פס ייצור לכנפי F-35

התעשייה האווירית תייצר 811 זוגות כנפיים בשווי מיליארד דולר
F-35 (צילום: U.S. Air Force)

התעשייה האווירית מקימה פס ייצור חדש לטובת ייצור 811 זוגות כנפיים עבור מטוס הקרב העתידי F-35. הקמת פס הייצור היא חלק משיתוף פעולה תעשייתי שעליו הוחלט במסגרת עסקה שבמסגרתה חיל האוויר רכש 20 מטוסים מסוג זה. לישראל מעמד של "משקיפה" בפרויקט הבינלאומי לייצור המטוס החמקן, וזה מכיוון שלא הסכימה להשקיע 200 מיליון דולר שהיו מקנים לה מעמד של "שותפה בכירה", כבר לפני כעשור. מטוסי ה-F-35 הראשונים, תוצרת לוקהיד מרטין, אמורים לנחות בארץ בשנת 2015, ואולם מסתמן עיכוב בלוח הזמנים. באחרונה החלו מפגשים בין צוותי עבודה ישראליים וצוותים אמריקאיים בנוגע לשילוב מערכות לוחמה ישראליות בתוך המטוס, והערכה בישראל היא כי הסיכוי שהמטוסים יגיעו בלוח הזמנים המתוכנן, הוא נמוך.

עסקת הרכש של מטוסי ה-F-35 נחתמה באופן רשמי בוושינגטון ב-7 באוקטובר 2010, על ידי מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אודי שני, בתום מו"מ ממושך. הצדדים לעסקה היו משרד הביטחון הישראלי וזרוע האוויר של ארצות הברית. במסגרת העסקה, סוכם כי ישראל תשלם 2.75 מיליארד דולר עבור 20 מטוסים ראשונים, ואם העסקה תורחב בהמשך ל-75 מטוסים - העלות הכוללת תגדל לכחמישה מיליארד דולר. היות וישראל מממנת את המטוסים באופן מלא באמצעות כספי הסיוע הביטוחוני של ארצות הברית (FMF - Foreign Military Financing) היא לא הייתה זכאית לדרוש רכש גומלין (Offset Agreement), ואולם קדמו לחתימה דיונים ממושכים, שבהם הודיעה יצרנית המטוס, לוקהיד מרטין, כי בכוונתה לבצע רכש בישראל בהיקף נרחב במסגרת "שיתוף פעולה תעשייתי" (Industrial co-operation agreement).

שתי החברות הישראליות שייהנו במיוחד משיתוף הפעולה התעשייתי, הן אלביט מערכות- שתייצר קסדות חכמות עבור טייסי המטוסים החמקניים, והתעשייה האווירית - שתייצר את הכנפיים לחלק ניכר מ- 3000 המטוסים, שייוצרו עבור חיל האוויר האמריקאי וצבאות נוספים ששותפים לפרויקט.

עתה מתברר, כי על מנת להצדיק את העלות של הקמת פס ייצור חדש על ידי התעשייה האווירית, התחייבה לוקהיד מרטין שמספר זוגות הכנפיים שייוצרו בישראל, לא יפחת מ- 811. תמורת ייצור הכנפיים תקבל התעשייה האווירית מיליארד דולר במשך חמש שנים. בהמשך, יוחלט האם להרחיב את ההסכם בין שתי החברות לייצור זוגות כנפיים נוספים, עבור הזמנות עתידיות של המטוס. התעשייה האווירית כבר ייצרה בעבר במפעל "להב" שלה מאות זוגות כנפיים עבור מטוסי הקרבF-16 של לוקהיד מרטין, במסגרת הסכמים קודמים לשיתוף פעולה תעשייתי.

יצויין, כי ביום החתימה בוושינגטון על ההסכם שבו רכשה ישראל 20 מטוסי F-35, אמר מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אודי שני, כי "המטוס החדש יסייע לנו לשמור על העליונות הצבאית באזור. אני גם שמח שהצלחנו להביא סכומי כסף משמעותיים מאוד לתעשיות הישראליות, שייסיעו בהמשך הצמיחה הכלכלית בישראל".

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית