"תופת"

מבצע "כארמה" - כישלון מבצעי כבד לאחר מלחמת ששת הימים

בעיירה כראמה בבקעת הירדן המזרחית מוקמה אחרי מלחמת ששת הימים מפקדת פתח של יאסר עראפאת בצד מחסני נשק ומחנה אימונים. זה היה מקום יציאה לפעולות חבלה ובסיס נוח לאיסוף מידע על ישראל. הפיקוד הצבאי הירדני בתקופה זו נתן אור ירוק לשיתוף פעולה עם המחבלים וחיפה לעתים תכופות באש על חילוץ מחבלים מכוחות צה"ל. בחודשי פברואר – מרץ 1968 בצעו המחבלים 37 פיגועים בהם נהרגו ששה ישראלים וששים נפצעו. הפיגוע האחרון – אוטובוס עם תלמידים מגימנסיה הרצליה בטיול עלה על מוקש באזור באר אורה. שני מלווים מבוגרים נהרגו ועשרה תלמידים נפצעו .

בעקבות זאת הוחלט על שני מבצעי פשיטה בירדן ב-21 במרץ 1968. הראשון בעיירה כראמה ( מבצע "תופת") והשני פעולה מוגבלת (מבצע "אסותא") בדרום ים המלח. בדיון בממשלה הוצגה בקשת ארצות הברית שלא לפעול. האמריקאים אף העבירו שדר מהמלך חוסיין ובו צער על הפיגוע ובקשה מישראל להעביר לו מידע לחקירת הארוע. הנשיא ג'ונסון פנה אישית לראש הממשלה אשכול ואיים בעצירת מטוסי פנטום לישראל, אם תפעל נגד ירדן. הממשלה החליטה ברוב קולות על תגובה מבצעית מוגבלת: לא לפגוע באזרחים ומבצע לשעות ספורות.

פיקוד המרכז הרכיב כוחות מיחידות הקו הראשון של צה"ל : כוח טנקים מחטיבה 7 בפיקוד המח"ט שמואל גונן (גורודיש), כוח צנחנים מחטיבה 35 בפיקוד המח"ט דני מט, מג"ד 890 דן שומרון, כח מגדוד הנח"ל המוצנח בפיקוד טיבי שפירא. פלוגה מגדוד 202 בפיקוד המג"ד צבי ברזאני כעתודה חטיבתית. פלוגת הנדסה של הצנחנים בפיקודו של יצחק מרדכי פוצצה את המתקנים לאחר טיהור היעד ועוד כוחות. חטיבת הצנחנים 80 בפיקודו של רפאל (רפול) איתן השתלטה על גשר דאמיה כדי למנוע את פיצוצו. תותחנים פעלו לסיוע ארטילרי.

מטוסי חיל האוויר תקפו יעדים ב-360 גיחות ו-8 מסוקים הנחיתו את סיירת הצנחנים בפיקוד מתן וילנאי לחסימת דרכי הגישה של מחבלים. למרות הכוונה הישראלית להגבלת המבצע ראו הירדנים כתקיפה נגדם ותקפו בכל הכח. מבצע שנועד להיות פעולת גמול נגד מחבלים הפך ליום קרב קשה נגד כוחות צבא ירדן והמחבלים. לאחר 15 שעות לחימה, מבוקר עד חשיכה, נהרגו 33 חיילי צה"ל ו-161 נפצעו. בנוסף הופל מטוס, נפגעו 27 טנקים ובהם 4 שהושארו בשטח עם עוד 2 זחל"מים, 2 שריוניות, משאית וג'יפ. באחד הטנקים נשארה גופת חייל, אשר הוחזרה על ידי הירדנים כעבור שבוע. שני חיילי צה"ל נעדרים (אשר ברור כי נהרגו) ולא הצליחו למצוא את גופותיהם גם אחרי הסכם השלום עם ירדן.

במבצע נהרגו 157 מחבלים ו-84 חיילים ירדנים, 141 מחבלים ו-4 חיילים ירדנים נלקחו בשבי. עראפאת הצליח לברוח. הושמד אמל"ח רב של מחבלים ונפגעו עשרות טנקים ירדניים. במקביל הפעיל באותו היום פיקוד הדרום כוח שריון, צנחנים וחיל אוויר נגד יעדי פתח בדרום ים המלח. בחילופי האש נהרגו 15 מחבלים, 20 חיילים ירדנים ו-54 אזרחים. הושמד נשק רב, ציוד חבלה ותחמושת. בתעמולת ארגוני המחבלים והצבא הירדני הציגו את המערכה כניצחון גדול על רקע תבוסת הערבים במלחמת ששת הימים.

בעקבות הכישלון בכראמה הבינו בצה"ל כי לא ניתן לחסל את הטרור במכה צבאית אחת ונדרש לחץ מתמשך על ארגוני המחבלים. בלקחי המבצע הוברר כי היתה טעות לערב בלחימה את צבא ירדן. על לחימה במבצע קבלו 16 לוחמים עיטורים, בהם שלושה עיטור העוז (אמנון ליפקין-שחק, גד מנלה והרופא ד"ר אשר פורת).

***
תא"ל (מיל') אפרים לפיד הוא איש תקשורת וחוקר היסטוריה של המודיעין באוניברסיטת בר-אילן. בעברו מילא שורה של תפקידים בכירים באגף המודיעין של צה"ל, היה דובר צה"ל, מפקד גלי צה"ל ודובר הסוכנות היהודית