בעוד יומיים יפוג תוקף הסמכות של הממשלה להפעיל את שב"כ במעקב קורונה

צבי האוזר. https://zvihauser.com

ועדת המשנה למודיעין, שירותים חשאיים ושו"ן, בראשות ח"כ צבי האוזר (דרך ארץ) אישרה היום (ב') לממשלה, פה אחד, הארכת מועד של 48 שעות להניח על שולחן הכנסת את חוק הסמכת שירות הביטחון הכללי לסייע במאמץ הלאומי לצמצום התפשטות נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) התש"ף-2020.

כזכור, ביום 26.5.20, אישרה ועדת המשנה לממשלה להמשיך להשתמש ב'כלי' של השב"כ למאבק בנגיף הקורונה, עד ליום 16.6.20, אך גם קבעה כי אם עד 8.6.20 לא תונח על שולחן הכנסת הצעת החוק המסדירה את הנושא, יפקע התוקף של ההחלטה בעניין הסמכת שב"כ.

אתמול אחר הצהריים פנתה הממשלה לוועדת המשנה, וביקשה להאריך ב-48 שעות את מועד הנחת החוק על שולחן הכנסת, לאחר שהתקיים אתמול דיון בממשלה בהצעת החוק, והיא מתכוונת לדון בו היום במסגרת ועדת השרים להתמודדות עם משבר הקורונה והשלכותיו (לעיון בבקשת הממשלה: https://bit.ly/30nM6P1).

היועצת המשפטית לוועדה, עו"ד מירי פרנקל שור, אמרה לחברי הכנסת כי אתמול מסר משרד הבריאות דיווח נוסף לוועדה, בו צוין כי הם ביצעו רק פנייה אח"כ לשב"כ, בשל חולה שלא ניתן היה לתקשר עימו באופן אחר, ולכן ניתן לראות שאכן השימוש ב'כלי' מופעל מאוד בצמצום. יחד עם זאת, אמרה, בדיווח משרד הבריאות צוין כי טרם אושר הנוהל לגבי אופן ההפעלה של השב"כ בנושא המאבק בקורונה.

ח"כ האוזר אמר "שוחחתי על הצעת החוק עם שר המשפטים, אבי ניסנקורן, ועם המשנים ליועץ המשפטי לממשלה, רז נזרי ודינה זילבר, והצעת החוק מוכנה למעשה. הם ביקשו לדון בה במסגרת ועדת שרים לקורונה, אשר מכונסת לדיון ממש כעת. היות שממילא האישור שלנו ניתן רק עד ל-16.6, ועד אז ניתן להניח שלא נסיים הליכי חקיקה, אם יחלו, ויחד עם הנתון של שימוש בכלי של מקרה אחד, אשר מראה כי אכן ההחלטה החדשה צמצמה את היקף השימוש בכלי. משום כך, אני מציע שנאשר את בקשת הממשלה ל-48 שעות נוספות".

ח"כ גדעון סער (הליכוד) אמר כי נתון שכזה מחזק את העובדה ש"אין קושי לאשר את בקשת הארכה, אבל כאשר נגיע לדון בהסדר הקבוע, אם זה הנפח של הדברים, בהחלט נדון בשאלת הצורך בעצם השימוש בכלי". עו"ד ענת אסיף, ממחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, נשאלה לגבי אי אישורו של הנוהל עד כה, והשיבה כי הוא נמצא ביישורת האחרונה של אישורו ע"י היועץ המשפטי לממשלה. 

עורכת הדין מעיין חיימוביץ, יו"ר הועדה הארצית לאינטרנט וסייבר בלשכת עורכי הדין: "הפרת פרטיותו של אדם ואיסוף מידע, בלי חוק מעוגן, בלי עין פקוחה, בלי דין ובלי דיין, הינה פתח למדרון חלקלק ומסוכן. ניטור ואגירת מידע מבלי חוק מעוגן, שמירה ופיקוח - ראויה למשטרים אפלים ולא למדינה דמוקרטית.

"אכן, על המדינה חלה אחריות ישירה כלפי אזרחיה הן לשמירת חייהם והן לפרטיותם, מן הראוי יהיה למנות גוף חיצוני אשר יעמוד על המשמר, יפקח ויגביל את אותה יכולת  ניתוח תנועה שמציע השב"כ ויוודא שהנתונים לא נשמרים ומושמדים לחלוטין, על מנת שהיד, להפר זכויות אדם, לא תיהיה קלה על ההדק ועל מנת שזו תיהיה תחת פיקוח חקיקתי סדור וברור".

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית