הערכה: הסכמה רוסית-אמריקאית-אירופאית להחלפת אסד

לאחרונה אנו עדים לגל של פרסומים באמצעי התקשורת ברוסיה, המתייחסים למשטר בסוריה, ומותחים עליו ועל העומד בראשו, הנשיא בשאר אל-אסד, ביקורת קשה. בין היתר, מכיוון שאסד מערים קשיים על פעילות החברות הרוסיות, שקיבלו זכיונות להפקת נפט וגז בסוריה

Photo by Salampix/ABACAPRESS.COM

לאחרונה אנו עדים לגל של פרסומים באמצעי התקשורת ברוסיה, המתייחסים למשטר בסוריה, ומותחים עליו ועל העומד בראשו, הנשיא בשאר אל-אסד, ביקורת קשה מאוד. אלה התפרסמו בהפתעה רבה במקבץ של ארבע ימים, בתאריכים 17-13 באפריל 2020, כאשר יריית הפתיחה היתה בסדרת כתבות שהתפרסמה בסוכנות הידיעות של יבגני פריגוז'ין, המכונה "השף של פוטין". בהמשך הופיעו מאמרי ביקורת נוספים בעיתונים מרכזיים במוסקבה, בחתימתם של דיפלומטים בכירים לשעבר ואנשי אקדמיה המתמחים במזה"ת.  דווחים אלה הועתקו בעשרות אתרי אינטרנט ברחבי רוסיה, וזכו להבלטה רבה מאוד.

פרסומים במוסקבה: "אסד שליט חלש"

גל הפרסומים הזה התמקד בהתקפה ישירה ובוטה על הנשיא אסד, וכללה ביקורת נוקבת על אישיותו ואופן תפקודו, תוך הבלטת המסרים הבאים. אסד הינו שליט חלש, המנותק מהמציאות, ולמעשה איבד שליטה על הנעשה בסוריה. השליטה בפועל נמצאת בידי בני משפחתו המושחתים, המחזיקים בעמדות הכוח המרכזיות בכלכלה, בצבא ובשרותי הבטחון. אלה אף מואשמים בלקיחת כספים שהוענקו על ידי רוסיה כסיוע, לצרכיהם הפרטיים.

המצב הכלכלי בסוריה הולך ומתדרדר, במידה רבה בשל השחיתות הנוראית שאינה מאפשרת ביצוע רפורמות חיוניות לשיקומה של המדינה. אסד אינו עושה דבר לתיקון המצב, בעוד המשק הסורי עלול לקרוס כליל, בשל ירידת מחירי הנפט בעולם, המשבר הפיננסי בלבנון, המשפיע ישירות גם על הכלכלה בסוריה, מגיפת הקורונה, והעיצומים החדשים של ארה"ב על סוריה.

אסד מתעקש להמשיך בלחימה באידליב, ואינו מבין שאין פתרון צבאי לבעיותיה של סוריה, ללא שיפור המצב הכלכלי. בשל כך הוא מנסה לחבל בהפסקת האש באידליב, דבר העלול להביא לעימות בין רוסיה לטורקיה. אסד בולם בעקביות מאמצים דיפלומטיים להשגת הסדר בינלאומי מוסכם, בהשתתפות נציגי האופוזיציה,  לקראת הבחירות הצפויות לנשיאות בסוריה ב-2021.

ממשלו של אסד מערים קשיים על פעילות החברות הרוסיות, שקיבלו זכיונות להפקת נפט וגז בסוריה. המשך המצב הקיים עלול להביא לקץ שלטונו של אסד, כאשר רוב האוכלוסיה מעוניינת בהחלפתו. על אסד  לדעת כי ישנם יורשים פוטנציאליים רבים לשלטונו, והבולטים שבהם הינם הגנרל סוהייל אל חסן, מפקד דיוויזיה 25, וכן המדינאי הגולה אחמד ג'רבה, העומד בראש התאגדות ארגוני אופוזיציה מתונים, המתנגדים להמשך שלטונו של אסד.  הדרך היחידה של אסד לשרוד, הינה לחזור לשיתוף פעולה מלא עם מוסקבה, ולאפשר חופש פעולה לחברות הרוסיות הפועלות בסוריה.

על פי מאפיניו, נראה כי מדובר בגל מתוזמן היטב של עשרות פרסומים בכלי התקשורת ברוסיה, שהמשטר ברוסיה, ויתכן העומד בראשו, עומדים מאחוריו. קדמו לו סימנים מקדימים, ובהם ביקור חריג של שר ההגנה הרוסי שויגו בדמשק, ב -23 במרס, שנועד להניא את סוריה מלחבל בהסכם הפסקת האש במחוז אידליב, על רקע חששות במוסקבה כי אסד, שלא שותף בהסכם, עשוי לנקוט בצעד כזה. בין השאר כהענות לפיתוי של יורש העצר של האמירויות, הנסיך מוחמד בן זיד, להעניק לסוריה סכומי כסף גדולים. בנוסף, בלטה המנעות מופגנת, זה יותר מחודש, של פוטין מקיום שיחות טלפוניות עם הנשיא אסד.

לא ידוע על תגובה סורית רשמית למבול זה של פרסומים נגד המשטר הסורי והעומד בראשו, בתקשורת של מי שנחשבת לבעלת בריתו הראשונה במעלה מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת, וסייעה לו להשאר בשלטון מאז החלה מעורבותה במלחמת האזרחים בסוריה, בספטמבר 2015. עם זאת, פרשנים סורים, המזוהים עם האופוזיציה, התייחסו בימים האחרונים לארוע זה, וטוענים כי הדבר מצביע על הסכמה רוסית-אמריקאית-אירופאית להביא לסיום שלטונו של בשאר בסוריה, לנוכח המצב במדינה. כמו גם, לאור העובדה שהבחירות לנשיאות אמורות להתקיים ב-2021 תוך פחות משנה, וכי במסגרת זאת צפויים האמריקאים והאירופים אף להפעיל לחצים נוספים על המשטר הסורי הנוכחי. הם מציינים גם כי בתקופה האחרונה שוגרו "בלוני ניסוי" בדבר גורל המשטר הנוכחי וגורלה של משפחת אסד, וגם בדבר שמות של מועמדים להחליפו, ובכללם עלי ממלוכ ומנאף טלאס, בנו של מוצטפא טלאס, שר ההגנה הסורי בעבר, שהיה גם ידידו האישי של בשאר.

אנשי עסקים רוסים רוצים רווח מסוריה

הפרשנים מציינים כי גם בעבר פירסמה התקשורת הרוסית ביקורת על המשטר הסורי, אך זו פעם ראשונה שהדבר נעשה בצורה כל כך בולטת וממוקדת, בעיקר כלפי הנשיא בשאר אישית, והמשפחה השולטת במדינה. לדעתם, מצביע הדבר על האווירה הכללית בקרמלין באשר ליחסו למשטר הסורי, בו הוא תומך, וכי הגיע לכדי יאוש מבשאר עצמו ומהתנהלותו. כל זאת, ככל הנראה מאכזבתה של מוסקבה להפיק רווחים כלכליים לאורך זמן בסוריה, לאחר שהצילה את המשטר מקריסה במלחמתו נגד האופוזיציה והמורדים. 

הרוסים לא תארו לעצמם כי לאחר כל מה שעשו למען המשטר והעומד בראשו, הוא לא ימלא את רצונם, ויממש את חלומותיהם. אנשי עסקים רוסים גילו עד מהרה את הקשיים העומדים בפניהם לממש את המיזמים שתכננו, וכי קיימת תחרות קשה בין האינטרסים שלהם, לאלה של האיראנים מצד אחד, ובעיקר לאלה של "לוויתני השחיתות" במשטר עצמו, מאידך. מה שמתסכל את הרוסים היא העובדה שבשאר עצמו מגלה עקשנות ומסרב להציע כל פשרה, כדי להציל את המדינה, את כלכלתה ובמיוחד את הכסף הרוסי שהושקע בה במהלך מלחמת האזרחים, שעומד ללכת לאיבוד. כל זאת בשל חולשתו של השליט, והשפעתם הרבה של גורמים חזקים יותר ממנו במשטר, המונעים את מימוש הבטחותיו למוסקבה בתחום הכלכלי.

