מקלעים חדשים, יכולות מתקדמות: כך מתכונן צה"ל לאתגרי הלחימה העתידיים
צה"ל רכש מאות מקלעי נגב מתקדמים: משקל קל, דיוק משופר ויכולות דיכוי לשטח עירוני
בשדה הקרב המודרני, מקלעים ממלאים תפקיד מרכזי ביצירת רצף אש ושמירה על יתרון טקטי, במיוחד בסביבה עירונית צפופה. בחודשים האחרונים, צה"ל הכניס לשימוש את "נגב אולטרא" (ULMG), גרסה קלת משקל של מקלע הנגב, שמשקלה כ-6.8 ק"ג בלבד. המקלע החדש תוכנן כדי לתת מענה לצורך בתנועה מתמדת בשטח בנוי, תוך שמירה על שליטה טובה יותר בזכות מערכת רתע מופחתת. בנוסף למשקלו הנמוך, הנגב אולטרא מצויד במנגנון להחלפת קנה מהירה ובמסילות פיקטיני ארוכות המאפשרות התקנת אופטיקה ואביזרים נוספים. לוחמים שהתנסו בכלי מדווחים על הקלות בנשיאה ובתמרון בשטח צפוף, מה שמאפשר להם לנוע בסמטאות צרות או בין מבנים הרוסים ללא האטה משמעותית בקצב ההתקדמות.
לצד הנגב אולטרא, צה"ל ממשיך להפעיל את מקלעי הנגב 5 (בקליבר 5.56x45 מ"מ) והנגב 7 (בקליבר 7.62x51 מ"מ). הנגב 7, המוכר בכינוי "מלכת הקרב", מתברר כיעיל במיוחד בלחימה עירונית, הודות ליכולתו לחדור קירות ומחסות. עד כה סופקו לצה"ל מאות מקלעי נגב 7, ועל פי מקורות צבאיים הוזמנו אלפים נוספים לשימוש ביחידות החי"ר השונות. הלוחמים מעריכים את המקלע בזכות יכולתו לדכא את האויב ולספק חיפוי אפקטיבי בעת התקדמות בשטח.
משפחת הנגב, המיוצרת על ידי IWI (מקבוצת SK בבעלות איש העסקים סמי קצב), עוברת שדרוגים טכנולוגיים מתמידים. בין היתר, נוספו לה מערכות הידראוליות להפחתת רתע, מסילות לחיבור עזרים טקטיים ותוספות ארגונומיות, שמטרתן להתאים את המקלעים לדרישות הלחימה העכשוויות. לאחרונה הוצג גם "נגב ארבל", מקלע חדשני המצויד במערכת ממוחשבת לחישוב נתוני ירי, הממוקמת בידית האחיזה. המערכת אמורה לשפר את הדיוק מול מטרות נעות ובטווחים משתנים, ובצה"ל בוחנים את האפשרות להטמיע את הטכנולוגיה בכלים נוספים.
בסיכומו של דבר, הנגב אולטרא ויתר מקלעי הנגב מספקים פתרונות מקיפים לתרחישים מבצעיים מורכבים, החל מהגנה על כוחות בעורף ועד התמודדות עם אויב המסתתר בשטח אורבני צפוף. בצה"ל רואים במקלעים אלו כלי משמעותי להבטחת עליונות אש, ודיווחים מהשטח מעידים על הערכה גבוהה של הלוחמים לאמינות ולגמישות שהם מציעים.