את האווירה הציבורית מנצלות חברות ביטחוניות אירופאיות על מנת לגבור על הצעות ישראליות ,ללא צורך להוכיח את יתרונן בניסויים.
האווירה בתעשייה הביטחונית הישראלית היא שלפחות לטווח הקצר, שוק הנשק האירופאי נסגר. לאור הבנות אלו, תעשיות ישראליות יעדיפו להשקיע בשוק האמריקאי וינסו להכנס כספק OEM למוצר אמריקאי שיימכר יותר בקלות בשוק האירופאי. מדובר בשיטה ידועה שחברות כמו אלביט למשל, נוקטות בה כבר שנים. כעת, נראה כי עוד חברות יפנו לשיטה זו.
השפעה כלכלית
השפעת הטענות נגד ישראל עלולה לפגוע ביחסים הבינלאומיים של ישראל, במיוחד עם מדינות מערביות שמייחסות חשיבות רבה לזכויות אדם ולמשפט הבינלאומי. בטווח הארוך, עשויה להיפתח הזדמנות ליצירת בריתות חדשות עם מדינות חדשות, אך הדבר דורש שינויים אסטרטגיים ותפיסתיים. בטווח הקרוב והבינוני, תיתכן ירידה במכירות הנשק ואיבוד חוזים. במקביל, ניתן להניח כי ישראל תנסה לשמור על שקיפות בפעילות הביטחונית בעזה, לצד הידוק שיתוף הפעולה עם מדינות ידידותיות וארגונים בינלאומיים.