טורקיה מתקדמת לעבר פיתוח טילי שיוט אוטונומיים: השלמת ניסוי מוצלח נוסף של Kemankeş-1

טיל השיוט הקטן בעל מערכת הנחייה מבוססת בינה מלאכותית שוגר בהצלחה מכטב"ם Bayraktar TB2, ומסמן התקדמות משמעותית בפיתוח יכולות צבאיות אוטונומיות

טורקיה מתקדמת לעבר פיתוח טילי שיוט אוטונומיים: השלמת ניסוי מוצלח נוסף של Kemankeş-1

Picture source: Baykar

חברת הביטחון הטורקית Baykar הכריזה ב-16 במרץ 2025 על השלמה מוצלחת של ניסוי חדש לטיל השיוט Kemankeş-1, טיל קטן ממדים המצויד במערכת הנחייה מבוססת בינה מלאכותית. 

על פי דיווח של Army Recognition, הטיל שוגר מכטב"ם Bayraktar TB2, מה שמאשר את התקדמות התוכנית לאחר ניסוי מוצלח ראשוני ב-1 במרץ 2025. באמצעות ניסויים מרובים, טורקיה מקדמת את פיתוח היכולות הצבאיות האוטונומיות שלה, ומחזקת את מעמדה בתחום מערכות הנשק החכמות.

ה-Kemankeş-1, במשקל כולל של 30 ק"ג ובאורך 1.8 מטרים, מצויד בראש קרבי במשקל שישה קילוגרמים, המתוכנן להשפעות נפץ מרסק או רסס, מה שהופך אותו ליעיל נגד מטרות מבוצרות, כלי רכב משוריינים או עמדות אויב. יכולת מפתח שלו היא היכולת לשוטט מעל אזור מטרה למשך שעה, לספק העברת נתונים בזמן אמת לפני תקיפה, מה שהופך אותו לנכס רב-תכליתי למבצעים צבאיים.

ה-Kemankeş-1 מתוכנן לתקיפות מדויקות על מטרות אסטרטגיות, עם טווח של 200 קילומטרים ועלות יחידה מתחת ל-50,000 דולר. זה משקף את הגישה של טורקיה לייצור נשק אוטונומי חסכוני. 

הטיל, התואם לכטב"מים Bayraktar AKINCI, TB2 ו-TB3, מופעל על ידי מנוע סילון, המאפשר לו להגיע למהירויות של 600 קמ"ש ולפעול בגובה של 18,000 רגל. מערכת ההנחיה האלקטרו-אופטית שלו, בשילוב עם ניווט אינרציאלי, מבטיחה דיוק גבוה בפגיעה במטרה, עם סטיית תקן הסתברותית של פחות מחמישה מטרים, אפילו בתנאי מזג אוויר קשים. בנוסף, טכנולוגיית הלוחמה האלקטרונית שלו משפרת את עמידותו נגד אמצעי נגד אלקטרוניים.

תוכנית Kemankeş-1 היא חלק מהאסטרטגיה הרחבה יותר של טורקיה לעצמאות טכנולוגית. מאז 2021, Baykar העניקה עדיפות להחלפת רכיבים מיובאים בחלופות המיוצרות בטורקיה, במיוחד בעקבות הגבלות על יצוא טכנולוגיה צבאית מערבית לטורקיה. נכון לעכשיו, למעלה מ-90% מרכיבי הטיל הם ממקור טורקי, מה שמפחית את התלות בספקים זרים ומגביל את החשיפה לסנקציות פוטנציאליות.

Baykar מתכננת לייצר 100 יחידות בשנה עד 2026, עם בדיקות נוספות המתוכננות להערכת ביצועי הטיל בתנאי לוחמה אלקטרונית ובסביבות מזג אוויר קיצוניות. שילובו עם כטב"מי AKINCI, בעלי קיבולת מטען של 5,500 ק"ג, מאפשר אסטרטגיות תקיפה מתואמות, עם פוטנציאל לפרוס מספר טילים בו זמנית כדי לאתגר את ההגנה האווירית של האויב.

בזירה הבינלאומית, טורקיה רואה ב-Kemankeş-1 נכס אסטרטגי לחיזוק יצוא הביטחון. בשנת 2024, תעשיית הביטחון של המדינה רשמה הכנסות של 4.4 מיליארד דולר, כאשר הכטב"מים של Baykar כבר נמכרו ליותר מ-20 מדינות. הטיל צפוי למשוך קונים המחפשים פתרונות משולבים של כטב"מים-טילים, במיוחד במזרח התיכון ובאפריקה, שם טורקיה ביססה שותפויות צבאיות.

בסביבה גיאופוליטית מורכבת, ה-Kemankeş-1 מספק לטורקיה יכולות הרתעה נוספות. כחברה בנאט"ו, המדינה משפרת את עמדת ההגנה שלה נגד שחקנים אזוריים כמו איראן וקבוצות לא-מדינתיות הפועלות בסוריה ובעיראק. סבירותו והתאמתו הופכים אותו לחלופה לטילי שיוט גדולים יותר, כמו טומהוק מתוצרת ארה"ב, שהם יקרים יותר ודורשים שיטות פריסה שונות.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית