הלוויין שלנו באו"ם

הלוויין שיוצג, Opsat2000, מבית התעשייה האווירית לישראל, הוא הדגם המתקדם ביותר מסדרת לוויינים זו המרחף כיום בחלל. מדובר בלוויין תצפית ברזולוציה גבוהה על כדור הארץ בעל יכולת זיהוי עצמים על פני כדור הארץ בגודל 70 סמסטר מגובה של 500 קילומטרים
דגם של הלווין Opsat2000 באו"ם (באדיבות משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל)

דגם של לוויין תצפית אזרחי תוצרת ישראל יוצג לראשונה בתערוכת חלל באו"ם שבה מציגות המדינות החברות במועדון החלל היוקרתי. את הצבת הלוויין בתערוכה  יחנכו ביום חמישי הקרוב, 20 ביוני 2013, שר המדע, הטכנולוגיה והחלל יעקב פרי, מנכ"ל המשרד מנחם גרינבלום ומנהל סוכנות החלל הישראלית מנחם קדרון.

"כמדינה השמינית בעולם שלה יכולות לשגר ולתפעל לוויינים בחלל, אנו גאים להציב דגם ישראלי ראשון בתערוכה ולהצטרף בכך לשאר המדינות החברות במועדון החלל המציגות בתערוכה זו", אמר שר המדע, הטכנולוגיה והחלל יעקב פרי והוסיף: "הצבת הלוויין באו"ם היא הצלחה דיפלומטית לישראל ומוכיחה שוב את ההכרה העולמית ביכולות של ישראל בתחום החלל".

הלוויין שיוצג, Opsat2000, מבית התעשייה האווירית לישראל, הוא הדגם המתקדם ביותר מסדרת לוויינים זו המרחף כיום בחלל. מדובר בלוויין תצפית ברזולוציה גבוהה על כדור הארץ בעל יכולת זיהוי עצמים על פני כדור הארץ בגודל 70 סמסטר מגובה של 500 קילומטרים. הלוויין משמש לצרכים אזרחיים כגון חקלאות, תשתית, תחבורה, התערבות במקרים של אסונות טבע וכו'. הלוויין, ששוגר בשנת 2006, שוקל כ-300 ק"ג בלבד ומעניק שירותי תצפית אזרחיים למדינות רבות.

מאחורי הרעיון להצבת הדגם עומדים, רם לוי ד"ר דגנית פייקובסקי וטל דקל מסדנת יובל נאמן למדע טכנולוגיה וביטחון שהגו את הרעיון לאחר שנשלחו מטעם משרד החוץ להשתתף במפגשי ועדת החלל במטה האו"ם בוינה. יחד רתמו את הגופים הרלוונטיים בישראל שהביאו למימוש המוצלח של הרעיון. "הצבת דגם הלוויין באו"ם היא דוגמא לשיתוף פעולה בין משרדי מוצלח בין משרד מדע, הטכנולוגיה והחלל ומשרד החוץ. סוכנות החלל ושגרירות ישראל בוינה פעלו במשותף עם תעשייה אווירית בסיוע וסדנת יובל נאמן. יחד עשינו צעד נוסף לחיזוק מעמדה של ישראל בעולם כמעצמת חלל ולחיזוק הקשר של ישראל עם האו"ם. זו גאווה גדולה למדינת ישראל", אמר רם לוי שהוביל את הפרויקט מטעם משרד המדע.   

דגם הלוויין יוצג בתערוכת החלל שמוצגת בקביעות בקרית האו"ם בעיר וינה. בתערוכה מוצגים דגמי לוויינים, משגרים, פסלים ואבנים שהובאו מהחלל על ידי המדינות הפעילות בחלל ובהן: ארה"ב, רוסיה, סוכנות החלל האירופית, צרפת, קנדה, יפן, סין, הודו ואף איראן. בין המוצגים בתערוכה: פסלו של הקוסמונאוט יורי גגארין – האדם  הראשון ששהה בחלל; דגם של חללית אפולו הראשונה שהמריאה לירח; דגם לווין ניווט "גלילאו"; אבן שהובאה מהירח על ידי ארה"ב; דגם של תחנת החלל הבין-לאומית; דגם משגר ולוויינים מאיראן ועוד. התערוכה ממוקמת בקומת הקרקע של הבניין ומדי שנה מבקרים בה אלפי אנשים.

"הלוויין שיוצג בתערוכה מייצג את ההישגים של תעשיית החלל הישראלית ואת החוזק של ישראל בפיתוח לוויינים קלי משקל במיוחד", מסביר מנהל סוכנות החלל הישראלית שבמשרד המדע מנחם קדרון.

האירוע של חנוכת הדגם הוא אירוע הצדעה של מדינת ישראל ל-UNOOSA  - משרד האו"ם לענייני החלל החיצון. באירוע ישתתפו גם מנכ"ל משרד האו"ם בוינה יורי פדוטוב, מנהלת משרד האו"ם לענייני החלל החיצון ד"ר מזלן עות'מאן, וכן נציגי המדינות המשתתפות בכינוס השנתי המתקיים באותו זמן של ועדת האו"ם לשימוש בחלל לצרכי שלום (COPUOS) - הגוף הבינלאומי המרכזי העוסק בענייני חלל. 

img
פרשנות | כוח צבאי משמעותי של נאט״ו יכול להקטין הסתברות למלחמה גרעינית באירופה
דעה | אופציה צבאית ישראלית תוכל לרסן את איראן 
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית
קבוצת SQLink רוכשת את ZIGIT הישראלית