החל הייצור במפעל שהוקם על ידי אירונאוטיקס באזרביג'אן

במערכת הביטחון רואים במפעל המשותף לחברה הישראלית ולמשרד הביטחון האזארי, שלב חדש ביחסים הביטחוניים בין ישראל ובין המדינה שגובלת באיראן
נשיא אזרבייג'אן, אילהם אילייב, ומנכ"ל אירונאוטיקס, אבי לאומי (צילום: New.AZ Website)

במהלך חודש מרס החל הייצור במפעל המשותף למשרד הביטחון האזארי ולחברת אירונאוטיקס מישראל, שהוקם בבקו, בירת אזרביג'אן. בטקס החנוכה הרשמי של המפעל, השייך לחברה משותפת, AZAD SYSTENS השתתפו נשיא אזרבייג'אן, אילהם אלייב, בכירי מערכת הביטחון במדינה, וכן המנכ"ל והבעלים של חברת אירונאוטיקס מישראל, אבי לאומי.

 

חברת אירונאוטיקס, הממוקמת ביבנה, מתמקדת בייצור של כלי טיס בלתי מאוישים. לחברה יש גם אחזקות בחברות אופטיקה, תקשורת ותחומים נוספים, וכן שיתוף פעולה אסטרטגי עם חברת רפאל במספר תחומים. הסכם בינה ובין משרד ההגנה של אזרבייג'אן על בניית מפעל לייצור כלי טיס בלתי מאוישים על אדמת אזרבייג'אן, נחתם לפני כשנתיים. בתום עבודות ההקמה, נחנך המפעל, והייצור בו החל במהלך החודש החולף.

 

בחברת אירונאוטיקס מסרבים להתייחס למיזם המשותף להם ולמשרד ההגנה של אזרבייג'אן, ואולם מחומר שפורסם על ידי ממשלת אזרבייג'אן עצמה, ניתן ללמוד כי במפעל המשותף מייצרים כלי טיס בלתי מאוישים מהסוגים "ארוסטאר" (מוטת כנפיים 7.5 מטר) ואורביטר (מוטת כנפיים 3 מטר). ככל הנראה, תיוצר במפעל גם גרסה לא מאוישת של המטוס "דומינטור" (מוטת כנפיים 13.5 מטר).

 

שיתוף הפעולה, שבמסגרתו אפשר משרד הביטחון הישראלי לחברה ישראלית להקים מפעל לייצור כלי טיס בלתי מאוישים על אדמת אזרבייג'אן, הוא חלק מיחסים ביטחוניים מיוחדים בין שתי הארצות. אין מדובר בעסקה ראשונה שבה נמכרים אמצעי לחימה ישראליים לאזרבייג'אן. בעבר נמכרו גם מערכות יבשתיות כדוגמת משגרי מרגמות ורקטות. על פי פרסומים זרים, יש שיתוף פעולה בין המדינות גם בתחום המודיעיני.

 

בישראל רואים באזרבייג'אן בעלת ברית בעלת חשיבות אסטרטגית. מלבד העובדה שמדובר במדינה בעלת גבול משותף עם איראן, ואף סכסוך ממושך עימה, אזרבייג'אן היא אחת מספקיות הנפט העיקריות של ישראל, ומספקת לה כרבע מתצרוכתה. גורמים ביטחוניים מעריכים כי היחסים המיוחדים בין שתי המדינות ימשיכו להתהדק גם בשנים הקרובות.

 

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית