חיל הים נערך ל-1500 אנשים ב"מרמרה 2"

החיל עוקב אחר ההכנות של משתתפי המשט המתקרב, ומעדכן את תורות הלחימה
מרמרה (צילום: AP)

חיל הים מגביר את היערכותו להתמודדות מול יותר מ- 1,500 בני אדם, שיגיעו  מיותר ממאה מדינות  ומ-22 ארגונים בינלאומיים, כדי להשתתף במשט ה"מרמרה 2", שצפוי לצאת לעבר חופי רצועת עזה בסוף חודש יוני.

במסגרת ההכנות למשט עוקבים בחיל הים גם אחר התקשורת הגלויה. על פי הערכות מעודכנות, במשט ישתתפו 15 ספינות, מהן שתיים תורכיות (ה"מאוי מרמרה", ספינת הדגל של המשט, שעליה התנהל קרב בשנה שעברה, וספינת משא נוספת). על גבי ה"מרמרה" יעלו 500 נוסעים, מהם 100 תורכים, מחציתם עיתונאים. נתונים אלו, להערכת המרכז לטרור שליד המרכז למורשת המודיעין, אינם משקפים את תמונת המצב הנוכחית של ההכנות למשט, אלא את היעד ש-IHH ושאר מארגני המשט חותרים  אליו.

עוד אומרים במרכז, כי במסגרת הקמפיין התקשורתי לקראת המשט פועל IHH לטיפוח זכרם של תשעת ה"שהידים", שנהרגו על גבי ה"מרמרה". בנוסף לכך, מתכננים ב- IHH ובארגונים איסלאמים תורכיים, המשתתפים במשט, שורה של הפגנות ואירועים תקשורתיים בתורכיה עצמה לכבוד יום השנה לאירוע ה"מרמרה".

בקמפיין התקשורתי של IHH בולט הניסיון להרתעת ישראל באמצעות נאומים בהם מודגשת נכונות  IHH להקריב שהידים נוספים להשגת מטרות הארגון, ואיומים כי נכונה לישראל "הפתעה". ראש הארגון, בולנט ילדרים, אמר כי המשט הינו רק חלק מפעולה גדולה יותר המתוכננת להתקיים.

בישראל מעריכים כי בכוונת מארגני המשט לשהות בלב ים למשך זמן ממושך (הפעילים נדרשו לשריין לפחות שלושה שבועות).

בתוך כך חיל הים משלים אף הוא הכנות למשט, שנמשכו חודשים, והתבססו על לקחים מההשתלטות על הספינה "מרמרה" ב-31 במאי בשנה שעברה, שבה נהרגו תשעה אנשים ונפצעו עשרות. ההשתלטות לוותה בביקורת בינלאומית נוקבת על ישראל, וגם תחקירי צה"ל קבעו כי חיל הים לא היה ערוך למשימה שציפתה לו. אחת הבעיות העיקריות הייתה שלוחמי הקומנדו הימי השתלשלו כבודדים לעבר סיפון הספינה שם "נפלו לידיהם" של גורמים טורקיים, שהמתינו להם כשהם מצויידים באמצעי לחימה. הלוחמים הבודדים שהותקפו התשמשו בתחילה בכדורי צבע, וכיוון שלא היו מצויידם באמצעי אל-הרג יעילים, נאלצו לפתוח באש חיה, שגרמה לנפגעים הרבים.

באחרונה השלים חיל הים הפקת לקחים שנמשכה חודשים, וזאת לקראת משט ה"מרמרה 2". ההכנות כללו גיבוש תורות לחימה חדשות והצטיידות באמצעי לחימה מתאימים יותר מאשר בשנה שעברה. שירות בתי הסוהר שותף להכנות, הן מבחינת היערכות לקליטת הנוסעים שיובאו למעצר, והן מבחינת השתתפות יחידות ההשתלטות שלו בבלימת הספינות.

גם גורמים מדיניים אינם יושבים בחיבוק ידיים: הם מפעילים לחצים על מדינות שונות, שלא לאפשר את יציאת המשט הבא מטורקיה, או שהספינות לא יוכלו לעגון בדרכן לעזה בחופי קפריסין.

בתוך כך, עיתון "במחנה" פירסם לאחרונה כי פקודה חדשה שנכתבה באגף המבצעים מסבירה כיצד להתנהל נכון במשט עתידי, והיא צפויה להיכנס לתוקף בימים אלו. הפקודה מפרטת כיצד צריכים הגופים השונים במדינה להתנהל במקרה של משט שמתקרב לחופי ישראל. הפקודה תשמש מעין "פק"ל משטים", והיא מתבססת על מסקנות ולקחים מאירועי ה"מרמרה".

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית