פרשנות | שריפות הענק: פערי מוכנות ואי-שיתוף מידע מדאיגים

רשות הכבאות מסתירה מהציבור, ובכלל זאת מהמתנדבים, את נוהל הלחימה באש בשריפות יער, חורש ושטחים פתוחים

פרשנות | שריפות הענק: פערי מוכנות ואי-שיתוף מידע מדאיגים

תמונה: משטרת ישראל

בדיון בוועדה לביטחון לאומי נחשפו בעיות קשות בתחום הכבאות. הדיון, שנערך ב-6 במאי 2025 בראשות ח"כ צביקה פוגל, התמקד במוכנות ישראל לשריפות ענק ובסטטוס הקמת אזורי חיץ לבלימת שריפות יער. חשיפת הבעיות הובילה להחלטה לקיים דיונים שוטפים נוספים בנושא. 

מרכז המידע והמחקר של הכנסת, שאמור לספק מידע מקצועי לחברי הכנסת לצורך פיקוח על הרשות המבצעת, דיווח כי בקשותיו לקבלת נתונים מרשות הכבאות ומהמשרד לביטחון לאומי לא נענו, עובדה שהדהימה את הנוכחים. אסור לרשויות אלו להסתיר מידע מהכנסת ומהציבור וכי התנהלות כזו מבזה את הכנסת.

מחסור חמור בכוח אדם

בנוגע למחסור החמור במשאבים, סגן נציב כבאות והצלה, טפסר רונן מכטייב, חשף בדיון פערים משמעותיים, ובראשם מחסור של כ-1,000 לוחמי אש בהשוואה לתרחיש הייחוס. עוד ציין טפסר מכטייב כי רשות הכבאות סיימה את העסקתם של לוחמי אש שלא עמדו בדרישות. בנוסף, הוא העלה את הסוגיה כי יכולתם הפיזית של לוחמי אש מעל גיל 50 אינה תואמת את הנדרש, וכי אין זה סביר שימשיכו בשירות פעיל עד גיל 67. חברי הוועדה הביעו תמיכה בשינוי ההתייחסות לרשות הכבאות כאל גוף ביטחוני, בדומה למשטרה, ובכלל זאת בהורדת גיל הפרישה של לוחמי אש מבצעיים.

עיכוב בהקמת אזורי חיץ

חרף ההחלטות שהתקבלו לפני מספר שנים להקים כ-580 אזורי חיץ ברחבי הארץ למניעת התפשטות שריפות מיערות ליישובים, נציגת המשרד לביטחון לאומי חשפה כי עד כה בוצעו אזורי חיץ רק בחיפה וכי כעת מתחילים לבצעם בנשר. אי הקמת אזורי החיץ מסבירה את הצורך בפינוי יישובים במועצה האזורית מטה יהודה בשריפות האחרונות ואת הנזקים לרכוש. 

כבר לפני שנתיים נחשף שהתקנות להתמודדות עם שריפות יער תקועות משנת 2014. בתשובה לשאלת חברי הכנסת על העיכוב בהקמת אזורי החיץ שאושרו בהחלטת ממשלה 1091 בשנת 2022, השיב המשנה למנכ"ל המשרד לביטחון לאומי כי היו עיכובים בהעברת התקציבים. חברי הכנסת הטיחו בנציגת המשרד לביטחון לאומי כי האחריות לנושא אזורי החיץ מוטלת על משרדם. הכותב סבור כי לנוכח ההתרשלות בביצוע החלטות הרשויות המוסמכות, נפגעים יוכלו לתבוע את נזקיהם מהגורמים האחראים.

הסתרת מידע מהמתנדבים

טפסר רונן מכטייב שיבח את פעילות המתנדבים, כולל אנשי כיתות הכוננות המצוידים בטרקטורוני כיבוי אש. עם זאת, רשות הכבאות מסתירה מהציבור, ובכלל זאת מהמתנדבים, את נוהל הלחימה באש בשריפות יער, חורש ושטחים פתוחים. 

במהלך מלחמת חרבות ברזל, שריפות שנגרמו מרקטות התפשטו לעבר יישובים, ותושבים נאלצו להתמודד איתן בעצמם. למרות זאת, רשות הכבאות הסתירה מהם את הנוהל המסווג ברמת בלמ"ס, בעוד אין מניעה לפרסמו. 

בעקבות פניית הכותב לבית המשפט, בית המשפט הורה לרשות הכבאות לפרסם את הנוהל. אולם, רשות הכבאות הודיעה כי הנוהל יהיה זמין לעיון במשרדיה בלבד ולא באתר האינטרנט שלה. זו גישה מתנשאת, שערורייתית, המזלזלת בציבור ובמתנדבים, המציבה סימן שאלה מעל האינטרס בהסתרת מידע לא מסווג שיכול להציל חיים ורכוש.

תקווה לפרסום נהלים באינטרנט

נציב כבאות והצלה, רב טפסר אייל כספי, הטיל על סגנו, טפסר רונן מכטייב, את המשימה לעדכן ולפרסם את הנהלים המבצעיים של הכבאות. הצלחתו של טפסר מכטייב תימדד ביכולתו לבצע משימה זו בזמן ובאיכות הנדרשת. התקווה היא שטפסר מכטייב, בסיוע עובדי רשות הכבאות, יבצעו את המשימה על הצד הטוב ביותר ויעמידו לרשות הציבור והמתנדבים מידע מבצעי ובטיחותי שיסייע בכיבוי שריפות ובמתן מענה הולם לתרחישים אחרים.


המחבר הוא מהנדס יועץ בנושאי בטיחות וחומרים מסוכנים, ומכין חומרי הדרכה, וחוות דעת מומחה עבור הליכים משפטיים. גילוי נאות: מחבר המאמר הגיש עתירה מינהלית בדרישה שכבאות תפרסם לציבור את נהליה, כנדרש בחוק חופש המידע.