הסכם עם ESA

ההסכם בין סוכנות החלל הישראלית לבין סוכנות החלל האירופית יאפשר גישה קרובה יותר למידע ומחקר
צילום: IAI

ההסכם בין סוכנות החלל הישראלית (סל"ה), לבין סוכנות החלל האירופית ESA, יקנה לישראל גישה למערכות חלל אשר יאפשרו לה לקבל נתונים גם בתחומים שונים. ההסכם נחתם ב- 31 בינואר 2011, במהלך כינוס החלל של מכון פישר. על ההסכם חתמו מנהל סל"ה, ד"ר צבי פרנק וראש סוכנות החלל ז'אן ז'אק דורדיין.


ישראל משתפת פעולה עם סוכנות החלל האירופית בפרויקט "גליליאו" ובפרויקט "לוויין ונוס". הפרויקט הראשון נועד להעלות לחלל מערכת של לווייני ניווט חלליים, מקבילים ל-GPS של ארצות הברית ול"גלונאס" הרוסי.

למרות שארצות הברית אינה מחייבת תשלום תמורת השימוש במידע המתקבל מלווייניה, היא עשויה להחליט בעיתות חירום להפחית את כושר הדיוק של המידע. השינוי בדיוק ימנע מפצצות מונחות GPS לפגוע במדויק במטרותיהן. בשנות התשעים קיימה ארצות הברית שתי מערכות דיוק- האחת גבוהה לשימושים צבאיים והשנייה נמוכה יותר לשימוש אזרחיים. עם העברת השליטה וההפעלה על מערכות לווייני ה- GPS למשרד התחבורה האמריקאי, הבטיחו ראשיו, כי לא תהיה פגיעה בדיוק במידע ובנתונים. יחד עם כך דברים עשויים להשתנות בזמני חירום.


שיתוף הפעולה של ישראל עם הסוכנות האירופית יאפשר גישה קרובה יותר למידע של מערכות הניווט. תחום נוסף בו קיים שיתוף פעולה עם צרפת, החברה ב- ESA הוא בפיתוח לוויין "ונוס" לחישה מרחוק, אשר עומד לעלות לחלל בקרוב. כמו כן, קיים שיתוף פעולה עם סוכנות החלל האיטלקית, אשר הכריזה לפני מספר חודשים על פיתוח לוויין חישה בשם "שלום". למעשה יהיו אלה שני לוויינים אשר ישוגרו לחלל, ככל הנראה במשגר "ווגה" המפותח על ידי האיטלקים ומדינות אחרות באירופה. יש לציין כי סוכנות החלל האירופית סירבה בעבר לצרף את ישראל כחברה מלאה והיא במעמד של "משקיף" או נספח.

שיתוף הפעולה עם האירופים הוא "נדבך נוסף ביחסי המחקר והפיתוח בכלל, והחלל בפרט, ההולכים ומתהדקים עם מדינות אירופה" אמר צבי פרנק, מנהל סוכנות החלל הישראלית במהלך טקס החתימה. פרנק הוסיף כי "הוא יאפשר את הרחבת שיתוף הפעולה המדעי והכלכלי עם מדינות יבשת חשובה זו".

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית