"כוחו של הטרור העולמי יתגבר בעקבות האביב הערבי"

2012: ד"ר בועז גנור מאמין שהמהפיכות החברתיות בעולם הערבי רק מעניקות רוח גבית לג'יהאד העולמי ויביאו לכך שבעתיד, הלא כל כך רחוק, ארגונים כגון אל-קאעידה, יצליחו להשתלט על מדינות באמצעות בחירות. סיכום 2011, פרויקט מיוחד

צילום: AP

אירועי האביב הערבי עולים בקנה אחד עם מטרות ארגון אל קאעידה, כך מאמין ד"ר בועז גנור, סגן הדיקן בבית הספר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה. במרכז הבינתחומי הרצליה. מבחינתו של גנור ניתן לציין את האביב הערבי, את חיסולו של מנהיג אל-קאעידה אוסמה בן לאדן ויציאת הכוחות האמריקניים מעיראק – כאירועים המשמעותיים ביותר בשנת 2011.

"בטווח הבינוני-ארוך, אל קאעידה וארגוני הג'יהאד המקומיים יזכו לרוח גבית מהתהליך. כרגע הם במצב של עצירה זמנית, פאוז. הם מנסים להבין ולהכיל את המצב החדש", הוא אומר לישראל דיפנס.

 

"בטווח הקצר, לעומת זאת, מדובר בסכנות מיידיות וקונקרטיות. חלק מהטריטוריות היו עד 2011 תחת שליטתם של משטרים יציבים אך כרגע, נוצר מצב של No Mans Land, במקומות כמו לוב, תימן, חצי האי סיני ואולי בקרוב גם באזורים אחרים. זה מאפשר לאל קאעידה להעמיק את האחיזה בשטח", מציין גנור.

נקודה נוספת היא העובדה שחלק ממחסני הנשק של אותן מדינות נפרצו, והנשק עלול, ואף הגיע, לידיהם של ארגוני הטרור. זה מגביר את הסיכון מטרור גלובלי ומקומי. כנ"ל לגבי בתי הסוהר. כל אותם אסירים ועצורים שעסקו בפעילות טרור הצליחו לברוח ולחזור לפעילותם. מדינת ישראל, לטענתו של גנור, תרמה אף היא לכך עם שחרור האסירים הפלשתינים במסגרת עסקת שליט.

השקט שלפני הסערה

חיסולם של הארכי-מחבלים אוסמה בין לאדן ואנוואר אל-עוולקי, פגע באופן מהותי ביכולות אל-קאעידה ובארגוניה המזוהים עימו, אך חשוב להדגיש כי לא חיסל את יכולות הארגונים הללו. "בחודשים ובשנים הקרובות נראה יורשים צצים בכל פינה ואת היורשים הפורמאליים כדוגמת הד"ר איימן אל-זוואהירי, מתעצמים. כיום, יכולות הארגונים מוגבלות בגלל מדיניות הסיכול הממוקד של ארה"ב. אך חוסר היכולת משתלב היטב עם מדיניות ההמתנה של הארגונים במקביל לאביב הערבי.

"זה השקט שלפני הסערה. הולכות להיות השלכות קשות אשר יבואו לידי ביטוי בחודשים או בשנים הקרובות", מאמין גנור. "צריך להבין שיציאת הכוחות הזרים מעיראק ואפגניסטן, מותירה משטרים לא יציבים. בנוסף, נותרות הטריטוריות בפעילות גבוהה של טרוריסטים, ג'יהאדיסטים מקומיים וגלובליים, כולל חיכוכים אתניים חמורים בין סונים לשיעים ובין מוסלמים לנוצרים. השילוב המסוכן של התהליכים במדינות ערב, מתחבר לאובססיה האמריקאית הגורסת, בטעות, כי דמוקרטיה הינה פתרון קסם לרדיקאליות וטרור. שבחירות דמוקרטיות הן ערובה לדמוקרטיה אמיתית אך הן באמת מעניקות לגיטימציה לגורמים טרוריסטים איסלמיסטיים לשלוט.

"השקפת עולם זו מעניקה את הרוח הגבית הנדרשת לגורמים מסוכנים אלה לשלוט באמצאות בחירות על מדינות ערב".

ומה לגבי החיזבאללה?

"התהליך שזה מכבר מתרחש בלבנון מהווה את המודל שלאורו מתרחשים התהליכים במדינות ערב. על פי המודל, גורמי טרור איסלמי, כמו החיזבאללה, עוברים תהליך קרימינאלי של השתלטות על השלטון בכלים דמוקרטיים. התהליך המתבסס על רכישת לבבות, הענקת שירותים (דעווה) ובתמורה מקבל לגיטימציה בינלאומית בגין זכייתו בבחירות.

"התהליך שעובר כיום על משטר אסד בסוריה ישפיע הן על פני הזירה האזורית, הן על עתיד לבנון והן על פעילות החיזבאללה. באם ישרוד אסד, סביר להניח כי קשרי חיזבאללה-סוריה-איראן רק יתחזקו. אם בסופו של דבר ייפול המשטר, עלול החיזבאללה להאיץ את המהפכה השיעית בלבנון ולתרגם כוח אלקטוראלי וצבאי להשתלטות סופית על לבנון".

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית