פרשנות | שירותי הביון של סין ורוסיה פורחים בגרמניה - האם זה אמור להדאיג את ישראל?
החץ-3 עתידה לשמש כמרכיב יסוד במערכת הגנה אווירית על שמי אירופה - מכאן החשיבות שלה בעיני הביון הרוסי והסיני
בשבועות האחרונים פורסמו מספר מקרים של תפיסת חשודים כמרגלים על אדמת גרמניה. חלקם חשודים כי עבדו עבור הביון הרוסי וחלקם עבור הסיני. לאור מכירת מערכת חץ-3 לגרמניה, עסקה שעתידה לחשוף את הגרמנים לחלק מהסודות שנועדו להגן על מדינת ישראל, עולה שאלת זליגת המידע לשירותי ביון הפועלים בגרמניה.
ריגול בגרמניה אינו צריך להפתיע איש. מאז סוף מלחמה העולם השנייה, גרמניה, שחולקה לשני חלקים עד שנת 1989, הייתה צומת ידועה למרגלים משני צידי החומה - מערב ומזרח. מאז, בריה״מ התחלפה ברוסיה, אך נדמה כי להט הריגול לא פג משטח גרמניה, עד ימינו, כולל.
מטרת הביון מגוונת. בחלק מהמקרים רוצים לגלות סודות הקשורים לפריסת כוחות אמריקאים. בחלק אחר רוצים מידע אודות אמל״ח מערבי. בחלק נוסף, מנסים לגנוב סודות מסחריים ולעיתים הריגול מסתכם במעקב אחר גורמי אופוזיציה הגולים בגרמניה.
לצד רוסיה, גם סין פועלת בגרמניה. לאחרונה, דווח כי שירותי המודיעין הגרמנים האחראים על ריגול נגדי, תפסו שני מרגלים לטובת סין. אחד מהם, Jian G, פעל מאז 2019 כמרגל סיני. הוא עבר עבור נציג גרמני בפרלמנט האירופאי.
במקרה נוסף, נתפסו שלושה גרמנים שגם הם עבדו עבור סין. תומס ר' (59), אינה פ' (68) ובעלה Herwig F (בן 72). על פי הבילד הגרמני, שלושתם עבדו עבור המוסד הסיני, ה-MSS. הקמת הקשר מולם התבצעה ממוסדות אקדמאיים בסין. על פי הפרסום, המניע היה פיננסי טהור, כאשר על כל מידע רלוונטי שסיפקו, הם קיבלו תגמול כספי באירו בהיקף חמש ספרות.
החברה שהשלושה החזיקו בה, בגרמניה ובריטניה, עסקה בתחומים רכב, תעופה, טכנולוגיית הנעה, אנרגיות מתחדשות ומגזר הספורט. על פי החשד, השלושה הבריחו לסין מידע דו שימושי.
עבור שירותי הביטחון של ישראל, כאמור, אין זה סוד כי גרמניה מושכת אליה מרגלים, ביניהם גם כאלו שמחפשים להבין איך עובדות טכנולוגיות ישראליות. אם ישראל תמכור חץ-3 לגרמניה, ואולי לכל אירופה תחת יוזמת Sky Shield, שמקדמת גרמניה, ברור לכל בר דעת כי זו מערכת שנועדה ליירט איומים רוסים.
ואם רוסיה רוצה להבין איך לעקוף את החץ-3, היא צריכה להבין איך עובד החץ-3 ומה נקודות התורפה של המערכת. אחת הדרכים היא לרגל בישראל או בארה״ב. כנראה שגם זה קורה. עכשיו המידע יהיה גם בגרמניה. עבור הביון הרוסי, משטח החשיפה של מערכת החץ-3 גדל מעצם העסקה עם גרמניה.
בשונה ממערכת תקיפה, אותה אפשר למכור ללקוח זר בלוגיקת N-1 או N-2 ובכך לשמר את היתרון של צה״ל, במערכות הגנה אווירית המצב שונה. המערכת מיירטת או לא מיירטת. אם היא נכשלת ביירוט, טיל רוסי פוגע בברלין. אם ישראל תמכור לגרמנים את החץ-3 עם פיצ׳רים חסרים והמערכת תיירט פחות טוב, והגרמנים ידעו את זה אחרי שיפול להם טיל רוסי באלכסנדרפלאץ, סביר להניח שזה לא אירוע שיגמר טוב לישראל.
מכאן, שאת החץ-3 (או כל מערכת הגנה אווירית לצורך הדיון), מוכרים בגרסה הכי מעודכנת שלה. המשמעות היא שהמידע שיהיה בידי הגרמנים יהיה זהה לזה שיש בישראל או בארה״ב. ובכן, פלוני יכול לשאול: ונניח שמידע כזה יגנב בגרמניה ויגיע לקרמלין. איך זה יאיים על ישראל? מעבר ליכולת להשביח באמצעותו אמל״ח תקיפה רוסי שיכול להגיע למזרח התיכון, רוסיה גם יכולה לסחור במידע כזה עם מדינות שאויבות את ישראל לטובת האינטרסים שלה. תרחיש קיצון, אך אפשרי.
לסיכום, מקרי הריגול האחרונים שנחשפו בגרמניה אינם דבר חריג וכנראה הם רק קצה הקרחון. עבור מדינת ישראל מכירת מערכת החץ-3 לגרמניה היא הישג כלכלי וטכנולוגי חשוב מאד, שלא ניתן לוותר עליו. מאידך, מערכת החץ-3, לעומת מערכות אחרות שישראל מוכרת בעולם, היא עמוד תווך במערך ההגנה האווירי הרב שכבתי. מכאן, שהפרסומים האחרונים בגרמניה אמורים להוסיף עומס על שירותי הביון של ישראל העוסקים גם במניעת זליגה של טכנולוגיות בחו״ל.