לאור זאת, נראה איפה כי נוצר משבר קשה ביחסי שתי המדינות, לראשונה מאז ההתערבות הצבאית של רוסיה בספטמבר 2015. בקרמלין התגבשה כנראה הערכה לפיה אסד יצא מכלל שליטה, אינו מוכן לסור עוד למרותה של מוסקבה, ונוקט מהלכים עצמאיים העלולים לפגוע באינטרסים חיוניים ומהותיים של רוסיה. אסד הופך איפה מבחינתה מנכס לנטל, והמשך שלטונו עלול להוריד לטמיון את כל ההשקעה האדירה של רוסיה בסוריה בשנים האחרונות.

מתקבל הרושם הברור כי גל הפרסומים המתוזמן נועד להעביר מסר ברור לאסד, שאם לא ישנה את דרכו, לא יהיה מנוס מלהחליפו. הדרך היחידה שעומדת בפניו כדי לשרוד, הינה לחזור ולמלא אחר הוראותיה של מוסקבה, לצמצם את קשריו עם איראן, ולא לחבל ביחסיה של רוסיה עם טורקיה. סבלנותה של רוסיה כלפיו פקעה, וניתנת לו הזדמנות אחרונה לחזור בתשובה. יצוינו בהקשר הזה דיווחים שהופיעו לאחרונה על עניין גובר של רוסיה להגיע להבנות עם טורקיה, עם מדינות  מערב אירופה ועם ארה"ב, להחלפתו של אסד ולכינון ממשל חדש בסוריה, שיזכה להכרה בינלאומית. 

יחד עם זאת בולט כי רוסיה איננה מעוניינת עדיין בקרע מוחלט עם משטרו של אסד. הפרסומים השליליים אודותיו פסקו לחלוטין, ודובר הקרמלין תקף פרסומים מגמתיים, שנועדו לדבריו לפגוע בממשל הסורי. סוכנות הידיעות של פריגוז'ין, שהחלה מהלך זה, אף טענה לאחר מספר ימים לאחר שפרסמה את הכתבה, כי מידע זה הוא שקרי (fake news), והוא פורסם על ידי פצחנים, שפרצו לאתר שלה, וכי המודיעין הטורקי הוא זה שעומד מאחורי מעשה זה. במקביל פעלו הרוסים באו"ם להגן על אסד נוכח ההאשמות על השימוש שעשה בנשק כימי במלחמת האזרחים, וחזרו ותבעו להקל את העיצומים על דמשק, נוכח פגעי מגיפת הקורונה באוכלוסייה בסוריה. צעדים אלה נועד להבהיר לאסד כי לאור בידודה הבינל של סוריה, אין לה ברירה אלא להמשיך ולהשען על רוסיה.

לסיכום: נראה כי רוסיה הציבה איום בפני בשאר אל-אסד להסיר את תמיכתה בו, במיוחד בבחירות לנשיאות בשנה הקרובה, והשארתו לבד מול האתגרים העומדים עדיין מולו בתוך סוריה ומחוצה לה, במידה ולא ישנה את יחסו אליה. עדיין לא ברור כיצד הוא ינקוט מול מהלך זה, ומה תהייה עמדתה של בעלת בריתו השנייה – איראן, והאם תתמוך בו מול הדרישות של רוסיה, שאינן עולות בקנה אחד עם אינטרסיה והשפעתה בסוריה.

בחודשים הבאים אנו עשויים לראות התפתחויות משמעותיות בסוריה, על רקע דברים אלה, ולהבין טוב יותר, האם "השף של פוטין" (פריגוז'ין) "חפר את קברו של בשאר", כפי שקובעת כותרתו של אחד ממאמרי הפרשנות בנושא זה.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית