פרשנות | הדילמה: אם נכנס לעזה - האם נהיה חשופים ביו״ש ולבנון?

דוד עברי, מנכ״ל משרד הביטחון לשעבר, טוען שזו טעות אסטרטגית להכנס קרקעית לעזה, הוא כנראה לא היחיד שחושב כך במערכת הביטחון | בינתיים, הממשלה לא החליטה לאן הולכים בשלב הבא של המלחמה

דובר צה״ל 

מאז הטבח ביישובי עוטף עזה ביום שבת בבוקר, ברור כמעט לכל ישראלי שמדינת ישראל צריכה לעשות משהו נגד חמאס.

על פי דובר צה״ל, לקחו לצבא ולמשטרה כשלושה ימים להתעשת ולנקות את עוטף עזה ממחבלים, לאחר הכשל המודיעיני והאג״מי הגדול בתולדות ישראל. יישובים ישראלים לא נכבשו על ידי ערבים מאז 1948. בשנת 2023, חמאס שינה את נתיב ההיסטוריה ויהודים שוב אינם מרגישים בטוחים בארצם. 

לאחר השלב הראשון של ניקוי השטח הישראלי ממחבלים ופינוי יישובים צמודי גדר, צה״ל אמור לעבור לשלב השני והוא העברת הלחימה לשטח האויב.

מטוסי חיל האוויר עוסקים בריכוך הכולל הרס תשתיות ובניינים מאז יום שבת, עם אלפי טונות חומר נפץ שהוטלו בעזה. עשרות בניינים הושמדו, כאשר במקביל, צה״ל מזרים תותחים לעוטף על מנת להמשיך את הריכוך גם באמצעותם. 

בכירי ביטחון לשעבר נגד כניסה לעזה

עם זאת, בכירים במערכת הביטחון לשעבר, כולל דוד עברי, לשעבר מנכ״ל משרד הביטחון, חושבים שכניסה לעזה תהיה טעות. העיתונאי אורי משגב (הארץ), מפרסם את דבריו של עברי. 

"להערכתי אנחנו פועלים לפי התוכנית האיראנית", כתב עברי. "האירוע האחרון הכואב יביא את ישראל להגיב בכניסה לעזה, ואז כשאנחנו מסובכים עמוק יתחילו חיזבאללה ואיו"ש. עזה היא המלכודת שאנחנו נכנסים אליה, לפי התוכנית האיראנית. עזה איננה איום קיומי וניתן לטפל בה מהאוויר ועל ידי לחץ כלכלי. אם ניכנס לעזה, המלכודת יכולה לגרום לאיום קיומי".

"כניסה קרקעית נכונה רק אם נשארים שם וזה עונש אסטרטגי מאידך גיסא", טוען עברי. "כניסה קרקעית ויציאה לא ייתנו יותר ענישה מזו שמשיגים מן האוויר או באמצעות ארטילריה, אבל יהיו הרבה נפגעים ואין לדעת מתי יוצאים". עברי לא מספק תשובות מה לעשות עם חמאס. 

תקציב, תקציב ושוב תקציב

העיתונאי אבי בר-אלי (דה מרקר), טוען כי כניסה קרקעית בעת הזו, תדרוש שינויי תקציב מרחיקי לכת, כולל פתיחת תקציב 2024 שכבר אושר בכנסת. התקציבים 2023-2024 מבוססים על חוק ההסדרים שהוא בתורו מבוסס בחלקו על הסכמים קואליציונים שמאפשרים את הממשלה הנוכחית. 

״במבצע צוק איתן, שארך 50 יום והיה הממושך מאז מלחמת לבנון השנייה, טען צה"ל לעלויות של 9 מיליארד שקל — שמהן הסכים משרד האוצר לממן 7 מיליארד שקל.״, כותב בר-אלי. 

״עלות יום לחימה בעזה, שהסתכמה לפני עשור ב–50 מיליון שקל ליום — האמירה במבצע עלות השחר לכ–150 מיליון שקל — ומהאוויר בלבד. לטענת צה"ל, כתוצאה מהתייקרות החימושים ושילוב טכנולוגיות יקרות יותר.״ 

בינתיים, ישראל מאותת שהיא עושה הכנסות לכניסה, כולל ריכוז כוחות חי״ר ורק״מ. נתניהו כראש ממשלה משדר שיש לו אור ירוק מארה״ב וממדינות המערב. ארה״ב משדרת שהיא תתמוך בישראל בכל מה שצריך ואפילו שלחה כוח ימי ואווירי לאזור כדי להרתיע את חיזבאללה ואיראן מכניסה למלחמה. 

ועם זאת, טרם ברור לאן פני הדברים. כמות הנרצחים הישראלים בטבח בעוטף עזה עומדת על 900 קורבנות באופן רשמי. כאשר מספר זה צפוי לעלות ככל שעוברים הימים ומתגלים ממדי הטבח. כניסה קרקעית לעזה, גם אם תהיה מוגבלת וקצרה, צפויה לגבות מחיר בנפש, כך גם החשש לגורל החטופים. 

לאור כל השיקולים הללו, הביטחוניים והאחרים, טרם ניתנה פקודה ברורה לצבא מה לעשות. הכדור נמצא אצל ראש הממשלה, הקבינט הביטחוני והכנסת.