בית-ספר לשיתוף פעולה

בקרוב יחל מיסוד שיתוף הפעולה בין חיל האוויר לזרוע היבשה. קצין בדרגת סא"ל מהיחשת"פ יפקד על ההכשרות, והן יחלו בחודשים הקרובים. על הכוונת: קורסי המח"טים והמאו"גים
הכנות למבצע "קשת בענן" (צילום: דן קינן)

בית–ספר חדש של חיל האוויר ימסד לראשונה את תחום שיתוף הפעולה בין הכוחות הקרקעיים לטייסות המבצעיות. התכנים יועברו באופן קבוע בקורסים של זרוע היבשה וחיל האוויר, החל ממפקדי המחלקות ועד למפקדי האוגדות. על פי התכנון, "בית - הספר לשילוביות" יקום בחודש הבא, ובראשו יעמוד קצין בדרגת סא"ל מהיחידה לשיתוף פעולה של חיל האוויר (יחשת"פ).

עד כה, התקיימו בזרוע היבשה השתלמויות העוסקות בשת"פ עם חיל האוויר ולהפך אך הלמידה לא הייתה מסודרת ולעתים התבצעה כיוזמה עצמאית של הטייסות והגדודים. בית - הספר החדש צפוי להגדיל את האפקטיביות של השתלבות חיל האוויר בקרב היבשה, והוא יכלול הכשרות לכוחות היבשה בכל קורסי הפיקוד אשר חניכיהם מפעילים כוח אווירי.

בנוסף, יתקיימו מעתה הכשרות יבשתיות שייבנו בבית - הספר עבור אנשי חיל האוויר במסגרת הטייסות, בקורסי האימון המבצעי (קא"ם) ובבית - הספר ללוחמה אווירית (ביסל"א). "התכנון הוא שמסגרת קיימת כמו קורס הקצינים תקדיש זמן מוגדר ללימוד הפעלת המסוקים, ובנוסף לכך אוכלוסיות יעד שונות יגיעו לימים מיוחדים של השתלמות בשלוש מגמות מרכזיות: מטוסים, מסוקים וכטב"מים", הסבירו ביחשת"פ. היחידה לקחה חלק משמעותי בסיוע ובתיאום אימוני היבשה, אך עיקר עיסוקה הוא בבקרת איכות השת"פ וכתיבת התורה מצדו של חיל האוויר.

בית הספר יאפשר את פיתוח התורה והתרגולת בתיאום עם המרכז לאימוני יבשה (מל"י), וכן בקרה על איכות האימונים וההכשרות. אל בית - הספר יגיעו קצינים מזרועות היבשה והאוויר, שיעבירו שיעורים בתחומי התמחותם. ההכשרות והכנסת תוכני הלימוד לקורסים הקיימים יתבצעו כבר בחודשים הקרובים. בשלב זה, ישנן כבר הגדרות כלליות לתוכני הלימוד, כשקורסי המג"דים, המח"טים והמאו"גים עברו את שלב האפיון והאישור, ויכללו את התכנים החדשים כבר מהמחזור הקרוב.

"הצבא מבין שהפעלת חיל האוויר מהווה מכפיל כוח בלחימה היבשתית", אמר ראש צוות ההדרכה ביחשת"פ, רס"ן גיא. "לא כולם הכירו את התו"לים, את האמצעים ואת היכולות. ראינו את הבעייתיות גם באימונים המשותפים, ואחרי הכול, מיומנות הפעלת הכוח האווירי על ידי היבשה במלחמה היא פונקציה של האימונים בבט"ש". לדבריו, הפער המרכזי שהתגלה לאורך השנים ניכר במסגרות המילואים, שבהן ההכשרות לא עוברות עדכון מסודר. "המטרה שלנו היא שחטיבה המגיעה למילואים תעבור ריענון על ידי בית - הספר, אמר רס"ן גיא.

בזרוע היבשה הביעו שביעות רצון מהמהלך החדש. "מאז מלחמת לבנון השנייה, שיתוף הפעולה בין זרוע היבשה לחיל האוויר הולך ומשתפר, הן בתורה ובשפה המשותפת והן בהכשרות ובאימונים", ציינה רמ"ד סיוע קרבי במחלקת תו"ל של זרוע היבשה, רס"ן יפית דינור. "הקמת בית–הספר תיצור סדר ותגדיל את שיתוף הפעולה, וכך תשפר את האפקטיביות של צה"ל באופן משמעותי".

עם הקמת בית - הספר, מעריכים ביחשת"פ, תיווצר בין ה"כחולים" ל-"ירוקים" שפה משותפת. "כל צד יוכל להכיר את היתרונות והמגבלות של האחר, ונדע להתאים את המענה האווירי למתאר הקרב הנדרש", אמרו ביחידה.


הכתבה פורסמה לראשונה בגיליון מס' 23 (3089) של השבועון הצבאי "במחנה"

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית