תרגיל סייבר בים: התרחיש - 60 אלף טון נפט גולמי בין אשדוד למפרץ חיפה

התרגיל שמוביל המשרד להגנת הסביבה נועד לבחון את יכולות התגובה לזיהום הים והחופים בשמן (נפט), לאורך כל רצועת החוף של ישראל בים התיכון - מראש הנקרה בצפון ועד לחוף זיקים בדרום

צילום: המשרד להגנת הסביבה

המשרד להגנת הסביבה קיים אתמול (ב') תרגיל לאומי רחב היקף לטיפול בזיהום ים בשמן בים תיכון, שיימשך עד יום ד'. התרגיל כולל היערכות רחבה של עשרות גופים שונים, בהם רשויות החירום של ישראל, רשויות מקומיות, מפעלים וחברות המחזיקות בתוכניות חירום למקרי שפך שמן בים.

השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל, הכריזה בתרגיל על אירוע לאומי בחדר המצב בחיפה עם סכנת זליגה למדינות אחרות, ואמרה: "התרחיש שאנחנו מתרגלים היום, יכול לצערנו להיות המציאות שלנו מחר. ההשלכות הכלכליות והאקולוגיות של אירוע כזה הן דרמטיות. מזעור נזקים יעיל לאדם ולסביבה יתרחש על-ידי תגובה מהירה ונכונה. אמנם אנחנו מתרגלים זיהום ים כתוצאה מדליפת שמן ממכלית, אך זיהום יכול להיגרם גם מאסדות הגז, גם אם בכמות קטנה יותר. בימים האחרונים הטלנו עיצום כספי על חברת נובל אנרג'י, בעקבות הפרות של היתר ההזרמה לים. הליכי אכיפה נוספים נמשכים כנגד נובל אנרג'י בעקבות הפרות נוספות שביצעה על חוק אוויר נקי".

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, דוד יהלומי: "אנחנו פועלים רבות לתרגול אנשי המשרד והגורמים הפועלים בים, וכן פועלים להשלים את המשאבים הנדרשים בתקציבים ובכוח אדם, על מנת לשפר את המוכנות למצבי חירום של זיהום ים וסכנה לחופים ולמתקנים".

התרגיל שמוביל המשרד להגנת הסביבה נועד לבחון את יכולות התגובה לזיהום הים והחופים בשמן (נפט), לאורך כל רצועת החוף של ישראל בים התיכון - מראש הנקרה בצפון ועד לחוף זיקים בדרום. במסגרת התרגיל משתתפים ספינות ומטוס ריסוס לטובת ניקוי הים מהשמן

התרחיש בתרגיל הוא של מתקפת סייבר, שבמהלכה נעשתה השתלטות על מכלית נפט שהייתה בדרכה לנמל קצא"א אשקלון. תוכנה זדונית המופעלת באופן אוטומטי השתלטה על מערכות האונייה, הפנו אותה לכיוון צפון מאזור קצא"א צפונה בנתיב שהוביל לכיוון לבנון. במהלך ההפלגה, בשל ניסיונות התנגדות להשתלטות של צוות המכלית, נשפכו 60 אלף טון נפט גולמי בין אשדוד למפרץ חיפה. על-פי התרחיש, צוות האונייה ביצע ניתוק של כל מערכות המכלית על מנת למנוע כניסה למים הטריטוריאליים של לבנון.

לפי התרחיש, האונייה נגררה על-ידי גוררת מקפריסין לנמל חיפה ומוחזקת שם כשיש בה עדיין 70 אלף טון נפט גולמי. בשל ניתוק כל המערכות, לא צפויה ממנה סכנה נוספת והמאמצים הם לטיפול בזיהום הגולמי בים שנמצא במרחק של כ-7 ק"מ מהחוף. בסיום היום הראשון נשאבו כ-9,000 טון נפט גולמי, במסגרת התרגיל. בהמשך התרגיל, מחר ומחרתיים, צפויות נחיתות של הנפט הגולמי לאורך כל רצועת החוף של ישראל, והרשויות החופיות, בשיתוף מתנדבי אקואושן בהנחיית המשרד להגנת הסביבה, יפעלו על מנת לטפל בזיהום בחופים.

קיימת חשיבות גדולה בתרגול ושיפור היכולת של מדינת ישראל להתמודד עם אירוע העלול לפגוע באופן חמור בפעילות תשתיות חיוניות ביותר למשק הישראלי, הכוללת את אספקת המים המותפלים, יבוא וייצוא סחורות דרך נמלי הים ופעילות שלוש התחנות לייצור החשמל הגדולות בישראל, תוך פגיעה חמורה במקביל בזמינות חופי הים לציבור ופגיעה בסביבה הימית והחופית הייחודית לחופי ישראל.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית