יוגש כתב אישום נגד אלי זעירא?

היועמ"ש עו"ד ויינשטיין יחליט בקרוב האם להורות על פתיחת חקירה כנגד ראש אמ"ן במלחמת יום הכיפורים, בחשד שהביא לחשיפת שמו של הסוכן המצרי הבכיר, אשרף מרוואן. משרד המשפטים:"כשתתקבל ההחלטה היא תפורסם בפומבי"

יוגש כתב אישום נגד אלי זעירא?

אלי זעירא, ראש אמ"ן לשעבר (צילום: פלאש 90)

כמעט 38 שנים אחרי מלחמת יום הכיפורים ערך באחרונה היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד יהודה ויינשטיין, דיון מיוחד שבו בחן את השאלה האם לפתוח בחקירה פלילית כנגד ראש אגף המודיעין במלחמה, אלוף (מיל') אלי זעירא. ויינשטיין בחן באופן אישי את הנושא לנוכח תלונה לפיה זעירא הוא זה שגרם לחשיפת שמו של הסוכן המצרי אשרף מרוואן שנהרג בנסיבות מסתוריות בלונדון לפני כארבע שנים.

לישראל דיפנס נודע כי היועץ ויינשטיין התבסס בדיון המיוחד שערך על חוות דעת של צוות משפטנים מפרקליטות המדינה, שבחנו את התלונה כנגד זעירא.

את התלונה כנגד זעירא הגיש לא אחר מאשר ראש המוסד לשעבר, צבי זמיר, ביחד עם קציני המודיעין הבכירים לשעבר, תא"ל (מיל') עמוס גלבוע ואל"מ (מיל') יוסי לנגוצקי. גם העיתונאי שלמה נקדימון הגיש תלונה דומה כנגד זעירא.

פרשת מותו של ד"ר אשרף, שאינה גוועת, עלתה לכותרות ביום 27 ביוני 2007, כאשר גופתו התגלתה למרגלות בית דירות, שבו התגורר באנגליה. ואולם, תחילת הפרשה הייתה שנים קודם כאשר בתקשורת הישראלית החלו להופיע פרסומים שהעלו את האפשרות שמקור מצרי, ששמו המלא לא התפרסם בתחילה, הטעה את ישראל בכך שטען בפגישה עם ראש המוסד, צבי זמיר, שנערכה על אדמת אירופה ביום ארבעה באוקטובר 1973, יומיים לפני פרוץ המלחמה, כי היא תפרוץ במוצאי החג היהודי הקדוש יום כיפור, בשעה 18:00. בפועל, פתחו סוריה ומצרים במתקפה דו-חזיתית באותו יום בשעה 14:00, ותפסו את כוחות צה"ל בלתי מוכנים. על פי הכתבות הראשונות שהתפרסמו, המקור המצרי מסר מידע מוטעה במכוון, ומידע אמין שהוא מסר בשנים שקדמו להתראה שהעביר על מלחמת יום הכיפורים נועד לרכוש את אמון מפעיליו, לקראת ההטעיה שתכנן לגבי שעת פתיחת המלחמה.

על פי התלונה כנגד זעירא, ראש אמ"ן לשעבר, הוא זה שרמז שאשרף מרוואן היה "סוכן כפול", בניסיון לטעון כי כשל המודיעין שקדם לפרוץ מלחמת יום הכיפורים, נבע כי מהטעיה מתוחכמת של המוסד על ידי סוריה ומצרים. לא מעט גורמי מודיעין בכירים שוללים מכל וכל את האפשרות שמרוואן היה "סוכן כפול".

זעירא מכחיש לכל אורך הדרך כי הוא האחראי לחשיפת שמו של ד"ר אשרף מרוואן, ואף הגיש בעבר תביעת דיבה שבה טען כי ראש המוסד לשעבר, צבי זמיר, מכפיש אותו ללא בסיס, כאשר הוא מעלה טענה זו. השופט העליון לשעבר, תאודור אור, ששימש בורר בין השניים, דחה את התביעה של זעירא, לאחר שקבע כי ראש אמ"ן לשעבר אכן התראיין לכתבה שגוללה את סיפורו של המרגל המצרי, שבה לא נחשף שמו באופן פומבי. צוות הבדיקה של פרקליטות המדינה, שבחן את הפרשה, העריך כי זעירא אכן הדליף את שמו של מרוואן לסופרים ולהיסטוריונים, גם אם לא התכוון שהשם יתפרסם באופן פומבי.

בהחלטתו האם להורות על פתיחת חקירה כנגד זעירא כדי לבחון את אחריותו להדלפת שמו של ד"ר אשרף מרוואן, עשוי היועץ המשפטי לממשלה לקחת בחשבון גם את הנזק עלול להיגרם למודיעין מעצם פתיחתה האפשרית של החקירה.

בהתייחס לדברים, מסר דובר משרד המשפטים לישראל דיפנס בשם היועץ המשפטי לממשלה: "היועמ"ש נדרש לעניין רגיש זה באופן אישי ובמסגרת זו שמע את עמדותיהם של הגורמים הרלוונטיים השונים. כשתתקבל החלטת היועמ"ש יינתן לה פומבי".

***
בתמונה: אשרף מרוואן