איסור עגינה בנמלי אוסטרליה לספינה הולנדית שהובילה אמוניום חנקתי

הרשות האוסטרלית לבטיחות ימית מסרה, כי הספינה המופעלת על ידי חברת Spliethoff עוכבה בחודש שעבר בגין אחסון לא תקין של חומרים מסוכנים

איסור עגינה בנמלי אוסטרליה לספינה הולנדית שהובילה אמוניום חנקתי

Photo by Michael on Unsplash

אמוניום חנקתי, שינוע ימי שלו ופיצוץ שלו בנמלי-ים הוא צרוף מעורר דאגה, ולא בכדי. כשזה מתפוצץ, זה מתפוצץ בענק. 

אתר AbcNetAu דיווח (11/12/2024), שעל הספינה ההולנדית Marsgracht נאסר לעגון בנמלי אוסטרליה למשך 180 יום בשל מעצרים חוזרים ונשנים בגין חששות בטיחותיים בנוגע לאחסון אמוניום חנקתי. אמוניום חנקתי אינו נפיץ אלא אם כן נחשף לטמפרטורות גבוהות ומעורבב עם חומרים אורגניים. בכל 4 הפעמים בשנת 2024, כאשר עגנה ב-Newcastle נפרק ממנה מטען של אמוניום חנקתי.

הרשות האוסטרלית לבטיחות ימית (The Australian Maritime Safety Authority - AMSA) מסרה, כי הספינה המופעלת על ידי חברת Spliethoff עוכבה בחודש שעבר בגין אחסון לא תקין של חומרים מסוכנים ב-Port Alma באזור Rockhampton, שבמדינת Queensland.

על רקע זה AMSA פרסמה "סירוב גישה" (Refusal of access direction) לספינה, ואסרה על הספינה להיכנס לנמלים אוסטרליים למשך שישה חודשים. מתאם פדרציית עובדי התחבורה הבינלאומית אמר, כי הפיצוץ הקטלני בנמל ביירות בשנת 2020 שנגרם על ידי אמוניום חנקתי הוכיח, כי לא ניתן לזלזל בכשלים באחסון חומ"ס ב-Marsgracht.

צו סירוב הגישה מגיע תשעה חודשים לאחר שהספינה עוכבה באותו נמל ב-Queensland בגין אחסון לא תקין של חומרים מסוכנים בניגוד לחוק החומרים המסוכנים הימי הבינלאומי (IMDG) של הארגון הימי הבינלאומי International Maritime Organization's International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code.

בצו נכתב "עכובים חוזרים ונשנים בגין אחסון לא תקין של חומרי נפץ מסוג 1 ועכובים מרובים של ספינות החברה". AMSA התייחסה לסיכונים הנשקפים ולחומרת ההפרות, ולפיה "Spliethoff לא הצליחה להפגין יכולת להבטיח שיטות מבצעיות בטוחות בכל הצי שלה. AMSA פעלה במהירות כדי להבטיח את שלומם והגנתם של יורדי הים, הציבור והסביבה הימית והחופית היקרים שלנו".

AMSA מסרה, כי העיכוב הוא הרביעי מאז 2022 של ספינה המופעלת על ידי Spliethoff, שאינה עומדת בדרישות הקוד של IMDG לאחסון חומרים מסוכנים. השנה עגנה הספינה ארבע פעמים ב-Newcastle וב-Port Alma שב- Queenslanוכן ביקרה ב-Port Kembla שב-Illawarra דרומית לסידני.

רשת ABC השיגה את פרטי המשלוח הזמניים של החברה, מהם עלה כי בכל ביקור ב-Newcastle היא הייתה עמוסה ב-3,500 טונות של אמוניום חנקתי. ארבעה ימים לפני שהוצא האיסור, נפרקו ב- Port Alma יותר מ-7,000 טונות של אמוניום חנקתי.

Spliethoff פרסמה הצהרה, שבה אישרה את האיסור שהוטל עליה, שהיא לוקחת את ההודעה של AMSA "ברצינות רבה", שנקטה באופן מידי בצעדים לתיקון העניין ושהיא מבצעת חקירה פנימית. "לאחר השלמתה הממצאים ישותפו עם AMSA ועם גורמים אחרים המעורבים, ויבטיחו כי יינקטו הצעדים הדרושים כדי להבטיח שכל כלי שיט שנכנס למים האוסטרליים ומנוהל על ידי החברה עומד בתנאים המחמירים הנדרשים".

אסון ביירות ב-2020 נגרם כתוצאה מפיצוץ של 2,750 טונות של אמוניום חנקתי, שהוחרמו על ידי שלטונות לבנון מהספינה המידרדרת והנטושה MV Rhosus ואוחסנו במחסן במשך שש שנים, לפני שעלו באש. זה היה אחד הפיצוצים הלא-גרעיניים הגדולים ביותר שתועדו אי פעם - הפיצוץ הרג יותר מ-200 בני אדם, פצע אלפים והורגש בקפריסין, יותר מ-240 ק"מ משם.

מתאם פדרציית עובדי התחבורה הבינלאומית אמר, כי הטרגדיה בביירות צריכה לעמוד במרכז כאשר פקידי הספנות והנמל מטפלים באחסון אמוניום חנקתי: "אני חושב, שהחרמת הספינה הזו היא רק קצה הקרחון ביחס לסדרה של אירועים מצערים כמו הפיצוץ בנמל ביירות".

חששותיו גברו לנוכח העובדה, שמדובר בספינה המאוישת בזרים: "הימאים הזרים באוניות האלה לא נבדקים באותו סטנדרט כמו העובדים האוסטרלים, שעובדים בנמלים".

האיסור על הספינה יפוג במאי, ו-AMSA מסרה כי תעקוב אחר ההתפתחויות: "ברגע שהאיסור יפוג, Marsgracht תהיה כפופה לתדירות מוגברת של בדיקות על ידי AMSA, אם הספינה תחזור לנמל אוסטרלי".

באתר האינטרנט שלה כתבה Spliethoff, כי יש לה "כללים נוקשים מאוד לטעינה ואבטחת מטענים, מה שאומר שאנחנו יכולים להבטיח שהמטען מטופל בזהירות רבה". הספינה Marsgracht עוגנת נכון למועד הדיווח ב-Mumbai.

המידע מסתמך על פרסומים, שהופיעו בקבוצות ה-LinkedIn, שאני מנהל Explosives / Blasting (Energetic Materials) OSH, ו-Fireworks and Pyrotechnics OSH.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית