תרגיל למערך ההגנה של ישראל וארה"ב

בקרוב יבחנו מערכות משופרות ליירוט טילי קרקע-קרקע
צילום: משרד MDA האמריקאי

בקרוב אמור להיערך בישראל תרגיל נוסף בסדרת "ג'וניפר קוברה", בין מערך ההגנה האווירית של חיל האוויר הישראלי לבין צבא ארצות הברית, בו ייבחנו מערכות משופרות ליירוט טילי קרקע-קרקע. שיתוף הפעולה בין מערכי הטילים של ארה"ב וישראל, מאפשר קישוריות ועבודה משותפת מתואמת, כפי שהיה בזמן מלחמת המפרץ.

 

ב- 22 בפברואר 2011 ישראל וארה"ב ערכו ניסוי יירוט של טיל חץ 2 משופר. הניסוי נערך במטווח הניסויים פוינט מוגו מול קליפורניה, המשמש לניסוי טילים וחימוש.

 

הניסוי, שהוא ה-18 בסדרת ניסויי היירוט של הטיל חץ 2, נערך כדי לבחון  שיפורים שנערכו בתוכנת היירוט של המערכת, המאפשרת לשפר את ביצועי המערכת. התוכנה פותחה במפעל מלמ, בעוד הטיל וחלק ממרכיביו מיוצרים על ידי חברת בואינג בארה"ב. במהלך הניסוי היו מעורבים גורמים רבים, במטווח הניסויים פוינט מוגו ביבשה, על אי ששימש בסיס השיגור של טיל היירוט וספינת מלחמה של חיל הים האמריקני שהשתתפה בניסוי.


טיל המטרה, אשר דימה טיל בליסטי המשוגר לעבר ישראל, שוגר מן הספינה ולאחר שהוא נתגלה על ידי מכ"ם המערכת "אורן ירוק", העביר מחשב המערכת את נתוני המטרה- כיוון, מהירות, גובה ועוד - למרכז ניהול הירי "אתרוג זהב" אשר חישב תוכנית להשמדתה. תוכנית ההגנה הועברה למתקן השיגור אשר הזניק את טיל היירוט במועד האופטימלי. ואכן, מיירט חץ 2 שוגר, רכש את המטרה והשמיד אותה בפגיעה ישירה. מעט לפני הפגיעה הופעל הראש הקרבי של הטיל, ושניהם הבטיחו השמדה בטוחה.

 

הניסוי נערך במסגרת תוכנית ASIP לשיפור טילי חץ. בניסוי היו מעורבים אנשי פרויקט חץ במפעל מלמ של התעשייה האווירית לישראל, ראשי מינהלת "חומה" במשרד הביטחון ומפאת, וכן קצינים ב-MDA, משרד ההגנה מפני טילים של צבא ארה"ב.

 

שר הביטחון בירך את מפתחי הטיל: "זהו ציון דרך חשוב במאמץ שמערכת הביטחון משקיעה בפיתוח מערכת הגנה אקטיבית ורב שכבתית" אמר שר הביטחון, אהוד ברק בעקבות הניסוי. במהלך ביקורו בתעשייה האווירית שנערך בזמן הניסוי, אמר השר כי "(ניסוי) זה מצטרף להצלחה של "כיפת ברזל" בשבוע שעבר. אזרחי מדינת ישראל יכולים להתגאות בכך שישראל היא המדינה המובילה בעולם בתחום ההגנה הרב שכבתית מפני טילים".

 

גם מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל) אודי שני, בירך על הצלחת הניסוי וציין את שיתוף הפעולה ההדוק והחשוב עם מערכת הביטחון האמריקנית. אריה הרצוג, מנהל מינהלת "חומה" במשרד הביטחון אשר נכח בבסיס השיגור, ציין כי "הפגיעה הפעם היה פגיעה קשה. טיל החץ פגע במטרה והשמיד אותה בפגיעה קינטית ישירה. זאת בנוסף לראש הקרבי של הטיל שהופעל. בניסוי נבחנה תוכנה חדשה אשר פותחה בישראל. הניסוי המוצלח הוא תוצאה של תקופה ארוכה מאוד של עבודה מאומצת של כל הגופים העוסקים בעניין. מדובר בניסוי חשוב למדינת ישראל וליכולותיה להתגונן מפני טילים בליסטיים" אמר.


בהודעה שפרסם דובר ה-MDA בארה"ב לאחר הניסוי נכתב כי "הצלחת הניסוי היא אבן דרך חשובה בפיתוח מערכת הנשק חץ, ומבטיחה את היכולת המבצעית של ישראל להכשיל את האיום המתפתח של טילים בליסטיים".


הניסוי שנערך בפברואר 2011, היה למעשה חזרה על ניסוי שנערך בשנת 2009 אולם נפסק במהלך הניסוי. במהלך השלב הראשון של הניסוי, טיל המטרה היה אמור להפעיל את מנועו ולהיכנס לנתיב בליסטי מול מערכת החץ, אולם התפרק בזמן השחרור מן המטוס, וטיל היירוט לא שוגר. בניסוי אתמול היו מעורבים גורמים רבים בעלי ענין בפיתוח המערכת, בהם MDA, משרד ההגנה מפני טילים של צבא ארה"ב, אשר שילב בניסוי מערכות מכ"ם של מערכת היירוט THAAD, מערכות יירוט טילים של צי ארה"ב המבוססים על טילי 3-SM מערכות מעקב ועוד.

 

img
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
דעה | צה״ל צריך לחשוב על שבב לאיתור חייל במקרה של נפילה בשבי