"רוסיה פועלת לניטרול העליונות הצבאית של ישראל"

מכירות של טילי נ"מ וטיל נגד אוניות מרוסיה לסוריה מעוררים דאגה רבה במערכת הביטחון הישראלית. בסוף השבוע האשימה רוסיה כי הנספח הישראלי שגורש, אל"מ ואדים ליידרמן, עסק באיסוף מידע על מערכות נשק רוסיות שנמכרות למדינות ערב
משגר S-300 (צילום: George Chernilevsky)

דאגה במערכת הביטחון הישראלית: רוסיה פועלת במספר מישורים כדי להביא לקיצה את העליונות הצבאית המוחלטת מול סוריה, שממנה נהנית ישראל בעשורים האחרונים. במיוחד מודאגים בישראל ממערכות נשק שרוסיה עומדת להעביר לסוריה בזירה האווירית ובזירה הימית.

בסוף השבוע האשימו גורמים רוסיים רשמיים כי הנספח הצבאי הישראלי, אל"מ ואדים ליידרמן, נעצר כאשר ניסה לאסוף מידע על עסקאות נשק בין רוסיה למדינות ערב.

גורמים רשמיים בישראל אמרו בעקבות גירושו של ליידרמן כי הוא נחקר בישראל והתברר כי לא עסק בריגול, ואולם גורמים ביטחוניים אחרים מספרים כי עסקאות נשק רוסיות אכן מעוררות דאגה רבה בישראל.

"רוסיה פועלת כדי לשבש את העליונות האווירית שממנה נהנית ישראל בזירה הצפונית מאז תחילת שנות ה-80", אמר בסוף השבוע גורם ביטחוני בכיר. גורם אחר סיפר כי טיל חוף-ים שרוסיה מתכוונת להעביר לסוריה ישפיע במידה מכרעת על הזירה הצבאית בים התיכון.

"הרוסים פועלם גם משיקולים כלכליים, הם מעוניינים בתמורה על עסקאות הנשק, אבל גם משיקולים מדיניים . מטרתם היא לחדש את ההשפעה האזורית הרבה שהייתה להם במזרח התיכון, לפני קריסת ברית המועצות. מבחינות רבות, מדובר בשינוי אסטרטגי במצב, וכל הנסיונות להניא את הרוסים מעסקאות הנשק לא צלחו". ניסיון אחרון לשכנע את רוסיה שלא למכור נשק מתקדם מאוד לסוריה נעשה בעת ביקור ראש הממשלה, בנימין נתניהו, במוסקבה בחודש מרס האחרון.

זירה אווירית

בנוגע לזירה האווירית גורמים ביטחוניים אומרים כי סוריה פועלת להשיג יכולת נ"מ (נגד מטוסים) מתקדמת - במיוחד מאז הפצצת הכור הגרעיני בדיר א-זור, שמיוחסת לישראל.

שתי מערכות עיקריות שבהן ברצונה להצטייד הן S-300 ו-S-124 ("פצ'ורה"). מערכת S-300 נחשבת מתקדמת ביותר, והיא בעלת דגמת רבים, שהעיקריים שבהם מקבילים ביכולותיהם לטילי הפטריוט האמריקאים שנמצאים גם בשירות מערך ההגנה של חיל האוויר הישראל. טווח טילי ה-S-300 עולה על מאה קילומטרים, והם מצויידים גם במערכות מכ"מ משוכללות. לפני מספר חודשים ביטלה רוסיה עסקה למכירת מערכות נגד מטוסים מסוג S-300 לאיראן, וזאת בלחץ ישראל וארצות הברית. סוריה ורוסיה לא פרסמו הודעות רשמיות על הכוונה לספק לסוריה מערכת S-300, אך בישראל נוטים להעריך כי עסקה כזאת אכן עומדת על הפרק.

גורמים ישראליים אומרים עוד כי "גם מערכות מתקדמות ויקרות פחות, שרוסיה מעבירה לסוריה, משנות את תמונת המצב האווירית בצפון". זאת, גם בשל האפשרות שמערכות שבידי סוריה יעברו לשימוש חיזבאללה.

בין העסקאות שהוזכרו באחרונה, אפשר לציין את מכירת ה-S-125 (המכונה גם "פצ'ורה"), מערכת שמסוגלת ליירט מטוסי קרב בגובה 18 ק"מ ובטווח של 35 ק"מ.

יאחונט

ובתוך כך, בזירה הימית מעוררת דאגה רבה כוונת הרוסים למכור לסוריה את טיל ה"יאחונט".

טיל זה נחשב קפיצת מדרגה משמעותית לעומת טילי החוף –ים הקודמים בזירה (כדוגמת הטיל C-802, שסופק לחיזבאללה על ידי איראן, ופגע באוניית חיל הים הישראלי "חנית" במהלך מלחמת לבנון השנייה, וכמעט הטביע אותה). זאת, מפני שהטיל החדיש מסוגל לפגוע בכלי שיט במרחק של עד 300 ק"מ מהחוף ומצוייד בראש קרב גדול שמכיל 200 ק"ג חומר נפץ. המשמעות היא, שכלי השייט של חיל הים הישראלי יהיו כמעט באופן קבוע תחת האיום של ה"יאחונט".

תכונותיו של ה"יאחונט" מקשות מאוד על היירוט שלו, שכן מדובר בטיל "לוחך ים": במרחק של 15 קילומטרים מהספינה המותקפת הוא יורד לגובה שיוט של כעשרה מטרים בלבד מעל לפני המים, דבר שמקשה על המכ"ם לגלות אותו. ה"יאחונט" מסוגל לשייט במהירות אדירה של יותר מפי שניים ממהירות הקול (שני מאך), וראש הביות שלו בנוי כך שקשה מאוד למערכות הגנה אלקטרו-אופטיות "לנעול" עליו במעופו.

"כל הנסיונות של ישראל לשכנע את הרוסים שלא למכור את ה-'יאחונט' נכשלו", מאשר גורם ביטחוני.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית