העין האיראנית בחלל

העין האיראנית בחלל

הלוויין האיראני "ראסאד" (תצפית) שוגר אתמול על ידי איראן ממרכז החלל סמנאן. האיראנים דיווחו כי הלוויין שוגר בהצלחה ונכנס למסלולו בחלל. זהו הלוויין השני מתוצרת מדינה זו המשוגר על ידה באופן עצמאי, על ידי משגר הלוויינים "סאפיר".

הלוויין הוא לוויין זעיר, השוקל מעט יותר מ - 15 ק"ג, ובו מצלמה ברזולוציה נמוכה של כ- 150 מטרים. חשוב לציין, כי צילומים שלוויין זה יכול להפיק אינם בעלי ערך צבאי וביטחוני והם מתאימים ליישומים מחקריים ואזרחיים שונים הקשורים למשל בנושאי סביבה.

הלוויין מצוייד בתאים פוטו וולטאיים ("תאים סולאריים") לייצור חשמל, והוא מצוייד גם במנגנון ייצוב והכוונה פשוט. הלוויין הראשון ששיגרה איראן היה מצויד בסוללות בלבד, ללא יכולת טעינה מחדש.

למרות העובדה שהלוויין רחוק מאוד מלהיות לוויין תצפית בעל יכולות גבוהות, ברמה ההצהרתית, איראן יכולה להתהדר בלוויין תצפית ראשוני, שעיני הציבור הרחב שאינו מורגל בנושאים טכנולוגיים, הוא נתפס כמאזן את היכולת החללית האיראנית עם זו של מדינות מתקדמות הרבה יותר בתחום החלל, לרבות מדינת ישראל.

הלוויין "ראסאד" שוגר באמצעות משגר הלוויינים האיראני סאפיר, המבוסס על טכנולוגיית הטיל הבליסטי "שיהאב 3", ובו מכלולים השאולים מהטיל הבליסטי ארוך הטווח מתוצרת צפון קוריאה, BM-25. זהו שיגורו השלישי של סאפיר, לאחר שני שיגורים שבוצעו באוגוסט 2008 (שיגור שכשל) ובפברואר 2009 (שיגור מוצלח שהציב את הלוויין האיראני הראשון מתוצרת עצמית בחלל והכניס את איראן למועדון החלל).

יש לציין כי טכנולוגיות רבות הקשורות במשגרי הלוויינים הינן זהות לתחום הטילים הבליסטיים, ולכן התקדמות בתחום המשגרים לחלל משליכה ישירות על תחום טילי הקרקע- קרקע ולהיפך.

במכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל מתנהל מזה שנים מחקר מקיף על תוכניות החלל השונות של איראן.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית