השפעת הקורונה: ירידה במקרי הפשיעה בכל התחומים בישראל

נתוני הפשיעה בישראל מאז פרוץ נגיף הקורונה בישראל (בין התאריכים 01-28.03.2020) לעומת התקופה המקבילה אשתקד מראים על ירידה משמעותית כמעט בכל תחומי הפשע. עם זאת, מסתמנת עליה באלימות במשפחה ובעבירות רכוש בשבועיים האחרונים של הסגר

צילום: משטרת ישראל

בימים אלו משטרת ישראל פועלת בכוחות מתוגברים תוך דגש על מאמץ הפיקוח ואכיפת התקנות לשעת חירום לצורך שמירה על שלום הציבור ובריאותו. לצד זאת, המשטרה ממשיכה כל העת במאבק בפשיעה על כל גווניה בכל רחבי הארץ, הן בעקבות תלונות המוגשות במשטרה והן בעקבות פעילות יזומה במישור הגלוי והסמוי. מדי יום מתקיימים תהלכי עבודה והערכות מצב בכל מדרגי העבודה באגף החקירות והמודיעין לניטור והבנת מצב הפשיעה. המציאות החדשה שנכפתה עלינו, מייצרת אתגרים רבים ומורכבות בפעילות השוטרים, אולם משפיעה באופן משמעותי גם על מצב הפשיעה בישראל.

מצ"ב נתוני הפשיעה בישראל מאז פרוץ נגיף הקורונה בישראל (בין התאריכים 01-28.03.2020) לעומת התקופה המקבילה אשתקד (01-28.03.2019), לפיהם חלה ירידה משמעותית (19%) בשיעור הפשיעה בישראל. במבט על השבועיים האחרונים בלבד עולה כי מגמה זו העמיקה ומתבטאת בירידה משמעותית אף יותר של כשליש בנפח הפשיעה בישראל.
 
עבירות הרכוש
במהלך השבועות האחרונים, חלה ירידה של כ-20% בעבירות הרכוש בישראל (7,576 תיקים שנפתחו לעומת 9,503 בתקופה המקבילה אשתקד). הירידה המשמעותית ביותר בכמות התיקים נרשמה בהתפרצויות לדירות – ירידה של 45% (575 תיקים שנפתחו לעומת 1,044 בתקופה המקבילה אשתקד). גם בהתפרצות לבתי עסק ומוסדות, חלה ירידה של 7% (407 תיקים שנפתחו לעומת 439 בתקופה המקבילה אשתקד).

במהלך השבועיים האחרונים חל גידול יחסי בחום פשיעה זה והמשטרה שמה דגש משמעותי לנושא שמירת רכוש הציבור, זאת מאחר ובתי עסק רבים ברחבי הארץ סגורים בהתאם לתקנות לשעת חירום. כמו כן בכל הנוגע לגניבות רכבים (שבל"ר) חלה ירידה של 21.5% (665 תיקים שנפתחו לעומת 848 אשתקד), וכן גם בגניבות מתוך רכב חלה ירידה של 12% (790 תיקים שנפתחו לעומת 901 אשתקד). גם בעבירות השוד חלה ירידה משמעותית של 23% (74 תיקים שנפתחו לעומת 96 תיקים בתקופה המקבילה אשתקד).

המשטרה פועלת כל העת נגד פורצים, שודדים ועברייני רכוש באשר הם. כך למשל: בשבוע החולף עצרה המשטרה בתוך זמן קצר 3 תושבי חיפה בחשד לשוד חנות מכולת בעיר. עוד עצרו השוטרים בשעת מעשה 2 תושבי הקריות החשודים ששדדו תחנת דלק אליה שבו בפעם השנייה בניסיון לשדוד אותה. במקרה אחר המשטרה עצרה ארבע חשודות בגניבת תיקים מקשישים ברחבי העיר חולון ובת ים ובחיפוש שבוצע ברכב נתפסו אלפי שקלים ופריטים נוספים החשודים כגנובים. בסופ"ש האחרון, שוטרי משטרת ישראל עצרו חוליה שניסתה לפרוץ פעמיים במהלך הלילה לחנות תכשיטים בעיר העתיקה בירושלים. במהלך השבת נעצרו 4 חשודים, בחשד למעורבותם בהתפרצות לחנות מכשירי סלולר בירושלים, כשברשות אחד מהם נתפסו 5 מכשירים ניידים ועוד.

עבירות האלימות והאיומים
בעבירות האלימות (נגד גוף) כמעט ולא חל שינוי כלל, כשנפתחו בשבועות האחרונים 4,227 תיקים לעומת 4,243 בתקופה המקבילה אשתקד. בעוד מקרי האלימות והתקיפות פחתו באופן משמעותי במרחב הציבורי, הרי שחל גידול של כ-16% בעבירות האלימות בתוך המשפחה (רובם המוחלט ברשות היחיד). יש לציין כי מגמה הפוכה זו הלכה והעמיקה במהלך השבועיים האחרונים, זאת ככה"נ על רקע הימצאותם של משפחות רבות בבתים לאורך שעות היממה. כמו כן בעבירות האיומים חלה ירידה של 3% (3,776 תיקים שנפתחו לעומת 3,892 אשתקד).

בתוך כך המשטרה ממשיכה במאבק הנחוש והמתמשך בעבירות הנשק והאלימות החמורה. כך למשל, בתום חקירת משטרה הוגש בשבוע שעבר כתב אישום נגד ארבעה חשודים שהיו מעורבים בקטטה אלימה וירי ברהט לפני כשבועיים, זאת על רקע סכסוך משפחות.

עבירות המוסר (סמים, זנות וכיו"ב)
בתחום זה חלה ירידה משמעותית בשיעור של 44%. בכל הנוגע לייצור וגידול סמים חלה ירידה של 33% (61 תיקים שנפתחו לעומת 91 בתקופה המקבילה אשתקד). גם בעבירות של סחר, ייבוא ויצוא סמים חלה ירידה משמעותית של 46.5% (441 תיקים שנפתחו לעומת 824 בתקופה המקבילה אשתקד).

עבירות המרמה (הונאה, זיוף וכיו"ב)
בעבירות אלו חלה ירידה של 27% (958 תיקים שנפתחו לעומת 1,317 בתקופה המקבילה אשתקד). המשטרה פועלת במגוון כלים ואמצעים לאתר גורמים עברייניים המנסים לנצל את המצב הכלכלי ולבצע מעשי מרמה, זיוף הונאה ועושק במגוון דרכים ובעיקר במרחבי הרשת. אנו קוראים לציבור לנקוט משנה זהירות ולבצע את כל הבדיקות למניעת הצלחתן של הונאות, זיופים ומעשי עוקץ.

עבירות נוספות
בתחום עבירות המין חלה ירידה של 17% (375 תיקים שנפתחו לעומת 453 בתקופה המקבילה אשתקד). ירידה זו מתבטאת בעיקר בגלל ירידה בשיעור של עשרות אחוזים במקרי אונס והטרדה מינית. בתוך כך ובדומה לעבירות האלימות בתוך המשפחה, חל גידול בעבירות מין בתוך המשפחה (34 תיקים שנפתחו, לעומת 24 בתקופה המקבילה אשתקד).

בשבוע שעבר בירושלים, חוקרי משטרת ישראל עצרו לחקירה 2 חשודים בביצוע מעשים מגונים ו-2 חשודים נוספים שניסו, על פי החשד, לגרום לה לחזור בה מהתלונה. במקרה אחר, המשטרה עצרה צעיר בן 19 מראשל"צ, בחשד לביצוע עבירות מין בקטינות ברשת האינטרנט. מהחקירה עולה חשד לפיו החשוד ביצע עבירות מין וסחט באיומים קטינות ברחבי הארץ, באמצעות שימוש בטלפון חכם, אפליקציות מסרים ורשתות חברתיות.

בעבירות ביטחון (הכוללות יידוי אבנים, בקבוקי תבערה אמצעי לחימה וכיו"ב) חלה ירידה של 19%. משטרת ישראל ממשיכה כל העת בשמירה על ביטחון הפנים ועל הסדר הציבורי. בשבוע שעבר מסתערבי משמר הגבול של משטרת ישראל פעלו בעיסאוויה ועצרו 2 חשודים בהפרות סדר ובניסיון פגיעה בכוחות המשטרה הפועלים באזור. מוקדם יותר בשבוע החולף, לוחמי הימ"מ עצרו ברמאללה 2 מבוקשים בחשד למעורבות במספר אירועי טרור שהתרחשו בחודשים האחרונים.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית