קשיים במיזוג תעש ברפאל

בין הסיבות לעיכוב המיזוג: חשש עובדי רפאל מפגיעה ברווחיות החברה, שתצמצם את המענקים שלהם

קשיים במיזוג תעש ברפאל

מנכ"ל רפאל, ידידיה יערי

קשיים במיזוג תעש ברפאל: למרות שוועדת שרים מיוחדת החליטה כבר בתחילת שנת 2011 על הפיכתה של התעשייה הצבאית לחטיבה בתוך חברת רפאל, הליכי המיזוג "תקועים", וגורמים ביטחוניים העריכו בימים האחרונים כי ספק אם המיזוג אכן יתבצע.

קצת היסטוריה: התעשיה הצבאית, התעש, והרשות לפיתוח אמצעי לחימה, רפאל, הוקמו שתיהן כיחידות סמך של משרד הביטחון. שני הגופים הפסידו סכומי עתק במשך שנים רבות. התעש הפכה לחברה בשנת 1990, במסגרת תכנית הבראה, והיא גוררת מאז תשלומים של מאות מיליוני שקלים בשנה בגין חובות עבר, תשלומי ריבית על חובות עתק, והוצאות שכר כבדות על עובדים מיותרים, שלא ניתן לפטר. התשלומים האלה מעיקים על תפקודה השוטף, למרות שצבר ההזמנות שלה גבוה.

רפאל הוקמה כחברה יותר מעשור מאוחר יותר, ובדרך שונה לגמרי: היא נפתחה מחדש, לאחר שכל עובדיה פוטרו, לכאורה. הממשלה לקחה על עצמה התחייבויות קודמות במיליארדי שקלים, ומאז רפאל היא חברה משגשגת, שאף מעבירה לקופת האוצר בכל שנה דיבידנדים בסך מאות מיליוני שקלים.

הכוונה של ועדת שרים מיוחדת, שקיבלה בתחילת השנה את ההחלטה ההיסטורית למזג את תעש בתוך רפאל, הייתה לסגור את החברה ולפתוח אותה מחדש כחטיבה בתוך רפאל, לאחר תשלום פיצויים מלא לעובדים והבטחת זכויותיהם העתידיות.

לכאורה, נוצרה שעת כושר להעברת ההחלטה, שכן שר הביטחון, שר האוצר, הנהלת רפאל, הנהלת התעש, הסתדרות העובדים הכללית וגם ועד עובדי התעש הביעו תמיכה במהלך. ואולם, כמו החלטות קודמות לגבי עתיד התעש, גם החלטה זו אינה מתממשת, בינתיים.

הנשיאים של התעשייה האווירית, רפאל ואלביט מערכות, הם שחקנים ראשיים בדרמה שמתחוללת כבר כמה חודשים מאחורי הקלעים, בקרב על עתיד התעש. הם התייצבו התיצבו כבר לפני שבועות ארוכים לשימוע בפני השרים, כדי להביע את עמדתם לגבי הליך המיזוג המתוכנן, לאחר שההחלטה כבר התקבלה, לכאורה. נשיא התעשייה האווירית, יצחק ניסן, טען בשימוע, כי המהלך הנכון הוא למזג את התעש בתוך התעשייה האווירית, דווקא.

נשיא אלביט מערכות, יוסי אקרמן, טען באזני השרים כי החלטתם לא פותרת את בעיית תעש אלא רק מעבירה אותה למגרש אחר, שכן הדרך להבריא את החברה הוא להעביר אותה לידיים פרטיות. נשיא רפאל, אלוף (מיל') ידידיה יערי, מגובה ביו"ר דירקטוריון החברה, אלוף (מיל') אילן בירן, הבהיר כי רפאל מוכנה למזג את התעש לתוכה, אבל לא בכל מחיר. מבחינת רפאל, חובותיה של החברה עדיין אינם ברורים, ועלולים להסתכם במיליארדי שקלים. החברה דורשת התחייבות לכך שהמדינה תישא בכל חובות העבר, כדי שתעש לא תשב כאבן ריחיים על צווארה של רפאל, ותפיל אותה אתה.

מן הצד, משקיפים על המאבק עוד שחקנים. אחד מהם הוא איש העסקים סמי קצב. באמצע העשור שעבר, כאשר החל תהליך ראשוני להפרטת התעש, הוא רכש את אחד ממפעליה, מפעל הנשק הקל - IWI.

קודם לכן היה קצב מעורב בהפרטה מוצלחת של מספנות ישראל, אך רבים התייחסו אל החלטתו לרכוש את מפעל הנשק הקל כתמוהה. הוא אף שילם עשרה מיליון דולר על המפעל הכושל והמדמם, שבו עבדו רק 80 עובדים. כיום, כחברה פרטית עם סל מוצרים שונה לגמרי, IWI משגשגת. מספר עובדיה גדל ל-400. 90 אחוז מהתוצרת מיועדת ליצוא. אילו הממשלה הייתה מוציאה למכרז את מכירת התעש, כשהיא נקייה מחובות עבר, קצב בהחלט היה מוכן לשלם עליה סכום לא מובטל. גם מפעל מיגון הרכב של קיבוץ סאסא, פלסן, היה מגיש הצעה.

אבל מכרז אין, ונכון לתחילת חודש מאי גם המיזוג מתעכב. הממשלה, שהייתה אמורה לאשר את החלטת ועדת השרים כבר בתחילת חודש מרס, לא עשתה זאת.

עברו מאז כבר חודשיים. יכול להיות שגורמים במשרד האוצר אינם מעוניינים לקדם את המהלך, אחרי שהבינו עד כמה גדולה ההזרמה הכספית שתידרש, בעיקר כדי לממן את הפיצויים של העובדים. אפשרי גם שהדחייה קשורה לשינוי דרמטי בנסיבות: כאשר יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, ושר הביטחון, אהוד ברק, יזמו את המיזוג, ברק היה יו"ר העבודה. עיני אף שקל להצטרף למפלגה, ועובדי התעש היו חשובים לו כבסיס תמיכה. בינתיים, פרש ברק מהמפלגה והקים את מפלגת עצמאות. החלטתו של עיני לפרוש מההסתדרות, אולי כדי להצטרף בהמשך לעבודה, הוקפאה. אין להוציא מכלל אפשרות שיחד עם עתידו הפוליטי של עיני מוקפא גם הליך המיזוג של תעש ברפאל.

ועוד סיבה לעיכוב המיזוג קשורה לכך שעובדי רפאל זכאים להשתתפות ברווחי החברה. מובטח להם מענק שנתי, שתלוי בגובה הרווחים. מיזוג תעש ברפאל עלול לפגוע ברווחיות החברה, לפחות בשנים הראשונות, והעובדים דורשים מן ההנהלה, שהממשלה תבטיח להם פיצוי במידה שהרווחים אכן יישחקו, לפני שיוחלט סופית על המיזוג.

על רקע הקיפאון בתכניות למיזוג תעש בתוך רפאל, גוברים הקולות "לחשוב מחדש" על המהלך. ואולם, גם אם הממשלה תחליט בסופו של דבר לערוך מכרז פתוח לחברות פרטיות, למכירת גרעין השליטה בתע"ש – המהלך צפוי לקחת חודשים ארוכים.

You might be interested also

The Iron Dome System. Credit: Rafael’s Spokesperson’s Office

Rafael Ends 2023 With Record NIS 14 Billion in Sales

The company also saw a net profit of NIS 588 million and a record in new orders, amounting to NIS 30 billion. It has been working intensively during the ongoing Swords of Iron War