"פרוטקטור" - גרסת הלוחמה האלקטרונית

מגעים בין רפאל לחיל הים על פיתוח מערכת לוחמה אלקטרונית בספינה בלתי מאוישת לצורך הגנה על ספינות טילים
"פרוטקטור", ספינה בלתי מאוישת (צילום: רפאל)

חברת רפאל מפתחת גרסה של כלי השיט הבלתי מאויש (כשב"מ) "פרוטקטור" (Protector), המיועדת למשימות לוחמה אלקטרונית כהגנה על ספינות טילים.

המטרה היא לאפשר הגנה של לוחמה אלקטרונית חוץ סיפונית, תוך כדי כך שה"פרוטקטור" ישמור על קשר רציף 24 שעות ביממה עם מרכז ידיעות הקרב (מי"ק) בסיפון.

בין היתר, ה"פרוטקטור" יסייע בזיהוי ירי טילים לעבר ספינת האם, בהטעייה, ובתהליך היירוט של טילים המאיימים לפגוע בה. רפאל מנהלת מגעים עם חיל הים לגבי הצטיידות ב"פרוטקטור" למטרה זו.

כלי השיט הבלתי מאויש, "הפרוטקטור", כבר משרת בחיל הים מזה כשלוש שנים. בגרסה שכבר נמצאת בשירות מבצעי, מותקנים אמצעים אלקטרו-אופטיים, ותותח מיני-טייפון בקוטר של 7.62 מ"מ, שמאפשרים זיהוי מטרות חשודות ממרחק רב, וירי לעברן, מבלי לסכן ספינה מאוישת במגע עם סירות תופת.

בין היתר, ה"פרוטקטור" משמש לבדיקת סירות דיג חשודות מול חופי רצועת עזה. הספינה הבלתי מאוישת היא שמתקרבת ראשונה לסירות החשודות, כלקח מנסיונות פיגוע באמצעות סירות נפץ ממולכדות.

כעת, רפאל מעוניינת לפתח את ה"פרוטקטור" למגוון של יישומים חדשים, כולל לוחמה אלקטרונית, גילוי צוללות, גילוי מוקשים תת מימיים (באמצעות סונאר שיהיה תלוי מתחת לספינה), וכן משימות אזרחיות של שיטור חופים. מערכות כלי השיט הבלתי מאוישות יכולות להיות מותקנות גם על סירות קיימות באורך 7-11 מטר.

בכיר בחברת רפאל אמר ל- ישראל דיפנס כי "ישנה ציפייה שהכשב"מים יהיו מה שהמל"טים (מטוסים ללא טייס) היו לפני 20 שנה. השוק הזה פורץ לאט, כיוון שיש הרבה מכשולים שמקשים על הכנסת כלי שיט בלתי מאוישים לפעילות צבאית או אזרחית".

לדברי הבכיר, "רפאל הייתה מהחלוצות לפתח כלי שיט בלתי מאוישים כבר לפני שמונה שנים, ומאז הגענו לדור חמישי של 'פרוטקטור'. הספינה הבלתי מאוישת כבר משרתת במספר צבאות, ולא רק בחיל הים הישראלי".

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית