טור של עמיר רפפורט: רונן בר אינו צפוי להתפטר בעקבות התפטרות הרמטכ"ל

הלחץ הכבד ביותר שלא להתפטר מופעל על רונן בר מתוך שורות השב"כ עצמו, בטענה כי אחד מיעדיו המרכזיים של השירות הוא "שמירה על הדמוקרטיה"

טור של עמיר רפפורט: רונן בר אינו צפוי להתפטר בעקבות התפטרות הרמטכ"ל

Photo by Kobi Gideon, GPO

רונן בר אינו צפוי להתפטר בעקבות התפטרות הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי, והוא יישאר בתפקידו עוד חודשים לא מעטים, לפחות. כך מתרשמים גורמים ביטחוניים, בעקבות לחץ כבד שמופעל על בר שלא להתפטר.

יצוין, כי רונן בר כבר לקח אחריות פומבית על חלקו של השב"כ במחדל 7 באוקטובר, ואולם הוא אינו צפוי לסיים את תפקידו לפני שיבשילו התנאים לכך, מבחינתו.

הלחץ הכבד ביותר שלא להתפטר מופעל על רונן בר מתוך שורות השב"כ עצמו, בטענה כי אחד מיעדיו המרכזיים של השירות הוא "שמירה על הדמוקרטיה". בקרב רבים בשב"כ קיים חשש כי הממשלה תמנה ראש "מטעם הדרג הפוליטי" בדומה למה שנתפס כהשתלטות של הממשלה על משטרת ישראל בעקבות מינויו של רב ניצב דני לוי למפכ"ל במסלול קידום מהיר במיוחד. במערכת הביטחון סבורים כי אם רונן בר יתפטר או יפוטר, ילכו בעקבותיו רבים מאנשי הארגון, כולל בכירים ביותר.

עוד מעריכים במערכת הביטחון כי סיבה נוספת לכך שרונן בר אינו מתכוון להתפטר בקרוב היא העובדה שהוא עסוק יומם וליל במשימת החזרת החטופים, וכן הצורך בהשלמת התחקירים הפנימיים בארגון. סיבה נוספת: רונן בר, ככל הידוע, מעוניין כי על התפקיד שיפנה יתמודדו לפחות שני מועמדים בעלי רקע מתאים מתוך שורות הארגון, ורק לאחר שמילאו שורה ארוכה של תפקידי מפתח ואת תפקיד סגן ראש השב"כ. 

כרגע מועמד מתוך השב"כ לתפקיד ראש השב"כ הבא הוא רק מ', שסיים את תפקיד סגן ראש השב"כ לפני כחודשיים, ונמצא בתקופת המתנה לקראת ההתמודדות. סגן ראש השב"כ הנוכחי, ב', עדיין "טרי" מדי בתפקיד מכדי להתמודד על ראשות השב"כ אחרי רונן בר.

בתוך כך, במערכת הביטחון מעריכים כי פרישת הרצי הלוי היא מכה מורלית קשה לרונן בר, שכן השניים קרובים מאוד עוד מימי שירותם המשותף בסיירת מטכ"ל, והתקרבו עוד יותר כאשר עבדו צמוד במיוחד מאז פרוץ המלחמה. בר קרוב מאוד גם לראש המוסד דדי ברנע. שניהם היו מפקדי צוותים מקבילים בסיירת מטכ"ל לפני עשרות שנים, וכעת עובדים צמוד על משימת החזרת החטופים.

בתוך כך, בקרב מקורבים להרצי הלוי יש חשש רב כי יהיה נתון בשברון לב לאחר שיסיים את תפקידו בתחילת מרץ, כמו הכאב האישי העצום של הרמטכ"ל דוד אלעזר ז"ל אחרי מחדל מלחמת יום הכיפורים. בינתיים, השאלה העיקרית שבה עוסקים בצה"ל היא מי יהיה הרמטכ"ל הבא. 

כפי שפרסמנו במקור ראשון כבר בדצמבר, הלוי עמד אז להתפטר ומנכ"ל משרד הביטחון אלוף אייל זמיר הוא המועמד הבלתי מעורער לרשת אותו. הערכה זו עדיין בתוקף, למרות ששר הביטחון מראיין גם את סגן הרמטכ"ל המתפטר אלוף אמיר ברעם ואת מפקד זרוע היבשה לשעבר, אלוף תמיר ידעי.

עוד עוסקים במערכת הביטחון מסביב לשעון ביישום ההסכמים להשבת החטופים ולהפסקת אש בעזה (ובמצב המתוח לאור סיום השלב הראשון בהפסקת האש בלבנון).

בהקשר למו"מ עם חמאס, אומרים גורמים יודעי דבר כי המתווה לקראת השלבים הבאים בעסקה הוא "מעורפל לחלוטין", וכי למעשה כלל לא ברור כיצד יתבצע המעבר משלב א' בהסכם לשלב הבא. ההסכם עלול להתפוגג עוד לפני החזרת כל החטופים בשלב א', אבל הכל תלוי, למעשה, בנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שייפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בוושינגטון בשבוע הבא.

לפי גורמים ביטחוניים, שליחו של טראמפ ויטקוף "קיפל" את עמדות נתניהו הקודמות בפגישה שערכו בירושלים לפני מינויו של הנשיא החדש, וכעת יש סיכוי רב שטראמפ יכפה על נתניהו גם את המעבר לשלבים הבאים בעסקה. מאידך, במערכת הביטחון נערכים לפריצת דרך בתהליך הנורמליזציה עם ערב הסעודית, שתקרה בסבירות גבוהה אם לא תחודש הלחימה בעזה.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית