זאת שעולה ואלה שירדו

הדוחות השנתיים של החברות הביטחוניות הגדולות בישראל - התעשייה האווירית, אלביט מערכות ורפאל - חושפים הרבה יותר מאשר סתם מספרים
יוסי אקרמן, מנכ"ל אלביט מערכות

למרות ששנת 2010 נחשבה כשנה קשה לשוק הביטחוני העולמי, שלוש החברות הביטחוניות הגדולות בישראל - התעשייה האווירית, אלביט מערכות ורפאל מערכות לחימה מתקדמות - רשמו במהלכה גידול כולל בהיקף המכירות, בהשוואה לשנת 2009. עם זאת, מכירות התעשייה האווירית זינקו אשתקד, בעוד שאלביט מערכות ורפאל רשמו ירידה מתונה.

היקף המכירות של שלוש החברות הגדולות, שמעסיקות יחד כ-37 אלף עובדים, הסתכמו ב-7.67 מיליארד דולר. הרווח הנקי של שלוש החברות יחד, היה 447.5 מיליון דולר. בחינת הדוחות לשנת 2010, שהוגשו על ידי שלוש החברות במהלך השבועות האחרונים, מעלה כי למרות הגידול במכירות התעשייה האווירית והירידה במכירות אלביט מערכות, שורת הרווח הנקי של אלביט מערכות היא הגבוהה ביותר.

 

גורמים בכירים במערכת הביטחון מעריכים כי הסיבה העיקרית לכך ששלוש החברות הביטחוניות הגדולות בישראל לא נפגעו כלל או שנפגעו רק מעט מהירידה הכוללת בהיקף הסחר הביטחוני העולמי, שנבע מצמצום תקציבי ביטחון בארצות הברית ובמערב אירופה, קשורה לכך שהחברות הישראליות פועלות גם בשווקים שבהם לא קוצצו תקציבי הביטחון, כדוגמת הודו וברזיל, וגם מהעובדה שקיצוץ תקציבי הביטחון במערב הביא לכך שלעיתים מוצרים ישראליים נמצאו כתחליפים מתאימים וזולים יחסית, לפרוייקטים ביטחוניים גדולים, שהיו אמורים להתבצע על ידי תעשיות מקומיות במדינות מערב אירופה, אך בוטלו.

הפרשן הכלכלי של ישראל דיפנס, רואה החשבון דוד לודבינובסקי, מעריך, על סמך דוחות 2010, כי שלוש החברות הגדולות נמצאות בעמדת זינוק טובה לקראת שנת 2011.

 

אלביט מערכות

 

מן הדוחות עולה כי חברת אלביט מערכות הייתה הנפגעת העיקרית אשתקד מן המשבר הכלכלי העולמי, שהיה בשיאו בשנת 2009, והשפיע על 2010. החברה הציבורית רשמה ירידה של 5.7% בהכנסות בשנת 2010, לעומת שנת 2009, והרווח הנקי שלה לשנת 2010 עמד על 183.5 מיליון דולר. עם זאת, צבר ההזמנות של אלביט דווקא צמח בכמעט חצי מיליארד דולר, כאשר 72% מתוך צבר ההזמנות מתוכננים לביצוע במהלך 2011 ו- 2012.

באלביט טוענים כי הכרסום בהכנסות החברה נבע בעיקר מירידה במכירות בתחומי מערכות היבשה והתקשוב. "שנת 2010 הייתה שנה מאתגרת, במהלכה חווינו האטה בשוק הביטחוני העולמי שבאה לידי ביטוי בירידה במכירות ובעקבותיה גם בהכנסות", אמר יוסי אקרמן, נשיא אלביט מערכות. "בנוסף, חלה דחייה בהשלמת הרכישות של החברות M7 וסולתם, שלא הושלמו בתחילת 2010 כפי שקיווינו, אלא רק לקראת סוף השנה. אילו היינו משלימים את הרכישות כבר ברבעונים הראשונים, הייתה שנת 2010 מסתיימת בצמיחה לעומת 2009. כמו כן, הרכישות והמיזוגים מחזקים ומרחיבים את מעמדנו בתחום המאמנים, הארטילריה, התחזוקה ותיקוני מטוסים. לבסוף, פעילות המיזוגים והרכישות, כמו גם פעילויות משיקות, מאפשרים לנו להרחיב את פעילותינו באזורים צומחים כברזיל ואוסטרליה".

 

רפאל מערכות לחימה מתקדמות 

 

להבדיל מאלביט מערכות, רפאל היא חברה בבעלות ממשלתית מלאה. לפי הדו"ח שפירסמה רפאל, שנת 2010 הניבה לה רווחי שיא בהיקף של 170 מיליון דולר, המהווים 9.2% מסך המכירות לאותה שנה. הרווחים הושגו בעיקר בזכות פעילות ייצור ופיתוח ומהכנסות מימון, כאשר גם מכירת האחזקה בחברה-נכדה "מדינגו" הוסיפה משמעותית לרווחי החברה. על אף שב-2010 הייתה ירידה מסוימת בהיקף ההזמנות לעומת 2009, ברפאל מציינים כי "החברה רואה כהישג את היעד שהושג, וזאת על רקע התמתנות הביקושים הביטחוניים במספר שווקים מרכזיים".

המערכות שמכרה רפאל בשנה האחרונה התמקדו בין השאר בתחומי הגנה אווירית, אוויר-שטח, טילים טקטיים אלקטרואופטיים ורב תכליתיים, פודי תקיפה, מיגון לסוגיו, עמדות נשק נשלטות, תקשורת ומודיעין ועוד. 74% מצבר ההזמנות של רפאל מיועד ליצוא בין השאר למזרח הרחוק, אמריקה הלטינית וארצות הברית.

 

התעשייה האווירית

 

הדווחות לשנת 2010 של התעשייה האווירית, אף היא חברה ממשלתית (שעשויה להיות מופרטת באופן חלקי בשנים הבאות), מלמדים כי החברה נהנתה משנה מוצלחת עם רווח נקי של 94 מיליון דולר- גידול של כ-54% בהשוואה לשנת 2009. 80% מהמכירות בשנה האחרונה היו ליצוא ו-769 מיליון דולר מתוך המכירות בסך 3.15 מיליארד, היו לשוק האזרחי. כמו כן, תזרים המזומנים ב-2010 הסתכם ב-449 מיליון דולר, פי שניים מתזרים המזומנים בסוף 2009 שעמד על 209 מיליון דולר. בשנת 2010 השקיעה התעשייה האווירית 137 מיליון דולר במחקר ובפיתוח, 15 מיליון דולר יותר מאשר ב-2009, וכן הקצתה משאבים לפרויקטים אסטרטגיים כגון מלט"ים כבדים ותחום החלל. לדברי מנכ"ל התעשייה האווירית, יצחק ניסן, הרווחים הם תוצר של תהליכי התייעלות המיושמים בחברה ומבטאים את חוסנה.

 

***

 

פרשנות

 

"התעשיות הביטחוניות הגדולות בישראל מייצגות מובילות תעשיית וחדשנות טכנולוגית בעלות השפעה כלכלית ועסקית משמעותיים ביותר עבור המשק בישראל", מנתח רואה החשבון דוד לודבינובסקי.

לדבריו,שיעור הרווח הגולמי באלביט עומד על 30%, והוא גבוה משמעותית משיעור הרווחיות הגולמית בתעשייה האווירית. למרות הקיטון במכירות וייסוף של 6% בשער השקל כנגד הדולר הצליחה אלביט לשמור על שיעור רווח גולמי גבוה. התעשייה האווירית מצידה הצליחה להגדיל את הרווח הגולמי ב- 4% לעומת 2009. החברה מציינת כי השיפור ברווחיות הוא תוצאה של רווחיות הפרויקטים וצעדי התייעלות בהם נוקטת החברה. מהדוחות עולה עוד כי בחברת רפאל שיעור הרווח הנקי ביחס למכירות הוא הגבוה ביותר.

 

לקריאת הניתוח המלא שערך דוד לודבינובסקי, לדוחות התעשייה האווירית, אלביט מערכות ורפאל, לשנת 2010.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית