סנסור ייחודי לניטור חיילים באימונים

סנסור חדש שפותח על ידי שני טייסי חיל האוויר במילואים יוכל לנטר שינויים בפרמטרים פיזיולוגיים שונים בזמן פעילות ואימונים
מימין לשמאל: רונה רמון, צביקה אורון, הזוכה הנוסף בתחרות הילאל משעל ועמרי יפה (צילום: פרי מנדלבוים)

שני טייסי חל האוויר במילואים פיתחו סנסור לניטור שינויים בפרמטרים פיזיולוגיים אצל הנבדק, סנסור שיכול להיות אפקטיבי באימונים של צה"ל. 

עמרי יפה, שהיה חלק מצוות ההקמה של מערך האפאצי' לונגבואו וחייל ממדור אמל"ח למסוקים בחיל האוויר, וצביקה אורון ששירת בין השאר כמפקד המבצעים של טייסת ניסוי טיסה של חה"א, יסדו יחד עם ד"ר אילייה פיין את חברת "לייף-בים" ולאחרונה זכו בתחרות "פורצי הדרך על שם אילן ואסף רמון ז"ל", לאחר שפיתחו את הסנסור הייחודי.

"בשונה מהסנסורים הקיימים כיום שמתבססים ברובם על א.ק.ג, אנחנו בודקים את זרימת הדם ומנטרים מספר פרמטרים במקביל", מסביר צביקה אורון, שמסיים בימים אלה תואר שני בהנדסה ביו-רפואית באוניברסיטת תל אביב. "לדוגמא, ניתן לבחון קצב לב, קצב נשימה, פרפוזיה ותנועה. האלגוריתם שפיתחנו מאפשר להגדיר את המצב הפיזיולוגי הספציפי של הנבדק, האם הוא מדמם, נימצא בהיפר-ונטילציה, היפותרמיה או כל מצב פיזי שאינו תקין. במיוחד בצבא יש צורך לניטור בזמן אמת והתראה על מצבי חירום שונים. הסנסור שלנו הוא מאוד קטן ואפשר למקם אותו כמעט בכל מקום בגוף או לפחות במגוון נרחב של מקומות. בנוסף, לסנסור ישנה רגישות מאוד נמוכה להפרעות סביבתיות והוא מתמקד בהתרחשויות הפיזיולוגיות".

לדברי אורון, חלק מהמחקר מומן על ידי המנהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות במשרד הביטחון (מפא"ת) והמכשיר יוכל לשמש לניטור החיילים באימונים ובפעילויות שונות, כגון ניווטים בשטח, ולמנוע פגיעות ומוות במקרי התייבשות, ומכות חום.

בהמשך מקווים בחברת "לייף-בים" להסב את הסנסור למוצר שיתאים לאפליקציות מגוונות בתחום האזרחי, בעיקר לניטור אוכלוסיה קשישה, אנשים חולים וספורטאים.

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית